Pasak Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorės Saulės Vingelienės, toks sprendimas buvo priimtas siekiant palengvinti mokyklų pasiruošimą egzaminams.

Ir nors visi norintys galės prieiti prie kompiuterių, internetu naudotis nebus leidžiama. „Galės pasižiūrėti elektroninę kūrinio versiją kompiuteryje. Galės skaityti kūrinius, bet internetu naudotis – ne. Kompiuteriai bus atjungti nuo interneto“, – DELFI kalbėjo S. Vingelienė.

Egzamino metu keturiolikai mokinių bus skirta ne mažiau kaip du kompiuteriai. Jei yra galimybė – ir daugiau.

Programoje numatyti 36 autoriai, mokiniams būtina pasiremti nors vienu. Būtent dėl autorių gausos ir buvo nuspręsta kūrinius pateikti skaitmenine forma, o ne knygomis. Beje, mokinys, kuris nepasirems nė vienu autoriumi, egzamino neišlaikys.

Laikas, kurį abiturientas galės praleisti prie kompiuterio – ribotas. Kol iki egzamino pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 minučių.

Kompiuteriais bus galima pradėti naudotis nuo egzamino pradžios praėjus valandai.

Įpratusiems vartyti knygas teks nusivilti, vienintelė galimybė peržvelgti kūrinius – elektroninė jų versija. Tačiau S. Vingelienės teigimu, tai nesutrikdys moksleivių. „Dauguma vaikų naudojasi elektronine chrestomatija“, – teigia ji.

Kaip ir anksčiau, egzamino metu taip pat bus galima naudotis „Dabartinės lietuvių kalbos žodynu“ ir dvikalbiais žodynais. Rašinys bus vertinamas ne 50, o 100 taškų.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą abiturientai laikys birželio 2 d.

Brandos egzaminų sesija jau prasidėjo balandžio 4-ąją užsienio kalbos egzamino kalbėjimo dalimi.