Abiturientai tikisi bent išlaikyti

„Delfi“ komanda apsilankė Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazijoje, kurioje šiandien dalis Lietuvos moksleivių laikė šį egzaminą.

„Turbūt tiems, kurie geriau moka matematiką, šis egzaminas turėjo pasirodyti ne toks ir sunkus, tačiau man nebuvo labai lengva. Šiaip, aišku, nebuvo jau taip, kad užduotys buvo labai blogos, palyginus su lietuvių kalbos egzaminu, tikrai geriau jaučiausi. Galbūt su šiuo egzaminu buvo sunkiausia, nes tiesiog trūko to gyvo mokytojo išaiškinimo, o su kitais dalykais buvo normaliai, nes galėjai labiau savarankiškai pasiruošti“, – teigė abiturientė.

Kiek vėliau išėjusių pora abiturientų sakė, kad tikisi surinkti bent minimalų 10 taškų kiekį, kad būtų patenkinamai išlaikytas egzaminas. Vaikinai minėjo, kad teko palikti ir daug tuščių vietų prie neišspręstų egzamino užduočių.

Egzaminas, palyginus su praeitais metais, nebuvo sunkesnis, tačiau tikrai ir ne per daug lengvas. Pats galbūt per daug nesijaudinu, nes noriu po mokslų eiti tarnauti į kariuomenę, o laikiau, nes norėjau gauti brandos atestatą“, – kalbėjo vienas iš jų.

Kitas abiturientas sakė, kad po šių mokslo metų nori metus pailsėti, dirbti, o paskui galbūt irgi eiti tarnauti. „Taip, palikau nemažai tų tuščių vietų ir anksčiau išėjau, o ko ten sėdėti, jeigu vis tiek nežinai, kaip spręsti? Tikiuosi surinkti bent minimalų taškų skaičių, bus, kaip bus“.

Tiems, kuriems matematikos dalykas mokykloje sekėsi geriau, nebuvo linkę peikti šių metų egzamino ir prisiminė, kad laikytas praeitų metų matematikos pakartotinės sesijos egzaminas pasirodė sunkesnis. Abiturientas Lukas papasakojo, kad ruošiasi studijuoti programavimą, tad matematikos dalykas jam mokykloje nebuvo problema. „Taip, prisipažinsiu, matematika man visada mokykloje sekėsi. Šiame egzamine galbūt buvo sudėtingesnės paskutinės užduotys, tuščių vietų lape teko palikti“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto egzamino metu buvo ir tokių, kuriuos ištiko panikos ataka. Viena mergina sakė, kad palyginus su kitais praėjusios savaitės egzaminais, šis ją psichologiškai sugniuždė. Tačiau pasibaigus mokslo metams neplanuoja niekur stoti, todėl jeigu nepasiseks, galbūt kitais metais bandys perlaikyti, o dabar vis dar sunkiai galėjo atsigauti.

Dar viena egzaminą baigusi abiturientė sakė, kad irgi nenori kalbėti, nes egzamino užduotys buvo sunkios ir neigiamos emocijos dar nenuslūgo. Psichologiją norintis studijuoti abiturientas irgi nebuvo patenkintas savo parodytomis žiniomis. „Matematikos man reikia, ruošiausi daugiau kitoms užduotims, o gavome spręsti daug geometrijos užduočių, bijau, kad tai galėjo pakišti koją“.

Išvarė iš egzamino, nes naudojosi telefonu

Važiuodama laikyti anglų kalbos egzamino girta abiturientė (girtumas – 1,96 prom.) nuo kelio nubloškė kitą automobilį. Į šiandien vykusį matematikos egzaminą, regis, visi susirinko rimtai nusiteikę, be vieno kito nesusipratimo viskas vyko ramiai.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) ryšių su visuomene specialistas Gintautas Dulskas „Delfi“ informavo, kad per valstybinį matematikos egzaminą incidentų nebuvo užfiksuota. Visgi vienas moksleivis iš egzamino išvarytas, nes naudojosi mobiliuoju telefonu.

Tarp keleto smulkių ir nereikšmingų pažeidimų abiturientės pastebėjimas: Žirmūnų gimnazijoje moksleiviai nebuvo įleidžiami į egzaminą be kaukių, apie tai informuoti nebuvo. Įstatymu nustatyto reikalavimo dėvėti kaukes – nėra. „Už egzaminų centrų darbo organizavimą atsakingos savivaldybės švietimo skyriai. Natūralu, kad smulkių nesusikalbėjimų gali pasitaikyti, bet šiaip viskas praėjo ramiai ir tvarkingai“, – sakė G. Dulskas.

Kelios egzamino užduotys:

2. Pavasarį vienos mokyklos mokiniai nutarė dalyvauti akcijoje „Tvarkom miesto parkus“. Mieste yra 3 parkai ir kiekvienam parkui tvarkyti planuojama skirti po vieną dieną. Keliais skirtingais būdais mokiniai gali sudaryti parkų tvarkymo grafiką, jeigu juos reikia sutvarkyti per pirmąsias savaitės dienas?

a) 6

b) 10

c) 20

d) 60


18. Sporto klube viena treniruotė kainuoja 15 Eur. Šiame sporto klube vyksta akcija – kas penktai treniruotei taikoma 60 % nuolaida. Simas treniruotėms skyrė 250 Eur. Apskaičiuokite, kiek daugiausia treniruočių akcijos metu jis gali apmokėti už šiuos pinigus.


20. Jurgita gamina ir parduoda apyrankes. Vienos apyrankės pagaminimo išlaidos (savikaina) yra 20 Eur. Iš pradžių Jurgita pardavinėjo apyrankes po 38 Eur ir per mėnesį parduodavo vidutiniškai 10 apyrankių. Ji pastebėjo, kad kiekvienas pardavimo kainos sumažinimas x eurų mėnesio pardavimus vidutiniškai padidina x apyrankių; čia 0

20. 1 Tarkime, kad apyrankės pardavimo kainą Jurgita sumažino x eurų. Parodykite, kad už parduotas apyrankes gautas mėnesio pelnas apskaičiuojamas pagal formulę P(x)= -x²+8x+180.

20. 2 Nustatykite, su kuria x reikšme pelnas P(x) už parduotas apyrankes bus didžiausias.


24. Įmonė paskelbė ieškanti studentų darbui vasarą. Į jos skelbimą atsiliepė 3 kartus daugiau vaikinų negu merginų. Jeigu iš atsiliepusiųjų įmonė atsitiktinai pasirinktų du studentus, tikimybė, kad ji pasirinktų dvi merginas, lygi 1/20. Apskaičiuokite, kiek merginų ir kiek vaikinų atsiliepė į skelbimą.

Preliminarius užduočių atsakymus galite matyti nuotraukų galerijoje. Sprendė papildomo ugdymo akademijos „Alfa klasės“ matematikai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)