„Tai yra visame pasaulyje pripažįstamas dieninių studijų statusą patvirtinantis dokumentas. Šis pažymėjimas galioja šalyse, kuriose yra ISIC atstovai. Nuolaidų skaičius kiekvienoje konkrečioje šalyje priklauso nuo rinkos ir ISIC atstovybių darbo. Šiandien ISIC pažymėjimas pripažįstamas daugelio pasaulio universitetų, koledžų, mokyklų bei studentų sąjungų. UNESCO oficialiai palaiko ir remia ISIC ir pripažįsta jį kaip unikalų dieninių studijų studento dokumentą“, - sakė Lietuvos studentųir jaunimo kelionių biuro paslaugų plėtros vadovė Audronė Janulevičienė.

Pažymėjimas gali būti nepripažintas legaliu dokumentu

„Nacionaliniai pažymėjimai yra skirtingi kiekvienoje šalyje, todėl ne visada galioja užsienyje. ISIC dieninių studijų studento statusą patvirtina 106 šalyse ir jose siūlo virš 32 000 nuolaidų. Tačiau norintys jomis pasinaudoti prieš kelionę turėtų pasidomėti, kur konkrečiai jos taikomos“, – paaiškino A. Janulevičienė.

Pasitaiko atvejų, kai ISIC dėl darbuotojų neinformuotumo išvis nepripažįstamas kaip galiojantis dokumentas. Šią vasarą JAV vaikų stovykloje dirbusi ir keliavusi Vilniaus universiteto (VU) ketvirtakursė Julija susidūrė su pažymėjimo, kaip legalaus dokumento pripažinimo problema: „JAV į barą, kuriame parduodami alkoholiniai gėrimai įleidžiama tik 21-erių. Įeinančių visada prašo dokumento su nuotrauka ir gimimo data. Kai norėjome patekti į barą ir parodėme savo ISIC’us, mūsų neįleido. Aiškinome, kad mes iš Europos, kad tai tarptautinis studento pažymėjimas. Tačiau mums pareiškė, kad rodome nelegalų dokumentą ir kad įleis tik parodžius pasus“.

Problemos kyla dėl pasikeitimų įmonėse

Nesusipratimų pasitaiko ir su įmonėmis, kurios nurodytos kaip taikančios nuolaidas ISIC savininkams. Susidariusią situaciją sutiko paaiškinti Lietuvos studentų ir jaunimo kelionių biuro paslaugų plėtros vadovė Audronė Janulevičienė: „Problemų kyla su mažesnėmis įmonėmis, kurios bankrutuoja, jungiasi. Keičiantis vadovams, keičiasi ir įmonių pozicija rinkos atžvilgiu, būna, kad nusprendžia nebetaikyti nuolaidų. Nesusipratimai įvyksta ir dėl įmonių personalo kaitos, neseniai į darbą priimti darbuotojai nežino, kas yra ISIC ir kad jo savininkams taikomos nuolaidos. Taip pat nesklandumų iškyla dėl kasmetinių leidinių, jų išleidimo metu teisinga informacija praėjus beveik metams gali būti netiksli ar klaidinga. Tiksliausią, dažniausiai atnaujinamą informaciją galima rasti internete ar gauti elektroniniu paštu”.

ISIC Lietuvoje neatstoja LSP

Lietuvoje ISIC žada 800 nuolaidų, akcijas ir specialius pasiūlymus, visas naujienas tiesiai į elektroninio pašto dėžutę, bet vien ISIC studentui neužtenka, būtina turėti ir Lietuvos studento pažymėjimą (LSP). „ISIC Lietuvoje negali atstoti LSP vien dėl to, kad kiekviena aukštoji mokykla turi nustatytas vidaus taisykles, kurios siejamos su LSP, taip pat ir todėl, kad LSP suteikia privilegijų, kurių negali suteikti tarptautinis studento pažymėjimas”,- paaiškino Lietuvos studentų ir jaunimo kelionių biuro paslaugų plėtros vadovė Audronė Janulevičienė. Daugiausia problemų su ISIC ir informacijos trūkumu Lietuvoje kyla tarpmiestiniame ir didžiųjų miestų viešajame transporte, nes ne visi studentai žino, kad nuolaidas garantuoja tik LSP.

Pripratę prie užsienyje su ISIC taikomų nuolaidų tarpmiestiniui transportui, studentai jomis tikisi pasinaudoti ir Lietuvoje, tačiau tenka nusivilti, nes Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava” vienijamos vežėjų įmonės nuolaidas taiko tik jei studentas parodo LSP. „Mūsų vežėjai netaiko lengvatų studentams, kurie turi tik ISIC, nes vyriausybės nutarimas numato, kad švietimo ir mokslo ministerija turi pateikti susisiekimo ministerijai pažymėjimų pavyzdžius, su kuriais taikoma nuolaida. Tarp pateiktų pavyzdžių šito pažymėjimo nėra“, - aiškino asociacijos „Linava“ keleivinio transporto skyriaus vadovas Eugenijus Stolovickis.

