Dirba ir naktimis

Nelegali prekyba maistu paplūdimiuose – nemenkas galvos skausmas atsakingiems kurorto specialistams. Tačiau dar didesnį rūpestį kelia tai, jog į šį darbą įtraukiami ir nepilnamečiai. Jais neretai naudojamasi – suteikiamos prastos gyvenimo sąlygos, menkas uždarbis, dalis uždirbtų pinigų atiduodami „darbdaviui“, ilgos darbo valandos. Pardavinėti nepilnamečiams duodami ne tik čeburekai, bet ir alkoholiniai gėrimai, nors įstatymai tai griežtai draudžia.

Pasitaiko atvejų, jog vaikai dirbti skatinami ir naktimis. Tiesa, tuo metu ne prekiaujama, o rikšomis iš kavinių po namus išvežiojami nuo alkoholio apsvaigę palangiškiai ir kurorto svečiai. Vienas iš tokių atvejų paaiškėjo policijos pareigūnams tiriant įvykdytą nusikaltimą – jį matė naktį taksi dviračio pedalus mynęs nepilnametis.

Nusikaltimų liudininkai

Siekdami „greito pinigo“ bei dirbdami naktimis, nesulaukusieji aštuoniolikos metų rizikuoja tapti ne tik nusikaltimų liudininkais, bet ir aukomis – iš jų būna išviliojami pinigai, vaikai apvagiami ar apiplėšiami. Be to, nepilnamečius gali įtraukti į nusikalstamą veiką.

„Vaikai nori užsidirbti, ir tai yra sveikintina, tačiau verslininkai turėtų jiems suteikti sąlygas tai daryti legaliai. Gal ir naivu tikėtis, bet labai praverstų paplūdimyje vasarą nuolat budintis vienas policijos pareigūnas – tai drausmintų ir nepilnamečius, ir poilsiautojus, perkančius alkoholį iš vaikų. O ir vagysčių galbūt kiek sumažėtų“, - „Vakarinei Palangai“ sakė VTAT vedėja Emilija Lapėnienė.

Prevencinės priemonės

Siekiant užkirsti kelią vaikams išnaudoti, anot E.Lapėnienės, reikia bausti ne užsidirbti norinčius nepilnamečius, o šių nepatirtimi besinaudojančius suaugusiuosius. Taip pat būtina imtis daugiau prevencinių priemonių.

Viena iš numatomų – specialūs plakatai ant persirengimo kabinų paplūdimiuose. Juose poilsiautojai bus raginami nepirkti iš vaikų alkoholinių gėrimų.

Tikrins darbdavius

Gindami nepilnamečių interesus, VTAT darbuotojai ketina rengti reidus į kurorto kavines bei tikrinti, ar dirbantys vaikai čia tinkamai įforminami. Taip pat raginami ir tėvai labiau kontroliuoti, ką jų vaikai veikia. Juo labiau kad pasitaiko atvejų, jog tėvai nė nežino, jog jų atžala, dar neturinti aštuoniolikos metų, naktimis dirba.

„Suprantame, kad šimtaprocentinio rezultato pasiekti nepavyks, tačiau visų atsakingų tarnybų bendras rūpestis – jau žingsnis į priekį“, - kalbėjo E.Lapėnienė.

Aptarti bendrai

Į VTAT atstovų raginimą kartu spręsti šią aktualią problemą atsiliepė bei savo siūlymų pateikė ir kitų kurorto įstaigų vadovai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Arūno Elijošiaus nuomone, siekiant užtikrinti nepilnamečių užimtumą kurortinio sezono metu, būtų tikslinga surengti atsakingų Savivaldybės pareigūnų, verslininkų, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovų bei kitų institucijų pasitarimą dėl nepilnamečių įdarbinimo.

Siūlo ir prokurorai

Palangos miesto apylinkės prokuratūros prokurorės Eglės Trepšienės teigimu, pirmiausia reikėtų sudaryti palankias sąlygas darbdaviams, taikyti skatinimo priemones, kurios motyvuotų legaliai įdarbinti nepilnamečius.

Prokuratūros atstovės teigimu, reikėtų sudaryti darbdavių, pageidaujančių legaliai įdarbinti nepilnamečius, sąrašą bei jį oficialiai paskelbti, kad ši informacija taptų prieinama vaikams, norintiems įsidarbinti. Taip pat reikėtų sistemingai atlikinėti patikrinimus paplūdimiuose, pasitelkiant nepilnamečių reikalų inspektorius, gelbėtojus bei kitas tarnybas.

VTAT adresuotame rašte siūloma priemonių imtis ir Savivaldybei – būtų galima steigti trumpąjį telefono numerį, kuriuo galima pranešti apie nelegaliai dirbančius nepilnamečius.

Anot prokurorės, veiksminga veikiausiai būtų ir galimai nelegalių prekybininkų gyvenamųjų vietų patikrinimas.

Rengti reidus

Siūlymams dažniau rengti reidus pritarė ir sanitarijos inspektorius Rolandas Martinkus. Taip pat, jo teigimu, būtina paplūdimyje per radiją bei informaciniuose stenduose poilsiautojus informuoti apie draudžiamą nepilnamečių veiklą.

Spęsdami kurortinio sezono metu iškylančią nepilnamečių nelegalios prekybos paplūdimyje problemą, policijos pareigūnai vykdo reidus tiek Palangos, tiek Šventosios paplūdimiuose. Nustatyti pažeidėjai, tarp jų ir nepilnamečiai, baudžiami įstatymo numatyta tvarka. Pasak policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininko Rimo Pociaus, pareigūnai ir šią vasarą tikrins paplūdimius, o apie nustatytus nepilnamečius pažeidėjus bus informuojami vaikų tėvai bei VTAT tarnyba.

  • 2008 m. vasarą VTAT į šeimas grąžino 22 Palangoje nelegaliai dirbusius nepilnamečius, atvykusius iš kitų šalies miestų. Nemaža dalis jų buvo panevėžiečiai.
  • Jauniausiam 2008 m. vasarą nelegaliai maistu prekiavusiam vaikui buvo 10 metų.
  • Pagal įstatymus nepilnamečiai gali dirbti tik iki 22 val. ir, priklausomai nuo amžiaus, – ne ilgiau kaip 7 ar 8 valandas per dieną.
  • Nepilnamečiai gali dirbti tik nesunkius darbus, kurie numatyti įstatymų.