„Man vaikas vis sakydavo, kad bijo į darželį važiuoti, tačiau nesuprasdavome, kodėl. Štai ir paaiškėjo priežastis“, – sunkiai žodžius po išgyventos patirties rinko moteris.

Pirmadienio vakarą ant savo vaiko kaklo ji išvydo kraujuojančias įdrėskimų žymes. Dėmesį į jas atkreipė ir vakarinė darželio auklėtoja.

Berniuko mamos vardas ir pavardė, darželio pavadinimas DELFI žinomi, tačiau atskleisti jų negalime dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo.

Iš pradžių kaltino vaiką, po to esą aiškino, kad čia nieko tokio

„Vaikas turi negalią, prastai kalba, tačiau kai ėmiau klausinėti, kas buvo, jis papasakojo, kad jį mušė rytinė auklėtoja. Kai perklausiame, ar auklėtoja subraižė jo kaklą, jis atsakė, kad taip“, – pasakojo moteris.

Išvydusi šiuos sužalojimus ji sakė iš karto dėl to paskambinusi ir sūnaus auklėtojai, kurią jis minėjo, tačiau ji esą kalbėjusi labai atšiauriai.

„Kai paskambinau dėl sužeidimų, ji pasakė, kad sūnus esą landžiojo po radiatoriais, stalais ir susižeidė. Kai pasakiau, kad matyti, kad kaklas aiškiai subraižytas nagais, ji pareiškė, kad na, gal ir perbrėžė. Esą, na ir kas, aš nieko blogo nepadariau“, – jos reakcija stebėjosi moteris.

Kaltino pasikeitusiu elgesiu

Skaitytojos teigimu, praėjusių metų rugsėjį į šį darželį pradėjęs eiti sūnus visuomet iš jo grįždavo linksmas, tačiau prieš porą savaičių situacija labai pasikeitė.

„Dar prieš Naujuosius auklėtoja man pasakė, kad sūnus esą valdingas, nori viską daryti pirmas, o jei jam ko neleidžia, ima „ožiuotis“. Netikėjome tuo, nes namie jis – auksinis vaikas. Su niekuo nekonfliktuoja, visada paslaugus, visada padeda, sesytę prižiūri.

Tačiau prieš porą savaičių pastebėjau, kad kažkas ne taip. Dar penktadienį jis grįžo verkdamas. Vakar vėl. Tačiau labiausiai išsigandau, kai kita auklėtoja parodė žymes ant jo kaklo ir paklausė, ar iš namų išleidome su jomis“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, įtarimų, kad viena auklėtoja su jos sūnumi elgiasi nederamai jai kilo ir anksčiau. Ir jai pačiai atrodė, kad ji jo nemėgsta, būti su ja nenorėjo ir berniukas.

„Jis vis pasakydavo, kad nenori į darželį važiuoti, kad kažko bijo, bet daugiau nepasakodavo“, – prisiminė moteris.

Sukrėtė soc. darbuotojos skambutis

Tačiau akys jai atsivėrė tik pamačius smurto žymes ant berniuko kaklo ir atvirai pasikalbėjus su darželyje dirbančia socialine darbuotoja.

„Socialinė darbuotoja man vakar vakare paskambino, aiškinosi, kas nutiko, nes jai niekas nieko nepasakojo, nors ji ir yra už vaikus atsakinga. Nuoširdžiai verkdama ji man išpasakojo, kad yra mačiusi, kaip vaikas pusplikis (tik su marškinėliais) buvo parklupdytas kampe, koridoriuje prie lauko durų, kur gana šalta. Sakė ne kartą mačiusi, kad auklėtoja jį grubiai stumdo. Pasakojo, kad mano sūnus išvydęs šią auklėtoją į grupę iš baimės eidavo keturiomis.

Jei tos auklėtojos nebūdavo, pasakojo, viskas mano sūnui būdavo gerai. Ir žaisdavo tvarkingai, ir mielai bendraudavo, ir darydavo viską, ką jam pasakydavo. Ji sakė nesuprantanti, kodėl auklėtoja vaiką užsipuolė. Rado vaiką klykiantį tualete ir apdraskytą. Pačią soc. darbuotoją ta auklėtoja, pasirodo, ne kartą buvo užsipuolusi su rankine. Atviravo bijojusi skųstis, nors ir svarsčiusi apie galimybę išeiti iš darbo“, – pasakojo DELFI skaitytoja.

Bijo, kad auklėtojai pavyks išsisukti

Moters teigimu, socialinė darbuotoja jos prašė atleidimo ir aiškino prieš kelis metus kėlusi klausimą ir dėl auklėtojos atleidimo, bet esą nieko nepešė.

„Viena iš darželio direktorės pavaduotojų – gera auklėtojos draugė, tad ji jai vis ir padeda išsisukti“, – turimomis žiniomis dalijosi ji.

Moteris jaudinasi, kad ir šį kartą auklėtoja gali lengvai išsisukti nuo bausmės, mat jau sklinda kalbos, kad ji teisinasi vaiką sužalojusi netyčia. Esą ji visiems pasakoja, kad vaikas kelia problemų, esą krito, o ji gaudydama ir sužeidė kaklą.

„Tačiau kaip galima tokioje vietoje, kaip ji pasakoja, netyčia susižeisti, mes tikrai neįsivaizduojame. Daug kas gina, kad ji tikrai nėra kalta, tačiau jei tai būtų tiesa, vaikas jos nebijotų. Dar šiandien, antradienį, kai jis ją pamatęs atšoko atgal ir man pasakė: „Mama, bijau“, – graudinosi moteris.

Nori atkreipti kitų tėvų dėmesį

Ji sakė nenorinti didelių problemų sukelti nei auklėtojai, nei savo sūneliui, tačiau norinti perspėti kitus tėvus, kad atkreiptų dėmesį į savo vaikų skundus ir nenumotų ranka į blogą nuojautą.

„Tėvai vaikus perkelia į kitus darželius arba kenčia, jei nedaug laiko liko iki mokslo metų pabaigos, tačiau noriu juos perspėti, kad atkreiptų dėmesį į problemas“, – aiškino moteris.

Savo ruožtu ji pati pasakojo jau parašiusi pareiškimą policijai dėl smurto prieš jos vaiką.

Komentuoti atsisakė

DELFI pabandė susisiekti ir su aptariamo darželio atstovais, tačiau jo direktorė atostogauja, o jos pavaduotoja, nors ir patvirtino, kad apie šį atvejį žino, komentuoti situaciją atsisakė.

„Šiuo metu vyksta tyrimas ir darželyje, ir policijoje, tad kol įvykis nėra ištirtas, nieko negaliu komentuoti“, – aiškino ji.

Paklausta, ar ilgai auklėtoja dirbo šiame darželyje, jo pavaduotoja tik prasitarė, kad ji – ilgametė darbuotoja.

Ji taip pat neslėpė, kad auklėtoja darželyje dirbo ir šiandien.