Už tarptautinio lygio mokslo pasiekimus ir bendradarbiavimą su Lietuva apdovanojami Vokietijoje gyvenantis chemikas Vilius Lėnertas, biochemikas Skirmantas Kriaučionis iš Jungtinės Karalystės ir psichologas Romualdas Kriaučiūnas iš JAV.

Freiburgo universitetinės vaikų ligoninės Vokietijoje klinikinės chemijos ir diagnostikos specialistas V. Lėnertas ir Neįgalumo nustatymo tarnybos Mičigano socialinio draudimo departamento JAV klinikinės psichologijos specialistas R. Kriaučiūnas - tai per karą į užsienį pasitraukę lietuviai, ten baigę mokslus, vystę profesinę veiklą, bet nepamiršę savo šaknų. Jie ne tik aktyvūs savo kraštų lietuviškose bendruomenėse, bet ir glaudžiai bendradarbiauja su Lietuva. 35 metų mokslininkas S. Kriaučionis baigė studijas Lietuvoje ir išvažiavo į užsienį gilinti žinių, padarė pasaulyje pripažintų mokslinių atradimų, dalinasi savo ryšiais ir mokslo naujienomis su kolegomis Lietuvoje.

"Nors ilgus metus ne tik kalbame, bet ir apgailestaujame dėl "protų nutekėjimo" problemos ir ieškome būdų, kaip ją įveikti, išvykusių lietuvių mokslininkų darbai ir šalys, kuriose jie dabar gyvena, padeda atskleisti bei suvokti naują realybę", - sakė apdovanojimus įteikęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Jo teigimu, mokslo premijos laureatų vardai ženklina bendradarbiavimo ryšius, nutiestus į Lietuvą iš Australijos, Austrijos, Japonijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos.

"Tai - biomedicinos, biochemijos ir medicinos, kosminės erdvės fizikos ir inžinerijos sritys, informacinių ir lazerinių technologijų kūrimas. Tai - skvarbi filosofinė mintis, psichologijos ir edukologijos naujos įžvalgos ir, žinoma, lituanistika", - vardijo G. Steponavičius.

Sveikindama laureatus Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovė Lietuvoje Vida Bandis sakė, kad ateityje šių mokslo premijų skyrimo komisijos lauks nelengvas darbas atrenkant kandidatus - per visą Lietuvos istoriją niekada nėra buvę tiek svetur daktaro disertacijas rašančių lietuvių, kiek jų yra dabar.

Šeštą kartą įteiktomis premijomis siekiama paskatinti užsienyje dirbančius lietuvių mokslininkus būti Lietuvos mokslo ambasadoriais ir su iškiliais lietuvių kilmės mokslininkais supažindinti Lietuvos visuomenę. Mokslo premijos dydis - 13 tūkst. litų.

Iš viso mokslo premijoms šiemet užsienio lietuviai pateikė 14 kandidatūrų. Keturių kandidatų paraiškų sulaukta iš JAV, po dvi - iš Jungtinės Karalystės ir Vokietijos, po vieną kandidatą - iš Italijos, Šveicarijos, Australijos, Rusijos, Ispanijos ir Taivano. Kandidatų paraiškas vertino Lietuvos mokslų akademijos ekspertai, laimėtojus atrinko komisija, sudaryta iš Švietimo ir mokslo ministerijos, Pasaulio lietuvių bendruomenės, JAV lietuvių bendruomenės, Lietuvos mokslų akademijos, Lietuvos mokslo tarybos, Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos atstovų.

Švietimo ir mokslo ministerija iškiliausiems užsienyje gyvenantiems lietuviams mokslo premijas teikia nuo 2007 metų. Iki šiol premijas yra gavę aštuoniolika mokslininkų.

Premijų laureatai savo pasiekimus visuomenei pristato skaitydami viešas paskaitas.