Tam, kad būtų studentams būtų parodyta, kokių įgūdžių jie netenka nusirašinėdami, pradėtas projektas „Nusirašinėk legaliai: naudok savo smegenis“

Pašnekovas mano, kad nusirašinėjimo problema universitetuose gali kilti dėl sunkaus mokslo. Nusirašinėjimo būdai plinta lygiagrečiai su technologijomis, jau nebeužtenka paprastų popierinių paruoštukių, į egzaminus studentai eina „apsiginklavę“ įvairia technika. Pašnekovo teigimu, tokių informacijos „vagysčių“ beveik neįmanoma sustabdyti.

„Iš pirmo karto vieni atlieka viską sąžiningai, kiti ieško lengvesnių kelių ir nusirašinėja. (...) Nėra jokių įrankių, kurie galėtų sustabdyti tokio verslo plitimą“, - teigė D. Marcinkevičius.

Reikia galvoti apie ateitį

„Projekto tikslas – mes kalbiname įvairius pramogų verslo atstovus, verslo atstovus, būsimus darbdavius. Norime parodyti, kokia yra jų nuomonė ir gal paprasčiau pasakyti „Tu turi pasirinkimo teisę“. Jeigu tu tikrai nori tapti geru specialistu ir ateityje tapti ne tik geru specialistu, bet ir darbdaviu, automatiškai tu privalai būti sąžiningas savo studijų metu tam, kad tu įgytum pakankamai kompetencijų, įgūdžių, žinių, kad tu taptum tuo geru specialistu“, - projektą pristatė pašnekovas.

„Transparency international“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas pasakojo, kad prieš keletą metų buvo atliktas tyrimas, kuriuo buvo nustatyta, kad jaunimas nori dirbti ir mokytis sąžiningai, tačiau kitokį kelią jie kartais būna priversti rinktis dėl nepalaikymo iš kitų pusių, pavyzdžiui, universitetų administracijos.

„Jei nori sėkmingai gyventi Lietuvoje, suprask, kad reikia prisitaikyti“, - teigė S. Muravjovas.

Žinomi asmenys ragina

VGTU SA Ryšių su visuomene vadovė Skaistė Petrošiūtė, kuri būrė žinomus asmenis į šį projektą, „Žinių radijo“ eteryje pristatė jai labiausiai įsiminusią Iljos Laurso citatą:

„Žinių reikia tau ir tavo karjerai. Bandau įsivaizduoti lėktuvo pilotą, kuris savo studijų metu nusirašė „lėktuvo valdymą avarinių situacijų metu“. Dabar pagalvojus tai kelia šypseną, bet keleiviams turbūt nelabai pavyktų šypsotis. Praradus reikiamas žinias, tu nelavini savęs, savo proto.“

Projekto dalyviais sutiko tapti studentas, „Makaliaus“ kelionių agentūros įkūrėjas Rimvydas Širvinskas, radistai Rolandas Mackevičius ir Jonas Nainys, verslininkas Aistis Ramanauskas, grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas ir kt.

VGTU Studentų atstovai visus skatina pagalvoti, pasverti visas galimas nusirašinėjimo pasekmes ir tinkamai pasirinkti savo mokymosi strategiją.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia: http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/02/03/aktualioji-valanda/29639