Lietuvos rektorių konferencijos prezidentas prof. Juozas Augutis Eltai sakė, kad kol kas pagal vadinamąjį artes liberales principą, kai studentai pirmuosius metus mokosi bendrų dalykų ir tik paskui pasirenka konkrečią studijų programą, stojančiuosius priims ne visos aukštosios universitetinės mokyklos.

Kaip paaiškino prof. J. Augutis, Harvardo universiteto (JAV) modeliu grįsta studijų koncepcija artes liberalis pirmenybę teikia ne siauroms ir specializuotoms studijoms, o plačiam, bendrauniversitetiniam išsilavinimui. „Šiuo principu buvo vadovaujamasi Vytauto Didžiojo universitete, todėl, galima sakyti, kad artes liberales yra nauja - gerai užmiršta sena“, - sakė Lietuvos rektorių konferencijos prezidentas.

Paskutiniame Lietuvos rektorių konferencijos posėdyje šiais metais rektoriai teigė, kad dabartinė valstybinių egzaminų koncepcija nebeatitinka šiandieninės visuomenės poreikių ir siūlė priėmimą vykdyti į studijų kryptis, studijų krypčių ar studijų programų grupes. Tam didesnių organizacinių kliūčių nėra, nereikia didelių investicijų.

Pasak rektorių, tobulesnį studentų priėmimą eksperimento tvarka galima pradėti jau nuo 2018 metų, priėmimą vykdant į studijų programų grupes ir taikant vienodo konkursinio balo sandarą, o vėliau - 2019 ir vėlesniais metais priėmimą į krypčių grupes teisiškai įtvirtinti.