Ministras taip pat atmeta galimybę bandyti per teismą stabdyti streikuotojus.

„Žinant teismų patirtį, tuoj pat mokytojai pripažįstami silpnesniąja puse, nukentėję (...), bet ne tai svarbiausia - tikrai nenoriu eiti į konfliktą su mokytojais ir pradėti teisinio nagrinėjimosi su jais, o dėl pono A. Navicko - kitas klausimas. Mes pasižiūrėsime, ką jis veikia, kaip veikia ir kodėl veikia būtent tuo laiku, kai veikia“, - pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė D. Pavalkis.

Jo teigimu, geopolitinė situacija streikų organizatorių veiklą verčia vertinti atsargiai.

„Jeigu kas nors klauso, ką komunikuoja mūsų kariuomenės strateginių tyrimų žmonės, ką skaitė istorijos ir pilietinio ugdymo mokytojams žmonės, kurie stebi aplinką, kurie stebi geopolitinę situaciją, tai būtent viena iš veiklos sričių ir yra skatinti įvairius neramumus pasienio teritorijose. Išvadas darykitės patys“, - kalbėjo ministras.

D. Pavalkis taip pat pabrėžė, kad visuomenė klaidinama aiškinant neteisingą informaciją apie padėtį švietime.

„Sakyti, kad nėra tariamasi, niekas nedaroma, niekas nesišneka, kai biudžetas iš tikrųjų didėja, pats krepšelis didėja, aišku, ne taip, kaip nori - keliais šimtais litų, bet jis vis tiek didėja 70 litų, kai mes keliame mažiausiai uždirbantiems pedagogams algas maždaug 200 litų, tam yra numatyta 33 mln. litų, mes turime pinigų, numatytų išeitinėms kompensacijoms mokėti - arba į pensiją, arba iš darbo rinkos pasitraukiantiems mokytojams, tai irgi nueis mokytojams į algas - taigi, sakyti, kad visai niekas nevyksta, čia viskas blogai ir reikia todėl streikuoti, aš už tai ir sakau, kad tai yra labai panašu į politikavimą“, - sakė ministras.

Vienas iš antradienį prasidedančio streiko organizatorių, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas teigia, kad streikuojančių mokytojų bus 120-yje ugdymo įstaigų, kai kuriose streikas esą bus masinis ir ugdymo procesas visai nevyks. Jo teigimu, turėtų streikuoti 5-6 tūkst. pedagogų.

Švietimo ir mokslo ministerija savo ruožtu remdamasi iš savivaldybių gautais duomenimis teigia, kad streikuoti ketina apie 30 švietimo įstaigų.

„Pasakyti, kad (streikai) įgavo masinį charakterį, ko iš tikrųjų norėjo ponas A. Navickas, tai tikrai ne, nes yra taisyklės, kad prieš savaitę turi pranešti, kurie streikuos, tai mes turime informaciją apie trisdešimt kelias tokias įstaigas su keliais šimtai mokytojų“, - sakė D. Pavalkis.

Jis pabrėžė, kad streikuojančių mokytojų reikalavimams išpildyti reikėtų 0,5 mlrd. litų, o juos rasti kitų metų biudžete yra „absoliutiškai nerealu“.

Streikuotojai reikalauja didinti mokinio krepšelį, mažinti mokinių skaičių mokyklose, gerinti pedagogų socialines garantijas.