„Zuikiai“ Su tarptautiniu studento pažymėjimu

Nors ISIC nuolaidų kataloguose net neužsiminta ir apie nuolaidas, taikomas studentams Vilniaus ar Kauno viešajame transporte, tačiau studentai bando pasinaudoti ir jomis. „Taisyklėse yra parašyta, kad nuolaida taikoma tik dieninio skyriaus studentams, apie tarptautinius pažymėjimus ten net neužsiminta. Mes vežti faktiškai vežame, bet taisyklėse parašyta, kad turime bausti visus, kurie perka lengvatinius bilietus, bet neturi dieninių studijų studento statusą įrodančio dokumento”, - teigė už autobusais keliaujančių keleivių kontrolę atsakinga „Kauno autobusų” Keleivių kontrolės skyriaus viršininko pavaduotoja Irena Rubinskaitė.

Lietuvos studentų ir jaunimo kelionių biuro paslaugų plėtros vadovė tvirtino, kad „ISIC neišduodamas neakivaizdines ar vakarines studijas pasirinkusiems studentams, tokios taisyklės yra visose šalyse, turinčiose ISIC atstovybes. Visame pasaulyje šiuos pažymėjimus gali gauti tik dieninių studijų studentai“. Todėl ne vienam studentui, pasiskaičiusiam kai kur autobusuose vis dar kabančias taisykles, atrodo savaime suprantama, kad pažymėjimas, išduodamas tik dieninių studijų studentams, turi garantuoti lengvatas, kurios pagal taisykles taikomos dieninių studijų studentams.

Tačiau važiuojantys su ISIC ir lengvatiniu bilietu Vilniaus viešajame transporte baudžiami kaip „zuikiai“. Susidariusią situaciją paaiškino savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ projektų koordinatorė - atstovė ryšiams su visuomene Birutė Voverienė: „Čia yra išdavimo problema, nes pažymėjimą išduoda turizmo agentūros. Dieninių studijų studentai, norintys naudotis transporto lengvatomis privalo turėti LSP. Per visas įmanomas informavimo priemones pranešėme, kad tarptautinis studento pažymėjimas nesuteikia teisės naudotis nuolaidomis važiuojant Vilniaus viešuoju transportu”.

Su pažymėjimu galima sutaupyti

Ne visi, sugrįžę po kelionių lieka nusivylę tarptautiniu studento pažymėjimu. Pernai vasarą JAV dirbęs ir keliavęs VU ketvirtakursis Tomas neprisiminė nei vieno nesusipratimo su ISIC ir nesigailėjo, kad prieš kelionę įsigijo tarptautinį studento pažymėjimą. „Sutaupiau, nes keliavau su JAV tarpmiestinio transporto paslaugas teikiančia įmone, kuri pasirašiusi sutartį su ISIC atstovybe. Užsienyje visur, kur tik yra galimybė, reikia prašyti nuolaidų studentams, kartais gali gauti nuolaidas net be pažymėjimo“.

Tomo žodžius, kad užsienyje net ir be pažymėjimo gali pasinaudoti studentams teikiamomis lengvatomis, patvirtino ir vos prieš savaitę iš JAV grįžusi VU trečiakursė Kristina: „Nors ir turėjau ISIC, tačiau nepasinaudojau, nes retai prašydavo dokumento, įrodančio studento statusą. Jei prašydavo, rodydavau LSP ir jį pripažino kaip galiojantį dokumentą“ . Tačiau ne visiems bandžiusiems su LSP gauti nuolaidas užsienyje tai pavyko.

Kad išties keliaujant būtent su ISIC galima sutaupyti patvirtina ne tik iš JAV po vasaros sugrįžę studentai. Vieni džiaugiasi, kad perkant vieną bilietą atsipirko pažymėjimo darymosi išlaidos, kiti, kad sutaupė kavinėse ar ieškodami nakvynės. „Norint sutaupyti, reikia dar prieš kelionę viską suplanuoti, su savimi pasiimti informaciją, kur ir kokios nuolaidos taikomos. Ne visiems pasiseka atsitiktinai pataikyti būtent ten, kur ISIC pripažįstamas kaip nuolaidų kortelė, tam ir pateikiama informacija internete”, – dalijosi patirtimi ir samprotavo dalį vasaros Anglijoje praleidusi Kauno technologijos universiteto (KTU) antrakursė Akvilė.

Šaltinis
"Savas", Lietuvos studentų laikraštis
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją