11-oje vietoje likęs, tik vienoje studijų srityje (apskaitos specialistų ruošime) iš 70 geriausių pripažintas MRU neslėpė nepasitenkinimo. Jie nebenori dalyvauti geriausio universiteto rinkimuose ir atsisako būti reitinguojami.

„Mūsų universitetas buvo tirtas be mūsų leidimo. Niekam jokio leidimo mes nesuteikėme, niekas mūsų nieko neklausė. Kai pavasarį buvo paskelbti šios institucijos rengti reitingai, pamatėme, kad jie nėra objektyvūs, todėl atsisakėme juose dalyvauti. Aišku, negalime pasakyti, griežia dantį reitingų rengėjai ant mūsų ar ne, tačiau, kad su šiais reitingais kažkas negerai – aišku. Kriterijai nebuvo objektyvūs“, – DELFI sakė MRU visuomenės informavimo vadybininkas Kęstutis Saldžiūnas.

Dėl prastų rezultatų kaltina tik patį universitetą

Tačiau visus šiuos kaltinimus atmeta žurnalo vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas. Anot jo, prasti universiteto rezultatai reitinge – universiteto, o ne tyrėjų kaltė.

„Mes tikrai negriežiame danties nė ant vieno Lietuvos universiteto. Jei ant ko nors tendencingai griežtumėme, save sunaikintumėme. Nėra jokio tikslo taip elgtis. Mes dirbame jaunuoliams, jų tėvams ir švietimo bendruomenei“, – sakė G. Sarafinas.

Išgirdęs, kad MRU vėl yra nepatenkintas dėl paskelbtų reitingų, jis tikina pastebėjęs, kad ši aukštoji mokykla tiesiog pasirinko neigiamą bendravimo taktiką.

„Jeigu nesąmonė yra LAMA BPO duomenys, jei nesąmonė yra mokslinės informacijos instituto „Web of Science“ moksliškumo duomenys ir jei nesąmonė yra Lietuvos darbdavių nuomonė, tuomet mes sutinkame, kad visi reitingai yra nesąmonė. Nei mes kažką blogo MRU padarėme, nei jie mums. Mes tiesiog pateikiame skaičius. Šis universitetas nei po reitingų, kurie buvo skelbti gegužės mėnesį, nei dabar, nepaneigė nei vieno skaičiaus ar kažkokių duomenų. Jeigu būtų klaidų, tai tikrai būtų galima pykti, bet klaidų tyrimuose paprasčiausiai nėra“, – patikino G. Sarafinas.

Siūlo nebepriimti blogai besimokančių studentų

Jis nemano, kad MRU šį kartą universitetų reitinguose pasirodė prastai – vienoje studijų kryptyje jis yra pirmas, dviejose (viešojo administravimo ir teisės specialistų ruošime) – antras.

„Nėra taip, kad šis universitetas visur – silpnas. Labiausiai jų reitingą žemyn muša tai, kad jie į universitetą priima studentus su labai mažais balais, ir skeptiškas darbdavių požiūris į šio universiteto absolventus. Ne visur jie yra galingi, net jei patys taip galvoja“, – DELFI sakė G. Sarafinas.

Jo teigimu, užuot reikšdami nepasitenkinimą dėl paskelbtų rezultatų, MRU atstovai galėtų išmokti mokytis iš savo klaidų.

„Jeigu priimi studentus, kurių stojamieji balai yra 3,2 ar 1,5, tai kitais metais gali nepriimti ir būsi aukščiau. Arba jei tavo universiteto moksliškumas yra mažas, gali liepti dėstytojams rašyti daugiau mokslinių publikacijų. Patarimas būtų ne neigti viską, o padaryti proveržį. Tai yra didelis universitetas, vieną jie daro gerai, kitą – gal prasčiau. Nemanau, kad šį universitetą reikėtų uždaryti, tačiau būtų galima pasvarstyti apie jo jungimą su kita aukštąja mokykla. Kaip ir buvo diskusijų, kad MRU galima būtų jungti su Lietuvos Edukologijos universitetu (LEU), tai nesirealizavo, tačiau ateityje galbūt būtų visai perspektyvu. Tuomet turėtume jungtinį, stipresnį universitetą negu dabar jie yra po vieną“, – idėjomis dalijosi jis.

Atsisako dalyvauti kituose reitinguose

Tačiau tam prieštarauja K. Saldžiūnas. Anot jo, darbdaviai universitetą vertina puikiai, prastai besimokantiems moksleiviams esą būtina suteikti antrą šansą, o jei ir bus nuspręsta jungtis su LEU, tai bus tik dviejų universitetų, o ne abejotinos reikšmės žurnalų reikalas.

„Socialinio tinklo „Linkedin“ rengtame universitetų reitinge yra skelbiama, kad mūsų studentų įsidarbinimo galimybės yra vienos iš geriausių. Vadinasi, darbdaviai vertina mūsų universiteto studentus. Žinome ir iš savo alumnų, kad jie įsitvirtina pakankamai gerose darbo pozicijose, tarptautinėse kompanijose, į kurias atranka yra labai rimta“, – patikino K. Saldžiūnas.

Atremdamas kaltinimus, kad į universitetą priima ir prastus mokymosi rezultatus rodančius, tačiau už mokslus galinčius susimokėti studentus, jis patikino, kad teisę į mokslą visiems suteikia Konstitucija, kuriai prieštarauti universitetas tikrai nežada.

„Konstitucija visiems garantuoja aukštąjį mokslą. Pritariame šiai pozicijai ir manome, kad pažymiai ne visuomet parodo žmogaus sugebėjimus. Manome, kad reikia visiems suteikti galimybę siekti aukštojo mokslo. Mūsų duomenys byloja, kad jaunuolių požiūris į mokslus keičiasi. Neretai jie įstoja į universitetą su prastais rezultatais, o baigia jį pakankamai neblogu įvertinimu“, – pastebėjo K. Saldžiūnas.

Anot jo, nors ir nesmagu sulaukti prasto universiteto įvertinimo, jokių radikalių veiksmų jie neketina imtis.

„Tiesiog jokiuose abejotinuose reitinguose nebedalyvausime“, – patikino MRU atstovas.