Panevėžio lopšelių-darželių auklėtojoms atidumo egzaminą surengė patys vaikai.

Per pastarąsias tris savaites iš dviejų Panevėžio ikimokyklinių įstaigų nepastebėti auklėtojų pabėgo net trys darželinukai.

Vos dvejų metukų sulaukusį berniuką, vieną pėdinantį šaligatviu, sustabdė dėmesį į vaiką be suaugusiojo atkreipęs praeivis. Iš kito darželio pasprukusių dviejų penkiamečių ieškota kone valandą. Per tą laiką mažosios sugebėjo vienos per pusę miesto nukulniuoti pas močiutę. Iš akių darželinukus išleidusios darbuotojos atsipirko įspėjimais, o Savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų skyrius suskubo ikimokyklinėms įstaigoms rengti nurodymus uždrausti auklėtojoms darbo metu šnekučiuotis.

Nors Savivaldybės specialistai tikina, kad miestą ant kojų sukėlusios darželinukų paieškos tėra pavieniai, atsitiktiniai atvejai, visgi tėvų pretenzijų dėl auklėtojų per menko dėmesio vaikams Švietimo ir jaunimo reikalų skyrius buvo sulaukęs jau pernai.

Dvimetis išpėdino nepastebėtas

Prieš savaitę net dviem darbuotojoms prižiūrint sugebėjęs iš darželio kiemo nepastebimai į gatvę išpėdinti vos dvejų metukų mažylis tik dėl laimingo atsitiktinumo nespėjo pasiklysti mieste ir buvo greitai grąžintas tėveliams.

„Purienos“ lopšelio-darželio direktorės Zitos Kuncienės teigimu, vaikus į kiemą išvedusi auklėtoja po dešimties minučių pasigedo dvimečio. Mažuosius palikusi prižiūrėti padėjėjai, auklėtoja su kolegomis puolė naršyti įstaigos teritorijoje esančių žaidimų įrenginių, įėjimus į įstaigos korpusus.

Niekur neaptikę pradingusio berniuko pėdsakų, darbuotojai išpuolė į gatvę. Mažylį jau darželio link vedėsi mama su policijos pareigūne.

Į gatvę vienas išėjęs vaikutis nespėjo toli nuklysti. Laimė, vieną pėdinantį šaligatviu mažąjį pastebėjo praeivis ir paskambino bendruoju pagalbos telefonu. Kol atvykę policijos pareigūnai bendravo gatvėje su mažuoju keliautoju, pro šalį ėjusi moteris atpažino savo kaimynų vaiką.

Sulaukusi skambučio dėl miesto gatvėmis klaidžiojančio sūnelio, mama tuojau pat atlėkė vaiko pasiimti iš darželio. Tik nuo šio rugsėjo „Purieną“ lankančių vaikučių grupė tądien į kiemą buvo išvesta pirmą kartą. 12-a darželinukų lauke prižiūrėjo net ne viena, o dvi darbuotojos – auklėtoja ir jos padėjėja.

„Purienos“ direktorė pripažįsta, jog po tokio incidento įstaiga prarado tėvelių pasitikėjimą. Tą pačią dieną pas ją atvyko auklėtojų nesužiūrėto mažylio mama ir močiutė Pasak Z. Kuncienės, ilgiau nei pusvalandį trukusio pokalbio būta „labai sudėtingo“.

Rakins vartus

Z. Kuncienė aiškina tą pačią dieną grupėse iškabinusi skelbimus apie nutikusį incidentą, o vaikelį iš akių išleidusiai auklėtojai skirtas įspėjimas.

„Auklėtoja dirba ne pirmus metus ir tikrai labai gera darbuotoja. Mums visiems didžiulis šokas, o jai juo labiau. Kai kurie vaikai linkę bėgti, bet visada laiku pastebėdavome ir viskas baigdavosi laimingai“, – teisinosi direktorė.

Dėl mažylio pabėgimo darželio vadovė kaltina ir nežinia kieno per aplaidumą paliktus atvirus vartus į gatvę.

„Su tėveliais esame sutarę, kad išvažiuodami iš darželio teritorijos uždarytų vartus. Bet tada kažkas paliko neuždarytus“, – „Sekundei“ teigė direktorė. Po incidento įstaigos vadovybė susirūpino vartus į mikrorajono pusę užrakinti, o vedančiuosius į gatvę paskyrė prižiūrėti kiemsargei.

Anot direktorės, darželio kieme planuojama dar ir užtverti išėjimą vartų link.

Penkiametės perlipo tvorą

Siaubą dėl iš darželio pradingusių vaikų išgyventi teko ir „Vyturėlį“ lankančių dviejų penkiamečių tėvams.

Prieš trejetą savaičių draugės, tėvelių paliktos darželyje, be žinios buvo dingusios kone valandą. Kad 10-ies vaikų grupėje trūksta dviejų mergaičių, auklėtoja susizgribo atėjus laikui darželinukus iš lauko vesti pietauti.

Darželio direktorė Edita Tinkūnienė pripažįsta, kad penkiametės galėjo iškeliauti dar anksčiau, nei jų pasigesta. Įstaigos darbuotojai – net ūkvedė, sandėlininkė, valytoja, kiemsargė, maitinimo specialistės – puolė naršyti aplinkinių daugiabučių kiemų. Mergaičių ieškota Žvaigždžių, Kniaudiškių, Molainių mikrorajonuose.

Apie dingusius vaikus iš karto pranešta tėvams, policijai. Paieškos kraustantis iš proto truko daugiau nei pusvalandį, kol vienos iš penkiamečių tėveliams paskambino močiutė. Pasirodo, mažosios keliauninkės sugebėjo nuo Žvaigždžių g. esančio „Vyturėlio“ darželio per pusę miesto judriomis gatvėmis nukeliauti iki močiutės, gyvenančios Šiaulių g. Pasak direktorės, vėliau mergytės papasakojo tiesiog perlipusios darželio teritoriją juosiančią tvorą.

„Vyturėlio“ darželinukams išeiti iš kiemo pro vartus, pasak direktorės, nėra galimybių. Mažuosius išvedus į lauką abeji įstaigos teritorijos vartai uždaromi, be to, E. Tinkūnienės teigimu, pavėsinės išdėstytos taip, kad jose su kitų grupių darželinukais buvusios auklėtojos būtų pastebėjusios išeinantį vaiką.

Direktorė svarsto, kad dviejų penkiamečių, besiritančių per tvorą, auklėtoja nematė, nes mergytes užstojo mūrinės pavėsinės siena. Visgi E. Tinkūnienė pripažįsta, jog auklėtoja privalėjo nuolat atidžiai stebėti ir užimti vaikus. Jai skirtas įspėjimas. Pasak direktorės, jei per metus auklėtoja šiurkščiai pažeis darbo drausmę, su ja bus nutraukta darbo sutartis. Šoką išgyvenę tėvai policijai pareiškimo dėl šio įvykio nepateikė ir penkiamečių iš jų saugumo nesugebėjusios užtikrinti įstaigos neatsiėmė. Mergaitės jau kitą dieną vėl atvestos į darželį.

„Mes net nediskutuojame, kad darželis prisiima atsakomybę už vaiko saugumą, sveikatą ir gyvybę. To, kas įvyko, negalime niekaip pateisinti. Suprantame, kokį šoką turėjo išgyventi tėveliai, o ką mes jautėme, turėtumėm patylėti. Svajojame apie kitokią, vaikams neperlipamą tvorą, bet ir su esama galime apsieiti, tik darbuotojams reikia daugiau atidumo“, – sutinka E. Tinkūnienė. Uždraudė šnekėtis Nors per trejetą savaičių mažamečiai nepastebėti iškeliavo iš dviejų lopšelių-darželių, Savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų skyriaus specialistai neigia, kad miesto ikimokyklinėse įstaigose vyksta chaosas.

„Negaliu jokiu būdu daryti išvados, kad darželiai neužtikrina vaikų saugumo. Atsirado pavieniai atvejai, į kuriuos greitai sureagavome, kalbėjomės su įstaigų vadovais“, – aiškino skyriaus specialistė Zita Satkauskienė.

Po vienas paskui kitą pasipylusių incidentų skyrius suskubo rengti rekomendacijas ikimokyklinėms įstaigoms, kaip privalo dirbti auklėtojos.

„Pareikalavome darželių direktorių uždrausti auklėtojoms darbo metu, ypač išvedus vaikus į lauką, kalbėtis, šnekučiuotis, taip pat dirbant su vaikais vengti kalbėtis su tėvais, nes šitaip nebūtų visiškai užtikrintas darželinukų saugumas. Auklėtoja su padėjėja privalo neštis į lauką priemones vaikams užimti, žaisti su jais, organizuoti veiklą taip, kad visi vaikai būtų akiratyje“, – „Sekundei“ teigė Z. Satkauskienė. Panevėžio ikimokyklinėms įstaigoms nurodyta dienos metu ne tik uždaryti, bet ir rakinti vartus, ypač į kiemą išvedus vaikus.

Nors apie nepakankamą mažamečių priežiūrą lopšeliuose-darželiuose prabilta po policiją, tėvus ir Savivaldybę ant kojų sukėlusių drastiškų įvykių, Z. Satkauskienė pripažįsta, jog skyrių ir praėjusiais mokslo metais buvo pasiekusios tėvų pretenzijos dėl auklėtojų darbo. Pasak specialistės, tąkart sulaukta mamos pranešimo dėl nepakankamai dėmesio vaikams skiriančios auklėtojos „Aušros“ lopšelyje-darželyje. „Direktorei buvo nurodyta griežčiau kontroliuoti auklėtojų darbą, kad lauke jos užsiimtų su vaikais, o ne stovėtų“, – tvirtino Z. Satkauskienė.

Su direktorėmis – griežtas pokalbis

Anot Panevėžio mero Ryčio Račkausko, vienas paskui kitą sekę darželinukų pabėgimo atvejai atskleidė ikimokyklinių įstaigų darbo spragas. „Nemanau, kad darželiai staiga būtų pradėję blogiau dirbti“, – sako R. Račkauskas. Dėl neprižiūrėtų ir į gatvę išėjusių vaikų „Purienos“ bei „Vyturėlio“ direktorės pateikė pasiaiškinimus miesto merui bei Savivaldybės administracijai. Vis dėlto, anot mero, tiesioginė atsakomybė krenta auklėtojoms.

„Net nediskutuoti, kad tai, kas įvyko tuose dviejuose darželiuose, yra baisu. Pagalvokim, kaip kiekvienas iš mūsų būtų jautęsis tų tėvelių vietoje. Tikimės, kad su darželių direktorėmis užteks griežto pokalbio, kad tokie dalykai nepasikartotų, o pagrindinę atsakomybę pirmiausia turi prisiimti tiesiogiai su vaikais dirbusios auklėtojos“, – teigė R. Račkauskas.

Skaitykite daugiau: https://www.naujienos.lt.