„Vaikai, paaugliai naudoja internetą kitų skaudinimui, tai yra taip vadinamas elektroninis patyčių reiškinys, kai vaikai siuntinėja užgaulias, gąsdinančias žinutes kitiems“, – sako „Vaikų linijos“ vadovas Robertas Povilaitis.

Psichologai teigia, kad retas vaikas, internete patyręs smurtą, pagalbos ieško šeimoje.

Dabar vaikai galės anonimiškai ne tik pranešti apie neteisėtą ar žalingą interneto turinį, bet ir sulaukti pagalbos, susidūrus su virtualiomis patyčiomis, seksualiniu viliojimu.

Vaikų linija tiesiogiai bendradarbiauja su policija ir vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

„Vaikai dažniausiai bijo kreiptis į artimiausius žmones, nes dažnai jiems yra pasakyta, kad būtų atsargūs, ar ko nors nedarytų, bet jie vis dėlto surizikuoja ir atsiduria pavojuje, pavyzdžiui, mergaitės, kurias išprievartauja“, – teigia Paramos centro vaikams psichologė Aušra Kūrienė.

Kita problema – vaikai dažnai yra pralenkę tėvus interneto pažinimu. Tyrimai rodo, kad lietuviai yra vieni mažiausiai su vaikais apie interneto pavojus kalbančių tėvų.

Viena iš galimybių apsaugoti vaikus nuo pavojų internete – turinio filtravimo priemonės.

„Tai programos, kurios pagal tam tikras sistemas, raktinius žodžius gali filtruoti, ar vartotojo neprileisti prie tam tikro turinio, tokios informacijos kaip pornografija, žiaurumai, seksualiniai viliojimai“, – pasakoja Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys.

Specialistai pabrėžia, kad pagrindinė ir veiksmingiausia priemonė yra vaikų auklėjimas, tėvų dėmesys vaikams.