Vėliau atėjus auklėtojai, tėveliai, suabejojo jos adekvatumu, iškvietė policiją. Paaiškėjo, kad moteris prastai atrodė dėl ligos. Nors higienos normos reikalauja, kad grupėse su vaikais dirbtų ne mažiau kaip po du suaugusiuosius, pagal „Riešutėlio“ administracijos sudarytą grafiką auklėtojos darbo dienos pradžioje grupėse paliekamos po vieną.

Maža to, „Riešutėlyje“ nuo ankstyvo ryto tvarką prižiūrėti direktorė buvo patikėjusi net ne už ugdymą atsakingai savo pavaduotojai, o ūkvedei.

Prireikė policijos

Net policijos pareigūnus pasiekęs skandalas „Riešutėlio“ lopšelyje-darželyje kilo, kai trečiadienį, dar prieš 8 val., 2–3 metukų vaikučius atvedę tėveliai lopšelinukų grupėje pasigedo suaugusiųjų. Vieni palikti mažyliai galėjo daryti ką norėjo. Dėl vaikų saugumo išsigandę tėvai nulėkė pas įstaigos direktorę, bet ir šios kabinetą rado užrakintą.

Netrukus į lopšelinukų grupę sugrįžo auklėtoja, tačiau tėveliams jos pasirodymas sukėlė dar didesnį nerimą. Suabejoję pedagogės būkle, tėvai iškvietė policijos pareigūnus.

Paaiškėjo, kad auklėtojos būsena pasirodė įtartina dėl jos ligos – moters kraujyje nei alkoholio, nei narkotinių medžiagų nerasta. Pedagogė tebuvo vartojusi vaistų. Incidento epicentre atsidūrusi dar tik nuo pavasario dirbanti auklėtoja tą pačią dieną pasiprašė atleidžiama iš pareigų. Toks pedagogės žingsnis dalį grupės tėvelių apstulbino.

„Labai puiki, su vaikais gerai sutarianti, maloni auklėtoja. Ne jos problema, kad viena buvo palikta su vaikais. Ar auklėtoja ir į tualetą nebegali nueiti? O gal jai pačiai pasidarė bloga?“ – administracijos įvesta tvarka piktinosi viešinti pavardės nepanorusi mažylio mama. Kad už išpuoselėto „Riešutėlio“ darželių sienų dirbama ne taip, kaip derėtų tokioje įstaigoje, ji teigia seniai pastebėjusi.

„Daugelyje lopšelių-darželių administracijos vadovai eina ir eina iš grupės į grupę, stebi auklėtojų darbą, vertina, kaip vaikai, ypač mažiukai, adaptuojasi naujoje aplinkoje. „Riešutėlyje“ šito nėra. Nežinau, ar tik mūsų grupėje, ar visose“, – „Sekundei“ pasakojo mama. Panevėžietė pripažįsta ne kartą buvusi nustebinta pedagoginio personalo požiūrio į savo darbą, pavyzdžiui, kartą grupėje prie vaikų auklėtojos padėjėja nusprendė nusilakuoti nagus.

Kalti tėveliai ir žiniasklaida

Auklėtojas su vaikais vienas palikusi „Riešutėlio“ direktorė Violeta Kaupelienė dėl kilusio ažiotažo kaltina ne higienos normų neatitinkančią darbo tvarką, o švietimo bendruomenę ir pareigūnus ant kojų sukėlusius tėvelius. „Šitoje grupėje viskas aišku. Yra viena trys mamos, kurios nepagrįstai nusistačiusios ieško kažko, neaišku, ko“, – pareiškė direktorė.

Nors ji pripažįsta mažylius kurį laiką buvus be priežiūros, tėvelių sukeltą skandalą vadina emocijų protrūkiu. „Pagrindo tokiai kraštutinei priemonei, kaip kviesti policiją, nebuvo. Tėveliai vadovavosi savo emocijomis, prie to šiandien prisideda ir žiniasklaida, baisus susidomėjimas, kad vaikai darželiuose nesaugūs“, – piktinosi V. Kaupelienė. Direktorė teigė per porą dienų taip ir neturėjusi progos pabendrauti nei su policiją iškvietusiais tėveliais, nei su pačia auklėtoja. Visgi direktorė sako žinanti, kad auklėtoja iš grupės buvo išėjusi ne dėl ligos.

Esą ji užlipusi į antrą aukštą pasiimti kažkokio dokumento ar pasidomėti dėl elektroninio dienyno pildymo. „Bet tai buvo momentinis, ne ilgas nebuvimas grupėje, kurioje tuomet tebuvo trys vaikai. Tėvai labai įdomiai reaguoja ir galvoja, kad jei vaikas darželyje akimirkai paliekamas vienas, jam jau gresia pavojus. Tas atvejis nesukėlė jokios grėsmės vaikams“, – „Sekundei“ tvirtino V. Kaupelienė.

Bijo įkyrėti pavaldiniams

„Riešutėlio“ vadovė pripažįsta dėl tvarkos darželyje tėvelių pretenzijų sulaukianti ne pirmą kartą, bet esą dažnai jos nepagrįstos. „Labai dažnai skundai paremti emocijomis ir nuostata, kad darželis kažką privalo, o patys tėvai prisiima mažai atsakomybės už savo poelgius, vaikų švarą, sveikatą, dienos ritmo laikymąsi“, – aiškino direktorė. Tėvelių pretenzijos dėl vadovybės per menko dėmesio grupėms V. Kaupelienę irgi stebina.

