Laukia dar didesnio antplūdžio

Joninių išvakarėse bendrojo priėmimo į šalies aukštąsias mokyklas sistemoje internetu jau buvo užsiregistravę beveik 25,8 tūkstančio stojančiųjų.

Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto priėmimo grupės vyresniosios administratorės Reginos Padaigienės duomenimis, studijuoti instituto vadybos ir administravimo fakultete jau panoro 145, Technologijų fakultete – 125 asmenys.

Ir vadybą, ir verslo administravimą rinkosi po 70 stojančiųjų, o Technologijų fakultete kol kas populiariausia statybos inžinerija – ją studijuoti pageidautų 38 pretendentai. 35 žmonės bandys įstoti studijuoti transporto inžinerijos, 30 mechanikos inžinerijos. Automatikos ir valdymo studijos sudomino 22 asmenis.

„Ir pas mus, ir kitose aukštosiose mokyklose pretendentų studijuoti dar nėra daug. Nemaža dalis abiturientų greičiausiai pradės registruotis tik sulaukę abitūros egzaminų rezultatų“, – „Panevėžio balsui“ teigė R. Padaigienė.

Paklausta, kiek pirmakursių šiais mokslo metais Panevėžio institute bus priimta į valstybės finansuojamas vietas, priėmimo grupės vyresnioji administratorė atsakė, jog tai paaiškės vėliau. „Finansavimas numatytas net vienuolikai grupių studijų programų. Lėšų jau yra, bet kiek teks mūsų institutui, dar nežinoma.

Tikimės, kad liepos 23-iąją daliai išrinktų geriausių stojančiųjų galėsime pasiūlyti valstybės finansuojamas vietas“, – kalbėjo Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto priėmimo grupės vyresnioji administratorė R. Padaigienė.

Išpopuliarėjo aplinkosauga

Studijuoti Panevėžio kolegijoje vakar jau buvo užsiregistravę 1476 pretendentai. Daugiausia prašymų sulaukta studijuoti reklamos vadybą, socialinį darbą, aplinkos apsaugą.

Nemažai žmonių šioje aukštojoje mokykloje pageidautų būti priimti mokytis verslo vadybos, buhalterinės apskaitos, kineziterapijos. Kol kas tik 59 asmenys norėtų studijuoti odontologinę priežiūrą, 28 – ikimokyklinio ugdymo pedagogiką, 18 – dailės ir technologijų pedagogiką.

Panevėžio kolegijos priėmimo komisijos vadovės Indrės Kemeklytės teigimu, šiemet gerokai padaugėjo pretendentų mokytis aplinkos apsaugos, taip pat išaugo muzikos pedagogikos studijų populiarumas kolegijos Rokiškio filiale.

Prašymams – dar trys savaitės

Bendrąjį priėmimą vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti, stojimo prašymai bus priimami iki liepos 19-osios.
Bendrajame priėmime šiemet dalyvauja 44 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos – 21 universitetas ir 23 kolegijos. Priėmimas į universitetus ir kolegijas vyksta vienu metu.

Stojantysis prioriteto tvarka į prašymą gali įrašyti iki 12 pageidavimų į bet kurių bendrajame priėmime dalyvaujančių aukštųjų mokyklų studijų programas.

Stojantieji gali pretenduoti į universitetinių ir koleginių studijų programas, nurodydami, kokią aukštąją mokyklą, studijų formą ir finansavimo pobūdį renkasi. Studijų formos pagal studijų intensyvumą yra dvi – nuolatinė ir ištęstinė.

Du etapai

Numatoma, kad šiais metais valstybė finansuos beveik 19 tūkstančių pirmakursių studijas – 9,7 tūkstančio universitetuose ir 9,2 tūkstančio kolegijose. Nepatekusieji į valstybės finansuojamas vietas galės rinktis mokamas studijas.

Šiemet pagrindinis priėmimas organizuojamas dviem etapais. Pirmojo etapo pabaigoje stojančiajam bus pasiūlyta pasirinkti jam garantuotą valstybės finansuojamą vietą arba mokamą vietą, jei jos buvo pageidavęs. Jei stojantysis pateikto pasiūlymo atsisakys, jis pateks į antrąjį priėmimo etapą, prieš kurį galės koreguoti ankstesnių savo pasirinkimų eiliškumą.

Į papildomą priėmimą galės pretenduoti tik dalyvavusieji pagrindiniame priėmime. Dalyvaujantieji papildomame priėmime galės deklaruoti kitus pasirinkimus nei pagrindiniame.

Pirmieji bendrojo priėmimo rezultatai bus skelbiami liepos 23 dieną.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją