„Prašome peržiūrėti galimybę pakeisti 2013 m. abiturientų išleistuvių organizavimo vietą „Cido“ arenoje ir su pokyliu susijusias išlaidas, nes apie šį sprendimą sužinojime per vėlai, per brangu, keičiamos tradicijos“. Tokį tėvelių raštą neseniai gavo Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas.

Direktorius laišką persiuntė tėvų komitetui – gimnazija tik teikia brandos atestatus, tačiau šventės neorganizuoja. R. Dambrauskas pastebi, kad kartais šeimos išleistuvėms neturi pinigų ir į šventę tesiunčia atžalą.

Šįmet J. Balčikonio gimnazijos abiturientų išleistuvės vyks Panevėžio „Cido“ arenoje. Vienam asmeniui šventė kainuos 160 Lt, dviem – 280 Lt, trims – 400 Lt. Išleistuvėse dalyvaus 500-600 žmonių.

Raimondas Dambrauskas
„Aš ir tėvams sakiau – yra ir kitų išleistuvių formų, galima tuos pinigus panaudoti kelionei į užsienio šalį. Tačiau ne direktorius atsakingas už išleistuvių organizavimą – mes organizuojame egzaminų laikymą ir atestatų įteikimą. Atestatus galime įteikti ir mūsų aktų salėje, vidiniame kiemelyje, žinau, kad kai kuriose Vilniaus, Kauno mokyklose išdalina atestatus ir tuo viskas baigiasi“, – kalbėjo R. Dambrauskas.

Svarbiau už vestuves

„Per tėvų susirinkimą keletas vaikų pristatė vietas, kuriose siūlo švęsti išleistuves ir pasakė: „Mieli tėveliai, ženytis galima vieną, du, tris ir keturis kartus, o išleistuvės yra vieną kartą gyvenime. Todėl surenkime sau tokias išleistuves, kurių niekada nepamirštume“, – sako Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos abiturientės mama Eleonora.

Eleonora pasakojo, kad abiturientai per vėlai susizgribo ieškotis vietos išleistuvėms. Geidžiamiausias buvo už Vilniaus esantis įvairias paslaugas teikiantis viešbutis „Le Meridien Villon“. Kol tėvai svarstė, ar palaiminti išleistuves šioje vietoje, viešbutis buvo užimtas. Abiturientams liko kavinių kompleksas „Belmontas“, nors jo iš pradžių niekas nenorėjo.

„Taigi išleistuvės liepos 12-ąją bus „Belmonte“. Kiek kainuos, dar neaišku, planuojam apie 150 Lt asmeniui. Beje, planavome išleistuves Vilniaus centre esančiame „Pramogų banke“ – vaikai šią vietą atmetė, esą aplink nėra gamtos ir tinkamų vietų fotografuotis“, – kuo neįtiko miesto centras, stebėjosi Eleonora. Abiturientės mama džiaugiasi, kad atestatų teikimas vyks gimnazijoje – taip bus išlaikytas ryšys su mokykla, bus galima fotografuotis mokyklos fone.

Biudžetas – 50-55 tūkst. Lt

J. Balčikonio gimnazijos abiturientų išleistuvės vyks Panevėžio „Cido“ arenoje
Tuo metu Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje besimokančio abituriento mama Ieva kol kas nežino, kiek kainuos išleistuvės, bet sūnui jau liepta atnešti 115 Lt avansą. Išleistuvės planuojamos sporto, pramogų ir verslo centre „Forum Palace“.

„Iš pradžių sakyta, kad kainuos po 200 Lt vaikui ir po 200 Lt kiekvienam iš tėvų. Dabar kalbama, kad tėvams galbūt bus galima sutilpti į 100 Lt. Galutinė suma priklausys nuo to, kiek tėvų eis – numatytas išleistuvių biudžetas 50-55 tūkst. Lt“, – pasakojo Ieva.

„Forum Palace“ per išleistuves siūlo krūvą pramogų, tarp jų – muilo burbulų mašiną, balionų lietų, muzikos grupę, specialius papuošimus. „Man 300 Lt išleistuvėms atrodo daug. Manau, į šią sumą su sūnumi nesutilpsime“, – apgailestauja pašnekovė, dar nenusprendusi, ar ji ir jos sūnus dalyvaus šventėje.

Limuzinų era baigėsi

„Jaunimas visada švenčia audringai – tam nėra išimčių. Gal ir negalima minėti, tačiau šiemet buvo vienas išskirtinis prašymas. Paskambinę paminėjo išleistuvių vakarėlio temą „Mama, nenoriu būti hipsteriu”. Tai lyg ir viskas pasakyta“, – sako renginių organizatoriaus pimpit.lt projektų vadovas Giedrius Svirnelis. 

Giedrius Svirnelis
Jis pasakoja daugiausia užsakymų dėl išleistuvių sulaukiantis iš didmiesčių – Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus. Rečiausiai kreipiamasi iš Šiaulių ir Panevėžio, tačiau aktyvus mažesnių miestų – Alytaus ir Druskininkų – jaunimas.

G. Svirnelis pastebi, kad pastaraisiais metais abiturientai dažniau nori pramogų, keičiančių žmogaus įvaizdį čia ir dabar: laikinų tatuiruočių, šukuosenų. „Limuzinai jau yra atgyvena. Dar retkarčiais kažkas juos samdo, bet limuzinų era jau baigėsi. O kalbant apie neįprastus atvejus galima paminėti šių metų trumpą kultūringą šventimą plaukiojant jachta Kauno mariose arba geltoname „Ikarus“ autobuse, paverstame „Party bus“. Pastarasis užsakymas bus įgyvendintas Vilniuje“, – kalbėjo pašnekovas.

Paprastai vienam asmeniui išleistuvės atsieina 200–400 Lt. Daugiausia išleistuvės vyksta mokyklų patalpose, kaimo turizmo sodybose, kavinėse ir naktiniuose klubuose. Abiturientai į šventę kviečia ne tik tėvus, bet ir tetas, močiutes, antros eilės pusbrolius. Žinoma, tai lemia finansinės galimybės. Dažniausia per išleistuves skamba gyva muzika – samdoma grupė ar atlikėjas. Išleistuvės neapsieina be didžėjaus.