Manoma, kad ši programa greitai taps labai populiari, nes kitąmet asortimentas bus gausesnis.
Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programa yra remiamas vaisių ir daržovių produktų tiekimas vaikams švietimo įstaigose. Tokiu būdu moksleiviams sudaromos sąlygos valgyti vaisius ir daržoves kartu su bendraamžiais, didinamas vartojimas, kartu diegiamas supratimas apie vaisių ir daržovių teigiamą poveikį sveikatai, ugdomi sveiko maitinimosi įpročiai. Be to, tokiu būdu bandoma kovoti su vaikų nutukimu. Lietuvoje ši programa pradėta taikyti pernai spalį. Dalį lėšų jai įgyvendinti skiria Europos Sąjunga, o likusi dalis – iš nacionalinio biudžeto.

VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros Gyvulininkystės produktų skyriaus vadybininkė Lina Juršėnienė sakė, kad minėta programa yra socialinė priemonė 1–4 klasių mokiniams. Kol kas siūlomas dar negausus asortimentas – obuoliai, morkos ir šviežiai spaustos natūralios sultys. Tačiau kitąmet asortimentas bus kitoks. Jau patvirtinta, kad vaikams bus siūlomi ir bananai, kriaušės, citrusiniai vaisiai.

Vadybininkės manymu, ši programa gana aktyviai įgyvendinama. Tiesa, iki šių metų pareiškėjų sulaukta mažiau – galbūt trukdė šventės. O štai dabar gausėja norinčiųjų joje dalyvauti mokyklų.
Panevėžys – ne išimtis. Čia produkciją tiekia UAB „Dembavos medelynas”. Programoje dalyvauja ne viena rajono ir miesto mokykla. L. Juršėnienės manymu, dalyvavimas programoje nėra sudėtingas kaip kartais manoma. Visa reikiama informacija yra internete, be to, galima bet kada pasikonsultuoti.
Jos manymu, ar dalyvaujama, daugiausia priklauso nuo pareiškėjų norų, tai yra kiek jie turi noro dalyvauti tokioje programoje.

„Tai ne priemonė pasipelnyti. Jei mokyklos administracija nori, kad vaikai gautų sveiką, natūralų produktą, tuomet gerai, o jei ieškos, kokia iš to būtų kita nauda, tuomet nebus gerai“, – sakė ji.
Vis dėlto, vadybininkės manymu, programa bus populiari, todėl turėtų greitai pasivyti kitą panašią programą – „Pienas vaikams“, kuri pastaruoju metu gerokai pasistūmėjo į priekį. Be to, dalyvauti programoje skatina ir sunkmetis, nes vaisiai ir daržovės į vaikų valgiaraštį yra įtraukti, tačiau nemokama parama padengia tai, ką vaikai ir taip valgo.

Beje, su programa turi būti supažindinami ir vaikai – kad yra tokia priemonė, kad vaisiai ir daržovės naudingi ir pan.

Valgo noriai

Panevėžio rajono savivaldybės teritorijoje esančios mokyklos, darželiai ypač aktyviai dalyvauja programoje „Pienas vaikams“. Naujoji programa taip pat pakankamai sparčiai populiarėja. Pasak Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės Salvinijos Motiejauskienės, šiuo metu naujojoje programoje dalyvauja 13 rajono mokyklų. Pasak jos, labai kliudė prasidėję šalčiai, vėliau – mokinių atostogos, tačiau programa veikia. Dar gruodį dalyvauti panoro Dembavos pagrindinė mokykla, Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazija ir kitos. Neseniai prisijungė Vadoklių vidurinė mokykla. Tiesa, atvežami kiekiai nėra dideli, nes ir pradinukų nėra daug. Be to, mokyklose, kur tik koks 20 pradinukų, vargstama ir su pristatymu, tad kartais ne visada ir atvežama, ypač jei daugiau vaikų serga.

Pastebėta, kad vaikai labai noriai valgo obuolius, jiems tokia programa – gerai. Šviežių vaisių jie gauna keturis kartus per savaitę – po obuolį. Privalumas ir tas, kad obuolį galima bet kada sugraužti. Kai kur juos tiesiog mokytojos pačios atneša į klasę.

Būtų galima ir sulčių gauti, tačiau, pasak S. Motiejauskienės, norint, kad nebūtų viršyta nustatyta kaina, reikia gauti labai pigių produktų, o tai nėra lengva. Šiemet taip pat galima gauti ne tik obuolių, bet ir morkų. Tačiau tiekėjų kol kas dėl daržovių nespaudė, nes dar kyla nemažai neaiškumų. Jų kaina, pasak S. Motiejauskienės, taip pat maža, bet dar kainuoja jų skutimas ir plovimas.

Kažin, ar liks lietuviškų

Kitąmet pradinukai gaus dar įvairesnių vaisių, tačiau neatmetama tikimybė, kad keisis dabartinis tiekėjas – įmonė tokios produkcijos paprasčiausiai neturi. Tad vyriausioji specialistė abejojo, ar kitais metais vaikai valgys tiek lietuviškos produkcijos kiek šiemet – bananai ar citrusiniai vaisiai pas mus neauga. Be to, kažin, ar ir dalis obuolių nebus atvežtiniai. Dabartinis obuolių tiekėjas pats augina obuolius, tad, pasak S. Motiejauskienės, yra garantija, kad produkcija tikrai ne atvežtinė. Beje, dėl šios priežasties šiemet nesistengta dairytis kito tiekėjo.

Beje, naujoji programa įgyvendinama paprasčiau nei „Pienas vaikams“. Jau vien dėl tos priežasties, kad pieno taip lengvai į klasę visiems neatneši. Tačiau ir nemokamas pienas rajono vaikams patrauklus. Pasak S. Motiejauskienės, programoje dalyvauja praktiškai visos mokyklos ir darželiai. Nedalyvauja tik Jotainių ir Kurganavos pagrindinės mokyklos. Pasak vyriausiosios specialistės, pieno produktai labai gerai, ypač pusryčiams. Pradinukai ir darželinukai nemokamai gauna pieno produktų – jogurto, plėšomų sūrio lazdelių ir kt. Panevėžio rajonas jau penkerius metus dalyvauja ir turi patirties šioje programoje. Įsitikinta, kad daug kas priklauso nuo mokyklos ar darželio administracijos.

Kol kas džiaugiasi

Panevėžio pradinė mokykla taip pat dalyvauja šioje programoje. Pasak mokyklos direktorės Ritos Charisovos, dalyvauti pradėta po Naujųjų, tačiau kurį laiką truko atostogos. Nepaisant to, rezultatai džiuginantys.

„Vaikai gauna obuolių ir labai patenkinti“, – sakė ji. Juos gali suvalgyti bet kada, o ne vien iš karto papusryčiavus ar papietavus. Formuojama tradicija, kad mokytoja nueina į valgyklą su krepšeliu ir paima tos dienos davinį.

„Jei siūlytume, kai būna ką tik pavalgę, gal ir numestų“, – svarstė direktorė.
Kaip reaguoja tėvai, ji teigė nežinanti: dėkoti niekas nedėkojo, tačiau niekas ir nesiskundė.

Faktai

Programos „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose“ pareiškėjų yra 25, dalyvauja 242 mokyklos, yra 21892 paramos gavėjai.

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama vaisių ir daržovių dienos norma vienam asmeniui siekia 400 gramų, tačiau Lietuvoje šių produktų per dieną suvartojama tik 260 gramų.