Dėl šio klausimo pirmadienį sušauktas ir VDA Senato etikos komiteto posėdis. Tiesa, akademijos rektorius Audrius Klimas anksčiau yra minėjęs, kad nemato būtinybės G. Trimakui trauktis.

Sprendimą priims pats

„Aš tiesiog turiu labai daug ką apgalvoti, turi labai daug dalykų manyje pasikeisti, tada aš nuspręsiu“, – paklaustas, ar jo pozicija dėl darbo VDA nesikeičia, DELFI sakė pats G. Trimakas.

Pasidomėjus, ar ji gali kisti sužinojus, kokios bus Etikos komiteto išvados, pašnekovas tikino, kad sprendimą jis priims nepriklausomai nuo jų.

„Turiu pats priimti sprendimą, ar galėsiu dirbti individualiai arba grupe su studentais. Tuo labiau, kad aš esu dėstytojas, kurį pasirenka, turiu savo tiesioginį kito pobūdžio darbą. Man tai nėra sunku likti ir tiek pat reikia tiesiog laiko – man pačiam reikia laiko“, – pripažino menininkas.

Atsitraukė, kad apmąstytų, kas buvo ne taip

Dėl galimų G. Trimako priekabių viešai iš pradžių prabilo dvi studentės. Apie tai jos kalbėjo anonimiškai „Info TV“ žurnalistams. Vėliau jie tikino sulaukę ir daugiau liudijimų apie nederamą dėstytojo elgesį.

Savo ruožtu DELFI A. Klimas nurodė sulaukęs dviejų neanoniminių studentų skundų, o portalas „15min“ pirmadienį paskelbė, kad G. Trimakas sulaukė naujų kaltinimų pažeidus akademinę etiką – VDA magistrantė Rūta Junevičiūtė teigia, kad jis siūlė jai pozuoti nuogai, o, kai ji atsisakė, prieiga prie fotolaboratorijos įrangos studentei buvo apribota.

„Čia jokio puolimo nėra. Tiesiog išlaisvėjo požiūris, visos sąlygos tai viešinti yra suteiktos. Žiūriu į tai teigiamai, nes visiems reikia išsilaisvinti tam, kad pradėtume dieną naujai. Kiekvienas tų žmonių, kuris gauna tokį pranešimą, turėtų iš pradžių (kaip ir aš) atsitraukti ir apmąstyti, kas buvo ne taip, kad tas atsitiko“, – skundus įvertino G. Trimakas.

Nepaaiškino, ką tuo metu galvojo

Jis pripažino galbūt padaręs klaidų. Tiesa, daugžodžiauti apie tai nenorėjo nurodęs, kad viską išdėstė rašte Etikos komitetui.

„Suprantate, jei per arti priartėjo, tai gali taip pagalvoti, o ką aš tuo metu galvojau – mano individualus reikalas. Kiekvienas iš mūsų turi teisę pagal savo vidinį balsą manyti, kokie ketinimai yra. Negali priimti sprendimo už du žmones. Bet, jei turint drąsos tą pareiškimą padaryti, tai, mano galva, po truputį viskas pas mus šviesėja“, – svarstė dėstytojas.

DELFI primena, kad VDA rektoriui G. Trimakas nurodė, kad galėjo pasielgti netinkamai.

„Iš esmės, savo paaiškinime jis parašė: „Pripažįstu, kad galimai per daug priartėjau prie studenčių ir dėl to galimai pažeidžiau Akademijos etiką, dėl ko labai gailiuosi“. Jis pripažįsta, kad tokie pokalbiai galėjo būti. G. Trimako paaiškinimo pagrindinis leitmotyvas – jis apgailestauja, jei tokie atvejai iš tikrųjų buvo, tai buvo padaryta ne iš piktos valios. Tą man minėjo rektorius“, – aiškino VDA atstovas Marius Dirgėla.

Toliau eis į darbą

Paklaustas, ar dalyvaus pirmadienį vykstančiame Etikos komiteto posėdyje, G. Trimakas nurodė eisiantis į tiesioginį savo darbą.

„Darysiu tuos visus uždavinius, kurie man buvo iškelti mokslo metų pradžioje, o toliau viskas – eigoje“, – aiškino pašnekovas.

Menininkas tikino sau neužsibrėžęs ribos, kada turi priimti sprendimą dėl galimo pasitraukimo.

„Nėra jokios ribos. Apmąstai ir... Niekada individualiai neatsisakysiu išklausyti studento, pakomentuoti jo klausimą. Niekada. Jei iškyla studentui klausimas, o aš gebėsiu atsakyti, tai ir atsakysiu“, – kryptį nurodė G. Trimakas.

Kai kurie panašioje padėtyje atsidūrę menininkai prabilo apie galimybę kreiptis į teismą, tačiau G. Trimakas užtikrino tokių minčių neturintis.

„Tik taikūs sprendimai, kad nekiltų nauja pykčio banga“, – aiškino jis.

Net nelygina su J. Gasiūnu

Etikos komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras BNS nurodė, kad informacija apie G. Trimaką nėra vienareikšmė.

„Dabar turime jo atsakymą, turime kelių studenčių komentarus, turime visą didelį raštą studentų, kurie komentuoja G. Trimaką iš kitos pusės – kaip itin taktišką dėstytoją. Taip pat turime vieną atvejį, kai paaiškėjo, kad viena studentė, kerštaudama kitai studentei, jos vardu parašė skundą dėl G. Trimako. Tai turime daug visokių dalykų“, – BNS sakė M. Šaliamoras.

Kartu jis pabrėžė, kad nepalankios informacijos apie G. Trimaką negalima lyginti su tuo, kas paliudyta apie dabar jau buvusį dėstytoją tapytoją Joną Gasiūną. Pastarojo elgesį Etikos kometas vasario pradžioje įvertino kaip nesuderinamą su VDA dėstytojo vardu ir pareigomis, žeminantį žmogaus orumą.

„Mes manome, kad iš tikrųjų didelė klaida yra į vieną langelį dėti G. Trimako ir J. Gasiūno nuotraukas. Čia truputį skirtingi atvejai, mes kiekvieną tokį atvejį nagrinėjame atskirai, ir, matyt, principingai tą padarysime pirmadienį“, – sakė M. Šaliamoras.

Etikos komitetas pirmadienį taip pat svarstys bendrą situaciją akademijos Tapybos katedroje. Pastarosiomis savaitėmis kaltinimų nederamu seksualiniu elgesiu su studentais viešojoje erdvėje buvo išsakyta ir dabar jau buvusio VDA dėstytojo psichologo Arvydo Liepuoniaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstančio Lietuvos rusų dramos teatro vadovo režisieriaus Jono Vaitkaus atžvilgiu.