Į valstybės nefinansuojamas vietas pakviesta 18 778 stojusiųjų, iš jų 1 163 įgijo teisę į studijų stipendijas.

Iš viso pirmajame etape šiais metais kvietimus studijuoti gavo 34 782 jaunuoliai. Praėjusiais metais pirmajame etape kvietimus studijoms gavo 30 774 abiturientai, studijų krepšeliai teko 18 380-čiai jaunuolių.

„Vargu, ar nuo 24 val. jau yra nežinančių savo situacijos, nes nuo vidurnakčio visa informacija jau buvo pateikta. Laiškai kiek ilgiau siunčiami, tai užima apie porą valandų, o tie, kas jungėsi prie sistemos po vidurnakčio, jau matė savo rezultatus“, - DELFI sakė LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas.

Pasak pašnekovo, sužinoję, kur pavyko įstoti, jaunuoliai jau nuo liepos 27 d. 14 val. su aukštosiomis mokyklomis gali pasirašyti studijų sutartis.

Iš viso stoti į aukštąsias mokyklas registravosi 43 921 jaunuolis, tačiau buvo priimti tik pagal visus reikalavimus užpildyti stojančiųjų prašymai, kurių šiais metais buvo 38 284.

Bendrajame priėmime šiemet dalyvauja 45 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos: 21 universitetas ir 24 kolegijos.

„Rezultatai labai tiksliai situacijos neatspindi, nes kai kuriuose universitetuose, kur ir šiaip skaičiai mažesni, jiems bus nelengva surinkti studentus, mat su įstojusiais į valstybės finansuojamas vietas, pasirašoma daugiausia sutarčių, o su įstojusiais į nefinansuojamas yra rizika, kiek jų išdrįs pasirašyti, kiek ne. Paprastai pasirašoma apie pusę tokių sutarčių. Kai kada daugiau, kai kada mažiau, dar nuo krypčių priklauso. Žinoma, medicinoje ar teisėje pasirašo vos ne visi pakviestieji, bet kitur ne“, - pasakojo P. Žiliukas.

Valstybės krepšelių daugiausia VU, VGTU, KTU

Valstybės finansuojamų vietų daugiausia pasiūlyta Vilniaus universitete (VU) – 2829, Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) – 1429, Kauno Technologijos universitete (KTU) – 1316 ir Vytauto Didžiojo universitete (VDU) – 782.

Į valstybės nefinansuojamas vietas daugiausia studentų pakvietė Mykolo Romerio universitetas (MRU) – 1892, Vilniaus universitetas (VU) – 1796, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) – 1149, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) – 898, Kauno technologijos universitetas (KTU) – 861, Klaipėdos universitetas – 811.

Iš kolegijų populiariausia Vilniaus kolegija, kurioje į valstybės finansuojamas vietas pakviesti 1976 jaunuoliai, toliau eina Kauno kolegija, kurioje nemokamai tikriausiai studijuos 1410 abiturientų, Klaipėdos valstybinėje kolegijoje 915 jaunuolių, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje – 652. Į valstybės nefinansuojamas vietas iš kolegijų daugiausia stojančiųjų pakvietė Socialinių mokslų kolegija (948), Kauno kolegija (915) ir Vilniaus kolegija (760).

Daugiausia nemokamų vietų studijuoti ekonomikai ir medicinai

Daugiausia nemokamų vietų Vilniaus universiteto ekonomikos studijų programoje (229), Lietuvos sveikatos mokslų universiteto medicinos programoje (204), Vilniaus universiteto medicinos programoje (162).

Nemokamai teisę Vilniaus universitete studijuoti galės 160 abiturientų, programų sistemas Vilniaus universitete 133 jaunuolių, statybos inžineriją Vilniaus Gedimino technikos universitete taip pat 133 žmonės, transporto inžineriją tame pačiame universitete – 129, multimediją ir kompiuterinį dizainą - 119, kūrybines industrijas – 105, politikos mokslus Vilniaus universitete – 100.

Kolegijose nemokamai daugiausia žmonių studijuos miško ūkį Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje (137), dar 118 jaunuolių nemokės už buhalterinės apskaitos studijas Vilniaus kolegijoje, 114 nemokamai studijuos bendrosios praktikos slaugą toje pačioje kolegijoje, o 111 abiturientų šioje aukštojoje mokykloje gilinsis į tarptautinio verslo subtilybes.

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje 110 valstybės finansuojamų vietų pasiūlytos automobilių techninio eksploatavimo programoje, 109 jaunuoliai nemokamai mokysis jūsų laivavedybos Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje. Vilniaus kolegijoje pasiūlytos 103 nemokamos vietos programų sistemų studentams, Kauno technikos kolegijoje – 98 valstybės finansuojamos vietos, studijuosiantiems autotransporto elektroniką. 93 valstybės finansuojamos vietos pasiūlytos Vilniaus kolegijos bankininkystės studijų programai, tiek pat – Kauno kolegijos kompiuterinių tinklų administravimo programai.