Violeta Kaupelienė
Anot jos, administracijos atstovai grupėse lankosi kiekvieną dieną, bet stengiasi auklėtojoms neįkyrėti. „Rugsėjį dvi savaites turėjau nedarbingumą, gal dėl to tėveliams taip pasirodė. Jei vadovas visą laiką stovės grupėje prie auklėtojos, gali išprovokuoti tokius įvykius kaip „Kregždutėje“. Mūsų įstaigoje mikroklimatas geras“, – teigė V. Kaupelienė.

„Kregždutės“ lopšelyje-darželyje direktorė iš pareigų buvo atleista pasipylus skundams dėl jos diktatoriško vadovavimo ir nesiskaitymo su tėveliais bei darbuotojų žeminimo.

Auklėtojos paliktos vienos

„Riešutėlio“ direktorės pasiaiškinimą gavusi Panevėžio savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus specialistė Zita Satkauskienė irgi įžvelgia vienus mažuosius palikusios auklėtojos kaltę.

„Ji neturėjo teisės išeiti grupėje nepalikusi kito suaugusio žmogaus. Auklėtoja privalėjo būtinai ką nors iškviesti, kad ją pavaduotų, jei buvo būtina išeiti“, – tvirtino Z. Satkauskienė. Greičiausiai auklėtojai būtų buvę nelengva pasišaukti pagalbą. Pagal lopšelyje-darželyje patvirtintą darbo grafiką, rytais iki 8 val. ir darbo dienos pabaigoje, po 17 val., auklėtojos grupėse su vaikučiais paliekamos po vieną, nors teisės aktai tą draudžia.

Maža to, incidentas įvyko, kai ikimokyklinėje įstaigoje nebuvo nei pačios direktorės, nei jos pavaduotojos ugdymui. Pasak Z. Satkauskienės, direktorė pasiteisino, jog pagal administracijos atstovų budėjimo grafiką, tą rytą tvarką darželyje iki 8 val. turėjo prižiūrėti ūkvedė. Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus specialistė sutinka, jog darželyje darbas visgi ne taip turėtų būti organizuojamas.

„Kad ir kaip ten būtų, jei veikia ugdymo grupės, turi dirbti ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui. Kuruoti ugdymo reikalus ne ūkvedžio atsakomybė“, – pripažino Z. Satkauskienė. Nutikus bėdai, auklėtojoms pasirūpinti mažaisiais būtų sunku ne tik „Riešutėlyje“. Dalį dienos su vaikais jos vienos lieka visose Panevėžio ikimokyklinėse įstaigose. „Mieste ikimokyklinėse įstaigose iš viso yra 273 vaikučių grupės, tai yra didžiuliai pinigai papildomiems padėjėjų etatams“, – aiškino Z. Satkauskienė.

Nepaisant, kad Savivaldybė pripažįsta darželiuose nepakankant pedagoginių darbuotojų, specialistė teigė esanti „labai nustebusi“ dėl incidento „Riešutėlyje“. Anot jos, po neseniai Panevėžį ant kojų sukėlusio skandalo, kai iš „Purienos“ ir „Vyturėlio“ darželių nepastebėti darbuotojų vieni į miestą išėjo 2-ejų ir 5-erių metukų trys mažyliai, visų ikimokyklinių įstaigų vadovai buvo įspėti dėl vaikų saugumo.

„Buvo rekomendacijos vadovams, kad vaikų saugumas būtų užtikrintas ne tik lauke, bet ir viduje. Turėjo būti imtasi visų priemonių“, – pabrėžė Z. Satkauskienė.

Vaikų saugumo neužtikrina

Panevėžio ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė Angelė Morkūnienė neslepia: palikti vaikus vienus grupėse ir sukelti tėvų pasipiktinimą rizikuojama visose miesto ikimokyklinėse įstaigose. „Šiandien Panevėžio lopšeliai-darželiai tikrai neužtikrina, kad būtų įvykdytas higienos reikalavimas su ikimokyklinio amžiaus vaikais dirbti dviem suaugusiesiems.

Nesant pakankamai padėjėjų etatų, auklėtojos savo grupėse lieka po vieną darbo dienos pradžioje ir pabaigoje. Mano darželyje 4-ios grupės pradeda darbą nuo 6.30 val., tada irgi dirba tik po vieną auklėtoją grupėje, nors reikėtų dviejų suaugusiųjų“, – pripažįsta A. Morkūnienė. Asociacijos vadovė sutinka, jog tokia situacija nėra normali – šitaip dirbdamos ikimokyklinės įstaigos nepajėgios užtikrinti mažųjų saugumo.

„Auklėtojos net į tualetą negali išeiti, kad nepaliktų vaikų vienų. Bet niekas neapsaugotas nuo sveikatos sutrikimų ir nelaimių. Prieš keletą metų būta atvejo, kai darželyje darbą baigusi auklėtoja pasijuto blogai, nuėjusi iki rūbinėlės iškrito ir mirė“, – „Sekundei“ pasakojo A. Morkūnienė.

Higienos normų reikalavimo dėl dviejų suaugusiųjų grupėje nesilaikoma jau seniai, kai Panevėžyje sumažėjus vaikų buvo gerokai apkarpyti ir auklėtojų padėjėjų etatai. Nuo tada auklėtojos liko dirbti po 10.48 val. per dieną, jų padėjėjos – 7 val.

„Etatai buvo sumažinti, todėl dabar turime, ką turime“, – sako asociacijos vadovė. Po pabėgusių vaikų skandalo asociacija Savivaldybės administracijai parengė prašymą kitų metų biudžete numatyti papildomų lėšų auklėtojų padėjėjų etatams, kad jos dirbtų tiek pat valandų per dieną, kiek ir auklėtojos.