Pagal naująją finansavimo metodiką, ugdymo lėšos skaičiuojamos klasei, o kitos mokymo reikmės, tai yra švietimo pagalba, valdymas, mokymo priemonės – mokiniui, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Pasak švietimo ministrės Audronės Pitrėnienės, nauja švietimo finansavimo metodika leis išsaugoti reikalingą mokyklų finansavimą mažėjant mokinių skaičiui.

„Ši metodika taip pat užtikrins didesnį finansavimo skaidrumą, lygybę ir teisingumą: turėtų nelikti disproporcijų tarp realaus mokinių skaičiaus ir nustatyto standarto, atkristi daug išimčių, nelikti finansinių paskatų mokykloms turėti perpildytas klases, o mokymo lėšų paskirstymas mokykloms būti tolygesnis ir racionalesnis“, - pranešime cituojama A.Pitrėnienė.

Atsižvelgiant į sąlyginės klasės dydį, kiekvienam srautui nustatyti trys klasės krepšelio dydžiai pirmoms–dešimtoms klasėms: mažiausias – kai yra 9–11 mokinių, vidutinis – kai yra 12–20 mokinių, ir didžiausias – kai yra 21 ir daugiau mokinių viename sraute.

Metodikoje yra numatytas minimalus mokinių skaičius: 1–10 klasėse 9 mokiniai, 11–12 klasėse 15 mokinių.

Atsižvelgus į tai, kaip atrinktose savivaldybėse pavyks eksperimentas ir kokie bus jo rezultatai, bus sprendžiama dėl naujos metodikos taikymo visoms šalies mokykloms.

Taip pat nuo sausio didėja švietimui skiramos lėšos visoje Lietuvoje – mokinio krepšelis didėja 34 eurais ir jis sieks 1014 eurų, kartu didėja visų pedagogų atlyginimai.

Pasak ministerijos, mažiausiai uždirbantiems – ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogams – darbo užmokestis kils iki 7 proc., šiemet jų algos jau didėjo 10 proc. Pradedantiems bendrojo ugdymo mokyklų mokytojams atlyginimai didės 5 proc., visiems kitiems – 3 proc.

Taip pat 1,5 mln. eurų didėja pensinio amžiaus sulaukusių pedagogų išeitinių išmokų fondas, tam skirta 3 milijonai 200 tūkstančių eurų. Šiais metais pasinaudoti išmokų fondu norą pareiškė per 900 į pensiją pageidaujančių išeiti mokytojų.

Visgi pedagogų profesinės sąjungos nepatenkintos tokiu didėjimu sausio pabaigoje rengia streiką. Pedagogai reikalauja, kad moksleivio krepšelis nuo sausio siektų 1045 eurus, o nuo rugsėjo – 1093 eurus; ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus palaipsniui būtų prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams; palaipsniui didėtų kitų pedagoginių darbuotojų atlyginimų koeficientus; 2016 metų valstybės biudžete būtų numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą; būtų sumažintas mokinių skaičių klasėse, grupėse ir kt.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)