Tarp jų – Vilniaus licėjaus ir Žemynos gimnazijos dvyliktokai, išbandymą matematika priėmę Vladislavo Sirokomlės gimnazijoje.

studijuoti žada istoriją, bet matematika sunkumų nesukėlė

„Neatrodė labai sudėtingas. Gana daug buvo įrodymų, ypač su funkcijomis. Pavyzdžiui, viena funkcija lygi kitai... Viskas lengva“, – egzaminą įvertino Vilniaus licėjaus moksleivė Vilma.

Nors įprastai sunkiausi būna paskutiniai egzamino uždaviniai, dvyliktokė tikino, kad šiemet pats paskutinis jų buvo paprasčiausias tekstinis uždavinys, kurį išspręsti buvo galima susidarius formulę su dviem nežinomaisiais.

„Matematika nėra pati stipriausia mano sritis, bet visai nieko. Planuoju studijuoti istoriją“, – šyptelėjo ji.

Tikisi šimtuko

Kad egzaminas šiemet – itin lengvas, aiškino ir kitas šios mokyklos abiturientas.

„Nepadariau klaidų, man atrodo. Visus uždavinius vienu prisėdimu išsprendžiau, tikiuosi 100 balų“, – sakė vaikinas.

Jo bendraklasė Emilija po egzamino taip pat spindėjo gera nuotaika.

„Sekėsi tikrai neblogai, irgi tikiuosi 100 balų. Užduotys – labai lengvos, daug iš bendro kurso. Išėjau valanda anksčiau, tai... Manau, NEC bando savo reputaciją atgauti, nori, kad daugiau mokinių šiemet išlaikytų“, – svarstė mergina.

Abiturientė taip pat sakė besitikėjusi labai sunkaus paskutinio uždavinio, nes jam spręsti buvo palikta daugiau nei pusė A4 lapo, bet sprendimas esą užėmė tik trečdalį šios vietos.

„Išėjusi valanda anksčiau dar spėjau 3 kartus pasitikrinti“, – sakė dvyliktokė.

Laikyti eina ir „ant durniaus“

Savo ruožtu Vilniaus Žemynos gimnazijoje besimokanti Ramunė iš egzamino išėjo viena pirmųjų – merginai neprireikė nė pusantros valandos.

„Mokausi matematikos B lygiu, visko nepadariau. Tikrai buvo užduočių, kurių aš nesupratau, nesimokėme jų spręsti klasėje. Buvo visko: testinės užduotys – labai lengvos, o tokie sinusai, arksinusai net nežinau, kas yra“, – įspūdžiais dalijosi ji.

Pasak dvyliktokės, matematikos egzamino rezultatas jai nėra labai svarbus.

„Man svarbiausia jį tiesiog išlaikyti, kad įstočiau ten, kur noriu. Galvoju apie humanitarinio, socialinio pobūdžio studijas, tikrai ne tiksliuosius mokslus. Matematika, fizika – ne mano sritys, niekada to nemokėjau“, – pripažino Ramunė.

Keista jai atrodo tai, kad visi dvyliktokai, norintys Lietuvoje studijuoti nemokamai (išskyrus menus) yra tarsi maunami ant vieno kurpalio.

„Aš kai tai išgirdau, šiek tiek nuliūdau. Nuoširdžiai, daug yra žmonių, kurie tiesiog nemoka matematikos. Sakyčiau, tai toks dalykas, kurį tau Dievas turi duoti – moki arba ne. Kaip ir aš, būna, kad eina laikyti tiesiog „ant durniaus“. Manau, išlaikysiu minimaliai tam, kad įstočiau, bet tikrai nesitikiu labai aukšto įvertinimo, nes žinau savo jėgas, ir ką moku“, – aiškino mergina.

Laikė egzaminą, nes norėjo išbandyti save

Tos pačios gimnazijos moksleivis Evaldas DELFI sakė, kad nors egzaminas daugeliui gali pasirodyti lengvas, jam kilo sunkumų.

„Šiaip įspūdžiai nekokie, mokausi B lygiu. Kas moka, tai tikrai lengva turėjo būti, panašus į pernai metų egzaminą, kuris irgi lengvas buvo“, – įvertino užduotis vaikinas.

Jam matematikos egzamino rezultatas taip pat nėra labai svarbus. Iš pradžių Evaldas ketina tarnauti šauktinių kariuomenėje, vėliau galbūt tapti policininku.

„Laikiau egzaminą, nes norėjau išbandyti save. Svarbiausia bent išlaikyti“, – didelių lūkesčių neturėjo jis.

Privalomas norintiems studijuoti nemokamai

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) atstovų teigimu, šiemet šį egzaminą pasirinko laikyti 18 400 kandidatai – 56,49 proc. visų šalies dvyliktokų. Tai trečias populiariausių egzaminų po anglų kalbos ir lietuvių kalbos ir literatūros egzaminų.

DELFI primena, kad valstybinis matematikos brandos egzaminas privalomas tiems, kurie nori Lietuvoje studijuoti nemokamai (išskyrus, jei pasirinktos menų studijos).

Sprendimas dėl šio egzamino svarbos sugriežtinimo priimtas prieš trejus metus. Iki tol stojant į daugumą humanitarinės ir socialinės krypties studijų krypčių nebuvo reikalaujama pademonstruoti matematines žinias.

Tačiau šiemet abiturientai, norintys pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose, matematikos egzaminą turės išlaikyti bent patenkinamu lygiu (surinkti 16 balų). Kartu norintys studijuoti nemokamai mažiausiai tokiu lygmeniu turi išlaikyti ir lietuvių kalbos ir literatūros, ir užsienio kalbos egzaminą.

Kartelė dar kils

Nuo 2018 m. abiturientai, norintys studijuoti socialinius, biomedicinos, fizikos ir technologijų mokslus, jau turės būti išlaikę matematikos valstybinį brandos egzaminą ne žemesniu kaip pagrindiniu lygiu, t.y., surinkti ne mažiau kaip 36 balus.

Pretenduojantiems į humanitarinių mokslų srities studijas, meno pedagogikos ir humanitarinių dalykų pedagogikos studijas išliks ta pati kartelė – jie turės būti gavę bent 16 balų matematikos egzamino įvertinimą.

Absoliuti išimtis dėl matematikos egzamino ir toliau bus taikoma stojantiesiems į menų studijas – jiems laikyti matematikos brandos egzaminą nėra privaloma, tačiau būtina išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos egzaminus.

Egzaminus laikys daugiau nei 30 tūkst. asmenų

2017 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 32 572 kandidatai (2016 metais – 33 710 kandidatų). Tai, kovo 3 d. duomenimis, 1 138 kandidatais mažiau negu praėjusiaisiais metais (maždaug 3,38 proc.).

2017 metais vienas kandidatas vidutiniškai pasirinko laikyti apie 3,47 egzamino. 2016 metais šis rodiklis buvo lygiai toks pat – 3,47 egzamino.

Šiais metais privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą (toliau – VBE) pasirinko 18 759 kandidatai. Palyginti su pernai metais, šį egzaminą kaip valstybinį laikys tokia pati kandidatų dalis. Užsienio kalbos (anglų) valstybinį brandos egzaminą rinkosi 20 868 kandidatai. Šiais metais matematikos egzaminą rinkosi laikyti 18 400 kandidatų. Istorijos valstybinį brandos egzaminą pasirinko 10 321 kandidatas.

Mokiniai, klausiame Jūsų, kaip sekėsi laikyti matematikos egzaminą? Kas buvo sunkiausia, o kurios užduotys pasirodė itin paprastos? Kaip manote, kiek balų surinksite? Ar egzaminą laikėte, nes norite studijuoti nemokamai, o gal jam ruošėtės jau nuo seno? Prašome atsiliepti ir mokytojus – kokia jūsų nuomonė apie užduotis dvyliktokams? Jūsų minčių laukiame elektroniniu paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „12“.