„Laisvės“ gimnazijos moksleiviai, kurie palaikė savo puikų, kūrybingą, negerovėms mokykloje nepakantų mokytoją, yra šaunuoliai.
Šiandien atsisveikinome su mokyklos vadove.

Ačiū ir savivaldybės švietimą kuruojantiems kolegoms, kurie puikiai suvaldė situaciją.

P.S. O pirmadienį važiuosiu su gimnazistais pakalbėti apie gyvenimą ir švietimą. Nes yra apie ką pakalbėti“, – feisbuke parašė R. Šimašius.

Direktorė iš darbo išeina šalių susitarimu, jai bus išmokėta trijų mėnesių vidutinių darbo užmokesčio dydžių kompensacija.

Spėja, kad gali sulaukti direktorės keršto

„Laisvės“ gimnazijoje besimokantis abiturientas Karolis DELFI sakė, kad mero raštas juos labai padrąsino ir parodė, kad vis dėlto įmanoma pasiekti teisybę.

„Tiek daug laiko, metų dvejojome, ar pavyktų. Tačiau tame rašte rašoma, kad savo pareigas direktorė dar vykdo iki 23 dienos. Dabar ruošiamės blogiausiam, tačiau tikimės geriausio“, – DELFI sakė moksleivis.

Su direktore nuo trečiadienio jis asmeniškai nebendravo, nes mano, kad greičiausiai nėra verta tai daryti.

„Po to, kai trečiadienį savo poziciją ji pakeitė du kartus, jos nuomonės negalima klausti. Ji sakys vieną, o darys visai kitą – vakarykščiai įvykiai tai įrodė visai visuomenei“, – įsitikinęs Karolis.

Trečiadienį gimnazijos direktorė Vaidutė Šumkauskienė žurnalistams aiškino, kad mokytoją į darbą priims, tačiau vėliau šiuos žodžius atsiėmė.

Atvejis – ne vienetinis

„Jei neminėsime mokytojo Mariaus atvejo, dėl ko visa mūsų iniciatyva buvo vykdyta, dar buvo ir mokytoja, renginių organizatorė Laima. Ji mūsų mokykloje dirbo, vedė teatro būrelius, su ja važinėdavome po festivalius. Tačiau direktorė jos labai nemėgo, draudė viską, rėmė draudimus biurokratija – neleidžia tas straipsnis, tas įstatymas ir pan. Mokykloje visi keikėsi tuo metu“, – plačiau apie direktorės elgesį pasakojo Karolis.

Jo teigimu, oficialiai pedagogai iš mokyklos išeidavo savo noru, tačiau iš tiesų buvo priversti tai padaryti, nes neišvengdavo tokio streso, kurį sukeldavo V. Šumkauskienė.

„Kalbėjome su kitų gimnazijų moksleiviais, visi mus jau laiko pavyzdžiu, autoritetu. Tą turi daryti kiekvienas, kuris yra nepatenkintas. Jau dabar daugelyje mokyklų apie tai šneka ir pradeda suprasti, kad vis dėlto reikia kovoti“, – apie reakcijas po mokykloje kilusio maišto pasakojo abiturientas.

Karolis įsitikinęs, kad atleidus dabartinę direktorę situacija gimnazijoje pasikeistų kardinaliai.

Sukilo dėl mokytojo

Kaip skelbta, dėl mylimo mokytojo sukilę abiturientai trečiadienį gimnazijoje surengė protesto akciją: užbarikadavo mokyklos duris ir pareiškė nesitrauksiantys, kol į darbą nebus grąžintas jų klasės auklėtojas ir lietuvių kalbos mokytojas.

Aiškintis situacijos į gimnaziją vyko Vilniaus mero patarėjas Albertas Lakštauskas.

Remigijus Šimašius
V. Šumkauskienė trečiadienį žurnalistams vengė atsakyti, kodėl mokslų metų viduryje atleistas pedagogas. Neoficialiai teigta, kad taip pasielgta po mokytojo konflikto su valytoja.

Po pokalbio su savivaldybės atstovais trečiadienio pavakarę direktorė pareiškė, kad mokytojas grąžinamas į darbą, tačiau apie savo pasitraukimą neužsiminė. Direktorė taip pat nekomentavo, kad gimnazijoje dirba ir jos vyras, ir tėvas.

G. Paluckas: pasikeitimai kartais reikalauja aukų

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas feisbuke pareiškė, kad sukilę „Laisvės“ gimnazijos mokiniai išsilaisvino nuo direktorės.

Vaidutė Šumkauskienė, gimnazijos nuotr.
„Sutinku su sakančiais, kad kartais mokiniais gali būti manipuliuojama ir nukentės nekalti žmonės, tačiau pasikeitimai kartais reikalauja aukų.

O keičiasi principai. Iš hierachinės, vertikalios pavaldumo struktūros į demokratijos ir bendruomeniškumo principais grįstą ugdymo procesą.

Tokios institucijos vadovu būti gali tik tas, kuris mokyklos bendruomenės yra priimamas ir sugeba rasti bendrą kalbą bei viziją“, – rašo G. Paluckas.