Kaip ir ankstesniais metais, geriausiai baigusieji mokyklas gaus vadinamąjį studijų krepšelį, garantuosiantį nemokamą mokslą. Daugiausia – maždaug po pusšešto tūkstančio – krepšelių numatyta skirti socialinių ir technologinių mokslų specialybėse.

„Šįmet abiturientų mažėja daugiau kaip 3500, tad ir valstybės finansuojamų vietų, lyginant su praėjusiais metais, proporcingai maždaug 1700 bus finansuojama mažiau. Dar kartą pabrėžiu, kad ne mažiau kaip pusė stojančiųjų gaus valstybės finansavimą“, - susitikime su besidominčiais studijomis teigė G. Steponavičius.

Šįmet mokyklas turėtų baigti 36 755 abiturientai. Kartu su profesinių mokyklų absolventais, jų bus 45 680. Dvyliktokų skaičius šįmet ypač praretino demografinė krizė – pernai bendrojo lavinimo ir profesines mokyklas baigė per 51 tūkst. absolventų.

Studijų metu nebemokės palūkanų

Pasak G. Steponavičiaus, pirmakursių studijų rezultatų peržiūrėjimas vyks kas pusmetį arba kas metus – tai priklausys nuo konkrečios aukštosios mokyklos pasirinkimo. Iki šiol studentų rezultatai buvo peržiūrimi kas dvejus metus, tačiau Konstitucinis Teismas išaiškino, kad tokia tvarka prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

Šįmet nuo aukštojo mokslo reformos pradžios praėjus dviem metams atlikus vadinamąją studentų rotaciją, universitetuose iš mokamų į nemokamas vietas perėjo apie 9 proc., kolegijose - 20 proc. studentų.

Puikiai studijuojantys savo lėšomis taip pat galės gauti sumokėtų įmokų kompensaciją – šįmet ši galimybė pritaikyta beveik 1800 geriausiųjų.

„Mano noras šiandien jums pasakyti – jeigu tu žiūri reikliai, atsakingai, gali ir turi iš ko pasirinkti Lietuvoje. Taip, turime įvairaus lygio studijų labai giminingose studijų programose, taip, žinių lygio ar dėstytojų profesionalumo parametrai bus ne visur vienodi“, - moksleiviams kalbėjo G. Steponavičius.

Pasak G. Steponavičiaus, realybė ta, kad Lietuvos aukštosiose kaita vyksta jau ne vieneri metai.

Kaip ir ankstesniais metais, šįmet studentai galės pretenduoti į valstybės remiamas paskolas. Būsimų studentų laukia naujovė - už mokslą mokantys ir paskolas imantys studentai studijų metu neturės mokėti palūkanų.

Nepasiturintys studentai galės pretenduoti į socialines stipendijas, gerai besimokantys gaus skatinamąsias stipendijas.

Stojantieji į universitetus turės išlaikyti tris, į kolegijas – du valstybinius brandos egzaminus. Daugiau apie egzaminus galite paskaityti čia.

Mugės „Mokymasis. Studijos. Karjera 2012“ akimirkos