MRU pranešime rašoma, kad Pasaulio informacinių technologijų ir paslaugų asociacijos WITSA (www.witsa.org) ataskaitoje „Skaitmeninė planeta 2010“ prognozuojama, kad iki 2013 metų pasaulinė informacinių ir ryšių technologijų (IRT) rinka plėsis ir sparčiausiai augs IT paslaugų sritis – kurios augimas vidutiniškai sieks 7,9 proc.

Šių metų Lietuvos duomenys taip pat patvirtina pasaulines IT tendencijas ir tokių specialistų poreikį. Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, kompiuterių programavimo, konsultacinės ir susijusios veiklos įmonių pajamos be PVM pirmąjį 2012 m. ketvirtį lyginant su tuo pačiu 2010 m. laikotarpiu išaugo 21,8 proc., o informacinių paslaugų įmonių, teikiančių interneto ir duomenų centrų paslaugas – 21,4 proc.

Rinkos augimo tendencijos rodo, kad verslo informatikos specialistų parengiama 2-3 kartus mažiau, negu jų reikia verslo IT įmonėms. „Ypač reikia kvalifikuotų informatikos specialistų, pasirengusių kurti ir valdyti verslą informacinėmis technologijomis, teikti elektronines paslaugas mobiliųjų tinklų aplinkoje. Įmonės siekdamos sumažinti veiklos išlaidas, padidinti produktyvumą ir išlikti konkurencingomis pasaulinėje rinkoje nori diegti IRT naujoves, nuolat ieško būdų panaudoti IRT įrangą ir paslaugas“,- teigia MRU profesorė Informatikos ir programų sistemų katedros vedėja Dalė Dzemydienė.

IT paslaugų segmentuose praktiškai nebuvo smukimo ar net fiksuotas augimas. Įvertinant Pasaulio informacinių technologijų ir paslaugų asociacijos WITSA pateiktas prognozes aiškiai matoma, kad IT paslaugų augimas Lietuvoje nėra atsitiktinis, jis atitinka pasaulines tendencijas. Manoma, kad rinkos augimo prognozės sudaro prielaidas eksportuojančioms ar planuojančioms pradėti eksportą Lietuvos IT įmonėms sėkmingai įsijungti į pasaulinę IRT rinką. Šie rezultatai, pasak MRU,  turėtų skatinti rinktis IT ir ypač verslo informatikos specialybę.

Ruošiant verslo informatikos specialistus labai svarbu priešakinių IT technologijų diegimas į studijų procesą, studijos neatitrūkusios nuo šiuolaikinių verslo poreikių mokomųjų praktinių uždavinių įgyvendinimo. Universiteto bendradarbiavimas su priešakinėmis IT įmonėmis, tokiomis kaip IBM, CISCO, Atviro kodo sprendimai bei Microsoft leidžia paruošti verslo informatikos specialistus pagal reikiamo lygio reikalavimus, teigia MRU profesorė D.Dzemydienė. IRT vystymas turi iš esmės keisti verslo valdymo, jo planavimo būdus. Nuo pat aprūpinimo grandinės pradžios iki komercinių sprendimų priėmimo verslas susiduria su nuolatiniu kompiuterinių programų poreikiu, padedančių planuoti ir valdyti verslo procesus.

Atkreipiamas dėmesys, kad IRT taikymas verslo procesų valdymui suteikia konkurencinį pranašumą: jis atveria kelią lanksčioms strategijoms, sudaro prielaidas naujovių diegimui paslaugų ir gamybos srityse. Kitas svarbus aspektas - IT sektoriaus specialistų uždarbis 1,5-2 kartus didesnis už šalies atlyginimų vidurkį.