Kaip DELFI sakė VGTU atstovas spaudai Justas Nugaras, kandidatai paaiškėjo antradienį atplėšus vokus.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) yra nustačiusi, kad R. Ginevičius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. Įstatyme numatyta, kad etiką pažeidęs asmuo trejus metus negali dirbti valstybės tarnyboje.

VTEK 2009 m. nustatė, kad rektorius viešuosius ir privačius interesus supainiojo universitete įdarbinęs savo žmoną.

Taip pat Mokslo ir studijų įstatymas skelbia, kad tas pats asmuo universiteto rektoriumi gali būti renkamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

R. Ginevičius DELFI sakė domėjęsis ir išsiaiškinęs, kad VTEK sprendimas nekliudo tapti rektoriumi, o priėmus Mokslo ir studijų įstatymą kadencijos skaičiuojamos nuo nulio.

„Aš domėjausi su teisininkais, tai nėra kliūtis (VTEK sprendimas – DELFI). Be abejo, jeigu būtų kliūtis, nebūčiau kandidatavęs. Priėmus Mokslo ir studijų įstatymą kadencijos prasideda nuo nulio, juo labiau, kad pasikeitė ir universiteto statusas, dabar jis yra viešoji įstaiga“, – komentavo rektorius.

Jis sakė darsyk pretenduojantis tapti rektoriumi atsižvelgdamas į pasiektus rezultatus.

„Aš remiuosi rezultatais moksle ir studijose, kurie buvo pasiekti man dirbant. Kelinti metai iš eilės mes esame antri pagal krepšelių skaičių, o jeigu pažiūrėtume tarptautinius reitingus moksle, mes Lietuvoje pirmaujame pagal daugelį parametrų. Be to, yra bendruomenės narių, kurie mane kalbina“, – teigė R. Ginevičius.

DELFI primena, kad vadovaujantis ta pačia Mokslo ir studijų įstatymo nuostata Mykolo Romerio universiteto rektorius prof. Alvydas Pumputis taip pat buvo perrinktas dar vienai kadencijai, nors universitetui vadovauja jau 20 metų.

Įstatymas galioja

VTEK vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas DELFI sakė, kad VGTU rektoriui įstatymas galioja.

„R. Ginevičiui galioja visos įstatymo nuostatos, jeigu būtų kitaip, VTEK nebūtų galėjęs jo vertinti“, – sakė jis.

Sugriežtintos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatos, kad supainiojęs interesus asmuo trejus metus negali įsidarbinti valstybės tarnyboje, įsigaliojo 2008 m. rugpjūtį.

Pasak VTEK atstovo, jei pažeidimas buvo padarytas anksčiau, griežtesnė tvarka negalioja.

R. Ginevičiaus sutuoktinė į Kalbų mokymo centro direktorės pareigas paskirta 2004 m. gegužės 25 d.

Pernai rugsėjį VTEK nusprendė, kad R. Ginevičius netinkamai vykdė to paties įstatymo nuostatas, kai universitetui siūlė įsigyti jo plėtros galimybių studiją, kurią ir pats ketino rengti. Šiame sprendime kalbama apie 2010 metus.

Taip pat praėjusiais metais dėl grubių buhalterinės apskaitos klaidų ir reikšmingų teisės aktų pažeidimų Valstybės kontrolė VGTU apskundė prokurorams.

Universiteto taryba naująjį rektorių rinks rugpjūčio 30 d. Naujasis VGTU rektorius bus renkamas pagal naują tvarką – jį rinks nebe universiteto Senatas, bet universiteto taryba, sudaryta iš švietimo ir mokslo ministro bei akademinės bendruomenės paskirtų narių. R. Ginevičius VGTU vadovauja nuo 2002 metų.