„Įspėjamojo streiko metu mokytojai daugiausia bus mokytojų kambaryje, o vaikai leis laiką aktų ir sporto salėse. Mažesnieji aktų salėje žiūrės filmus, dalis vyresniųjų sporto salėje sportuos. Su visais vyresniaisiais mokytojai dar žada inicijuoti diskusijas apie pilietiškumą, visuomeniškumą, mokytojų keliamus reikalavimus“, – DELFI sakė LŠPS pirmininko pavaduotojas Romas Turonis.

Kai kurios mokyklos streikui pasirinko originalesnį kelią. Štai Švenčionyse streikas turėtų vykti kartu su vaikais kepant blynus ir švenčiant Užgavėnes.

Pagal Darbo kodekso reikalavimus įspėjamojo streiko dokumentus įregistravo apie 300 iš Lietuvoje esančių 1300 mokyklų. Pasak R. Turonio, daug mokyklų streiką palaiko, tačiau esą nespėjo įvykdyti streikui keliamų reikalavimų.

Dalyje rajonų nestreikuoja nė viena mokykla.

DELFI primena, kad Vyriausybei bei Švietimo ir mokslo ministerijai pateiktuose reikalavimuose LŠPS reikalauja nedelsiant inicijuoti mokinio krepšelio metodikos pakeitimus bei nemažinti savivaldybėms skirtos mokinio krepšelio dalies. Profsąjunga taip pat reikalauja atidėti atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų nustatyta 18 kontaktinių valandų pedagoginė norma. Tai esą padidintų darbuotojų socialinį saugumą.

Progimnazijos direktorius: nereikia varyti Dievo į medį

„Šiandien reikia pažiūrėti į visos Lietuvos kontekstą, bedarbystę ir panašiai. Sutinku su tuo, kad geras mokytojas turėtų uždirbti gerokai daugiau. Man skaudu, kai mokytojo atlyginimą lygina su „Maximos“ kasininke, manau, mokytojas, sąžiningai mokęsis universitete, turėtų uždirbti gerokai daugiau“, – DELFI kalbėjo nestreikuojančios Šiaulių „Sandoros“ progimnazijos direktorius Kęstutis Šaltis.

Visgi jis tvirtina nepalaikantis įspėjamojo streiko idėjos. Pasak K. Šalčio, galima diskutuoti dėl krepšelio metodikos, tačiau šiandien ji nusistovėjusi ir labai aiški: gaunami pinigai priklauso nuo vaikų skaičiaus. „Jeigu mokykla gerai „pavadybinta“ – klasės gerai užpildytos, jei neprisidarei klasių po 17-18 vaikų – tai pinigų užtenka. Kad šiandien mūsų mokytojai streikuotų – nereikia varyti Dievo į medį – situacija labai nebloga“, – kalbėjo progimnazijos vadovas.

K. Šalčio teigimu, šiandien krepšelio apskaičiavimo metodika pakankamai tiksli – jei užpildytos klasės, pinigų užteka. „Jeigu ne krepšelis, negalėtume kiekvienoje klasėje turėti projektoriaus, kiekvienam mokytojui po nešiojamą kompiuterį nupirkti. Prieš kokius penkerius metus su mokytojais keliavome po Skandinavijos šalis – sąlygos ten atrodė kaip kosmosas. Dabar, nors ir truputį atsilikdami, tą kosmosą esame pasidarę pas mus mokykloje“, – tvirtino pašnekovas.

K. Šaltis tvirtino neturįs nusistatymo prieš mažas kaimo mokyklas, kuriose stinga mokinių. Jis atkreipė dėmesį, kad kaimo mokyklos gauna didesnius mokinio krepšelius, jose leidžiama komplektuoti mažesnes klases.

„Aš už mažas mokyklas, jos jaukios, bendruomeninės, ten mokytojui smagu dirbti su 2-3 vaikais klasėje, bet šiai dienai mes to negalime sau leisti. Labai smagu važinėti mersedesu ar kiekvienam turėti po limuziną, tačiau šiandien negalime sau to leisti“, – teigė Šiaulių „Sandoros“ progimnazijos direktorius.

Jis pripažino iki galo nesuvokęs streikuotojų reikalavimo dėl 18 kontaktinių valandų tvarkos. Jam taip pat nelabai suprantami nuogąstavimai dėl mokytojų atestacijos projekto. Direktoriaus manymu, planuojamos atestacijos tvarkos bijo nelabai geros kvalifikacijos ar kūrybiškai dirbti nenorintys mokytojai.

„Jeigu mokytojas dirba gerai, aš, kaip vadovas, po neeilinės atestacijos jokio mokytojo nepriversiu išeiti iš darbo, jeigu jis gerai dirbs. Ir aš kaip vadovas būsiu suinteresuotas tą žmogų išlaikyti“, – tvirtino septintus metus progimnazijai vadovaujantis K. Šaltis.

Antradienį nestreikuoja ir Palangos Senoji gimnazija.

„Gimnazijos profsąjunga aptarė iškeltas problemas, tačiau ne visoms joms vienareikšmiškai pritarė, tad nusprendė šįkart neprisijungti. Pamokos vyks įprasta tvarka“, – teigė Palangos Senosios gimnazijos pavaduotoja ugdymo reikalams, laikinai direktorių pavaduojanti Jolita Vaičiulienė.