V. Pranckietis pabrėžė, kad stabilia dauguma patvirtintas biudžetas rodo, jog galima imtis ir rimtesnių reformų.

Aptardamas svarbiausias antradienį Seimo patvirtinto 2018 m. biudžeto gaires, V. Pranckietis nesutiko, kad dabartinei Vyriausybei trūksta ryžto įgyvendinant reformas. Jis teigė, kad labai sunku vertinti tą ribą, kuomet ryžto trūksta ir kur jo netrūksta.

Seimo Pirmininkas ryžtingomis reformomis pavadino Vyriausybės atliekamas švietimo ir aukštojo mokslo reformas. V. Pranckietis labai nesureikšmino šią savaitę vykusių mokslininkų ir dėstytojų surengtų protestų akcijų. Šių akcijų metu dėstytojai protestavo prieš itin mažus atlyginimus, kurie kaimyninėse valstybėse yra daugiau nei dvigubai didesni.

Seimo vadovas taip pat teigė, kad negali sutikti su argumentais, jog aukštojo mokslo sistemoje skiriamos lėšos yra nepakankamos. Dabar skiriami pinigai, teigė V. Pranckietis, yra ryški parama dėstytojams. O vertindamas mokslininkų teiginius, kad dabartiniai jų atlyginimai verčia emigruoti į užsienio universitetus, Seimo vadovas pabrėžė, jog tie dėstytojai, kurie važiavo kur nors dėstyti, jie ir toliau važiuos.

Seimo Pirmininko nuomone, tiek opozicijos, tiek mokslininkų kritika yra nepagrįsta. Jis „Žinių radijuje“ samprotavo, kad visada bus reikalavimų „virš galimybių ribos“, ir galbūt Vyriausybei, apskritai, pradžioje reikėjo siūlyti palikti esamą situaciją ir be diskusijų vėliau priimti padidintą biudžetą.

„Visada yra pasiūlymų dar kažką padidinti, jau virš galimybių ribos. Visas tas kompromiso neradimas būna tame didesniame padidinime. Galbūt Vyriausybei reikėtų pradžiai siūlyti tą patį, kas buvo anksčiau, nieko nesistengiant padaryti, o tada priimti pasiūlymus ir tik tada teikti tą padidinta biudžetą,„- kalbėjo V. Pranckietis.

Antradienį Seimas patvirtino 2018 m. valstybės biudžetą. Už patobulintą biudžeto projektą balsavo 84 Seimo nariai, prieš - 29, susilaikė 15 parlamentarų.

Seimas patvirtino daugiau kaip 9,071 mlrd. eurų sieksiančias valstybės biudžeto pajamas ir beveik 9,559 mlrd. eurų išlaidas (asignavimai viršija pajamas 487,6 mln. eurų). 2018 m. asignavimai iš Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšų sudarys 2,3 mlrd. eurų. 2018 m. biudžete daugiausia numatoma skirti socialinei apsaugai - daugiau nei 5,3 mlrd. eurų.

Biudžete numatyta dėstytojų ir mokslininkų atlyginimams skirti papildomai 22 mln. eurų.

Tuo tarpu pirmadienį Vilniaus universiteto Filosofijos ir Istorijos fakultetų langai buvo papuošti gedulo kaspinais, skambėjo laidotuvių muzika. Taip akademinė bendruomenė protestavo prieš tai, kad kylant BVP ir biudžeto pajamoms, švietimui tenkanti BVP dalis vis tiek mažėja.