"Lokaliosios istorijos studijų programa - naujiena ne tik mūsų šalyje. Tokių specialistų kol kas nerengė nė vienas Europos universitetas", - Eltai sakė Vilniaus pedagoginio universiteto plėtros ir tarptautinių ryšių prorektorius Aivas Ragauskas.

Pagrindinis šios studijų programos tikslas - kraštotyrininkus, gidus, Lietuvos regionų istorija besidomintį jaunimą išmokyti pažangių tyrimo metodų, suteikti praktinių vadybos ir darbo su visuomene įgūdžių.

Vietos istorijos leidinių analizė parodė, kad kraštotyrininkams stinga mokėjimo dirbti su istorijos šaltiniais, o muziejininkai, žurnalistai, mokytojai nežino lokaliosios istorijos tyrinėjimo specifikos. Tikimasi, kad nauja studijų programa bus naudinga ne tik jiems, bet ir turizmo sferos atstovams.

"Po Lietuvą keliaujantiems kitų šalių žmonėms pasaulio istorijos nereikia", - pažymėjo universiteto prorektorius, pridurdamas, kad mūsų šalies svečiai nori sužinoti ne tik apie didžiuosius miestus, bet ir apie atskiras vietoves, susipažinti su lietuvių gyvenimo kasdienybe.

Pirmaisiais metais į bandomąsias dienines, neakivaizdines ir vakarines magistrantūros studijas Vilniaus pedagoginis universitetas planuoja pakviesti per 30 žmonių.

Planuojama, kad istorijos, vadybos, edukacijos, geografijos, kalbotyros, etnologijos ir kitas paskaitas skaitys ne tik pedagoginio universiteto dėstytojai, bet ir kitų aukštųjų mokyklų specialistai, leidyklų darbuotojai, vadybininkai, įmonių vadovai.