DELFI kalbinti abiturientai džiaugėsi, kad Vilniaus universitete ir kai kuriose kitose aukštosiose mokyklose norintiems gyventi poromis užtenka paprastų tėvų sutikimų. „Vieni kitiems parašysim ir bus gerai“, - neslėpė kol kas Panevėžyje su tėvais gyvenantis, tačiau nuo rudens su savo drauge planuojantis kartu apsigyventi abiturientas.

Vaikinas stebėjosi, kodėl pilnamečiams iš viso reikia tėvų sutikimų. „Jei poroms nebus galimybės gyventi studentų bendrabučiuose, jos nuomos butus ar kambarius. Tik tiek, kad brangiau kainuos“, - sakė vaikinas.

„Jei žmogus yra pilnametis, tėvai jam jokios įtakos neturi. Mano toks požiūris“, - abiturientui antrino Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas komunikacijai Antanas Vaidelys, pridurdamas, kad šioje aukštojoje mokykloje kol kas nėra labai paklausūs kambariai poroms.

„Jei bus norinčių gyventi kartu ir užteks vietų, nebus daroma kliūčių. Koks skirtumas, kur žmonės poromis gyvens - nuomosis butus ar bus bendrabutyje, nors kol kas bent jau Kaune susiporavę studentai labiau nuomoja kambarius mieste, nes nuoma nėra brangi“, - pastebi A. Vaidelys.

DELFI pašnekovo nuomone, reikalauti iš studentų tėvų raštiškų sutikimų - nelogiška. „Žmogus pats turi turėti dorovines nuostatas, rimtai žiūrėti į šeimą. Ir jeigu jaunuoliai tai supranta, mūsų visuomenei tik geriau“, - sakė vienas iš Kauno kolegijos vadovų.

Kolegijos direktoriaus pavaduotojui natūralu, kad žmonės prieš susituokdami pagyvena kartu ir pasižiūri, kaip jiems sekasi vesti bendrą ūkį.

„Tačiau esmė yra santykyje. Antspaudas gal ir suteikia tvirtumo, bet nėra svarbiausias dalykas. Kur kas svarbiau - požiūris į vienas kitą ir partnerystę. Nes jeigu žmonės susituokia, o už pusės metų skiriasi, nė antspaudas negelbsti“, - pabrėžė A. Vaidelys.

Poros gali pasibūti svečių kambariuose

Vytauto Didžiojo universitete poros bendrabučiuose neapgyvendinamos ne dėl moralinių, o kaip sakė VDU Studentų reikalų tarnybos direktorius Mantas Simanavičius, dėl praktinių priežasčių.

„VDU studentams bendrabučių ir taip stinga, tad jei leistume apsigyventi poroms ir jos susipyktų, iškiltų papildomų problemų, nes neturėtume, kur jų atskirai apgyvendinti, nors sutartį su bendrabučiu žmonės būtų pasirašę“, - DELFI sakė M. Simanavičius.

Paklaustas, ką daryti VDU studentų porelėms, kurios nori pabūti kartu, Studentų reikalų tarnybos vadovas sakė, jog studentai už papildomą mokestį gali naudotis svečių kambariais: „Gali užsirezervuoti svečių kambarį ir pernakvoti. Tokia galimybė pas mus yra, tik reikia papildomai mokėti. Asmeniui, už kurį studentas prisiima atsakomybę, nakvynė svečių kambaryje maksimaliai kainuoja 30 litų“.

Katalikų teologijos studentams - atskiri bendrabučiai

O štai VDU Katalikų teologijos fakultete bendrabučiai du: viename gyvena merginos, kitame - vaikinai. Paklaustas, kaip vertina, kad kituose universitetuose nesusituokę studentai bendrabučiuose gyvena poromis, šio fakulteto dekanas Benas Ulevičius buvo lakoniškas: „Neturiu komentarų“.

Vilniaus edukologijos universiteto bendrabučiuose nesusituokę asmenys apgyvendinami tik pateikę tėvų sutikimą ir pažymą iš būsimos santuokos įregistravimo vietos. Vilniaus universitete iš norinčių kartu gyventi studentų prašoma tėvų sutikimų. Vilniaus Gedimino technikos universitetui tėvų sutikimus dar reikia patvirtinti notariškai. DELFI domėjosi, kodėl?

„Mes nenorim sudaryti kliūčių kurtis šeimoms, kaip tik stengiamės sudaryti sąlygas, kad poros gautų bendrabučius. Anksčiau dviviečius kambarius poroms buvo galima gauti be tėvų sutikimo, tačiau pastebėjome, kad žmonės, kurie pateikia notariškai patvirtintus tėvų sutikimus gyvena kur kas ilgiau kartu, negu spontaniškai sugalvoję „susimesti“. Neretai tokios poros labai greitai subyrėdavo“, - pasakojo VGTU studentų atstovybės prezidentas Dionis Martsinkevichus.

Pasak DELFI pašnekovo, studentų atstovybė suinteresuota, kad porų sprendimas gyventi kartu būtų kuo brandesnis, o ne trumpalaikė iniciatyva.

Šeimyniniuose kambariuose - 80 proc. porų gyvena nesusituokę

D. Martsinkevichaus duomenimis, iš poromis bendrabučiuose gyvenančių VGTU studentų apie 80 proc. - nesusituokę. Likusieji - šeimos, neretai su vaikais.

„Galiu pasakyti, kad poromis ir šeimomis gyvenantys studentai - daug ramesni ir tvarkingesni, buriasi į bendruomenę, labiau rūpinasi aplinka. Poreikis šeimyniniams kambariams - daug didesnis, nei pasiūla, todėl planuojame jų skaičių didinti”, - sakė VGTU studentų atstovybės vadovas.

Šio universiteto studentams dvivietis kainuoja 320 litų. Už komunalinius patarnavimus mokėti nebereikia. Trivietis kambarys daugiausiai kainuoja 420 litų.

Profesinės mokyklos „paleistuvystės neskatina“

Profesinių mokyklų bendrabučiuose praktikos apgyvendinti susiporavusius pilnamečius mokinius nėra. Kaip DELFI sakė šių mokyklų mokytojai, toks sprendimas priimtas dėl to, kad profesinių mokyklų mokiniai už bendrabučius moka tik simboliškai, apgyvendinimo išlaidas apmoka mokykla.

Kitas argumentas - didelė dalis profesinių mokyklų mokinių yra nepilnamečiai.

„Tegu draugauja, o miega skirtinguose kambariuose. Ateis laikas, susituoks ir galės gyventi kartu: mokyklos neturėtų skatinti paleistuvystės“, - DELFI sakė nenorėjusi prisistatyti vienos Vilniaus profesinės technikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja.