Mykolo Romerio universiteto dėstytojas sako norintis projekto žinutę perduoti kuo įvairesniai auditorijai. Su šiuo tikslu Teisės fakulteto dėstytojas birželio pradžioje pirmą kartą projekto istorijoje apsilankė Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose.

Pataisos namų sporto salėje susirinko per 100 iki 21-erių metų amžiaus jaunuolių. Projekto dalyvis papasakojo apie „Misija Sibiras’11” ekspedicijas Tomsko srityje ir Tadžikistano Respublikose, jaunimo patirtis ir atradimus patekus į projektą bei dalinantis istorinės atminties žinute su tautiečiais.

„Su šiuo jaunimu galima ir būtina kalbėti. Patirtis, geri pavyzdžiai ir istorijos iš jų bendraamžių lūpų yra turbūt geriausias ir efektyviausias būdas sudominti ir paskatinti jaunimą imtis panašių veiklų. Per šį projektą, mes, jo dalyviai, turime neeilinę galimybę atrasti bendrą kalbą su įvairiausio amžiaus, statuso, specialybių žmonėmis, nes tai, apie ką kalbame, svarbu kiekvienam lietuviui”, - pastebi J.Valčiukas.

„Misija Sibiras’11” ekspedicijos dalyvis po susitikimo džiaugėsi, kad pataisos namų auklėtiniai ne tik įdėmiai klausėsi jo pasakojimo, bet ir panoro patys įsitraukti į iniciatyvos veiklas: „Jaunuoliai domėjosi projekto eiga, klausė, kokiu būdu galima tapti jo dalyviais, dalinosi teigiamais įspūdžiais ir žadėjo daugiau pasidomėti „Misija Sibiras“, kaip įdomiu, patraukliu būdu ugdyti jaunų žmonių patriotiškumą”, - prisimena J. Valčiukas.

Tai – jau beveik 50-asis J. Valčiuko padarytas „Misija Sibiras’11” pristatymas: jaunasis dėstytojas lankėsi Vilniaus vaikų socializacijos centre, ne kartą susitiko su buvusiais tremtiniais, bendravo su moksleiviais, studentais, lietuvių bendruomenėmis Lietuvoje ir užsienyje.

„Per ekspedicijos „Misija Sibiras'11" prisiminimus, išgyvenimus, per netradicinį būdą ieškoti savo valstybės istorijos ir savęs, per buvusių tremtinių pasakotas realias kančios ir laimės istorijas ir išgyvenimą bet kokiomis sąlygomis, kreipiuosi į bet kurį žmogų, kuris nori išgirsti ir suprasti”, - teigia J. Valčiukas.

Projekto organizatoriai kviečia visus norinčius palaikyti projekto veiklas aukojimo portalu www.aukok.lt (https://www.aukok.lt/Projektai/Misija-Sibiras-12-issaugokime-tautos-atminti), sudarančiu galimybes prisidėti prie iniciatyvos neribota pinigų suma. Tai galima padaryti iki birželio mėnesio pabaigos.

Šiemet projekto „Misija Sibiras‘12“ ekspedicija lankysis lietuvių tremties vietose Ckakasijos Respublikoje (Rusijos Federacija). Daugiau informacijos apie projekto dalyvius ir jų veiklas galite rasti tinklalapyje www.misijasibiras.lt.