"Turime siekti aukščiausio Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, kaip meno institucijos, statuso ir išsaugoti muziko profesijos prestižą. Gal tai skamba kiek deklaratyviai, tačiau menininko profesija šiandien yra devalvuota valdžios institucijų ir visuomenės akyse, o susidomėjimas menu tapo ne šios dienos aktualija", - sakė Eltai E. Gabnys.

Rektoriaus poste E. Gabnys pakeis nuo 1994 metų dvi kadencijas Lietuvos muzikos akademijai vadovavusį muzikologą profesorių Juozą Antanavičių.

Vienas iš pagrindinių naujojo rektoriaus uždavinių - sukurti geras sąlygas akademijos profesūrai derinti pedagoginį darbą su menine veikla. "Jeigu kituose universitetuose profesoriaus kompetencija vertinama pagal jo mokslinius pasiekimus, tai pas mus dažniau yra išskiriama meninė veikla. Beveik penktadalį dėstytojų kolektyvo sudarantys mūsų profesoriai yra iškilūs menininkai, todėl turime ieškoti būdų skatinti jų meninę veiklą, žinoma, nepamirštant ir pedagoginės veiklos", - akcentavo E. Gabnys.

Keturiuose LMTA fakultetuose - trijuose Vilniuje ir viename Kaune - dabar studijuoja 1 tūkst. 150 studentų. Vienuolika metų studijų prorektoriaus pareigas ėjęs E. Gabnys sako, kad kasmet labai dėmesingai apgalvojamas akademijos rengiamų specialistų poreikis. "Akademija išsaugojo stabilų studentų skaičių. Ekonominio intereso didinti studentų skaičiaus akademija neturi, nes pagrindinė mūsų darbo forma - individualios pamokos, kai dėstytojas dirba vienas su studentu. Taip pat stengiamės nuolat kontroliuoti ir darbo vietų skaičių", - sakė E. Gabnys.

Akademija iš daugelio kitų aukštųjų mokyklų išsiskiria tuo, kad priėmimas studijuoti į kai kurias studijų programas - televizijos režisieriaus ir operatoriaus, muzikos, teatro ir kino vadybos specialybes - vyksta kartą per ketverius metus. "Esame įsitikinę, kad negali būti didelės specialistų perprodukcijos, nors mene konkurencija turi būti nuolatinė, išlaikant aukštą profesinį lygį. Net į tokią populiarią vaidybos programą priimame ne kasmet, nors pastaruoju metu vis turėdavome konkrečių užsakymų iš įvairių šalies teatrų parengti jiems aktorių trupes".

Kitas didelis akademijos rūpestis - muzikos instrumentų atnaujinimas. "Paskutinis mūsų pasiekimas - Japonijos Vyriausybės kultūrinis grantas, už kurį nupirkome dvylika naujų koncertinių fortepijonų, kainuojančių nuo 200 iki 400 tūkst. litų. Už likusias lėšas įsigijome mušamųjų ir pučiamųjų instrumentų", - vardijo išrinktasis rektorius, pridūręs, kad kasmet reikėtų atnaujinti bent po dešimt fortepijonų auditorijose. Didesnė pusė šių instrumentų, kurių akademija turi apie du šimtus, pasak rektoriaus, yra nurašyti ir netinkami ne tik naudojimui, bet ir restauravimui.

Iki šiol akademija jautė patalpų trūkumą, o dabar didžiausia problema tapo jų remontas, ypač ketvirtųjų ir penktųjų rūmų Kosciuškos gatvėje restauravimas. Šio XVII amžiaus architektūros paminklo - buvusių Sluškų rūmų restauravimas pagal paveldo reikalavimus atsieis apie 30 mln. litų. Jau esame paskelbę konkursą projektiniams darbams, dalies lėšų rūmams įrengti tikimės iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, ieškome ir kitų finansavimo galimybių", - sakė E. Gabnys.

Pinigų trūksta ir perpildytam akademijos studentų bendrabučiui Vilniuje, kuriame yra tik 200 vietų, atnaujinti. Nors pernai buvo sudėti nauji langai ir suremontuotas stogas, bendrabutyje dar būtina pakeisti visus baldus ir sanitarinius mazgus.

Šįmet LMTA išleidžia naują televizijos ir kino specialistų laidą. "Jiems reikia sukurti 15 diplominių filmų, kuriems finansuoti turime rasti lėšų iš savo biudžeto, nors jaučiame daugiau negu pusės milijono litų deficitą. Nuspręsta šių filmų kūrimą finansuoti iš akademijos darbuotojų atlyginimo fondo, tad nuo gruodžio mėnesio mūsų atlyginimai jau apkarpyti", - sakė E. Gabnys.

Į LMTA rektoriaus postą kartu su E. Gabniu pretendavo ir Choro dirigavimo katedros vedėjas profesorius Povilas Gylys, pralaimėjęs rinkimus vos vienu balsu. Naujojo rektoriaus inauguracijos iškilmės numatomos gegužės mėnesį Muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje.

53 metų E. Gabnys yra baigęs akordeono klasę Lietuvos muzikos akademijoje, 1982-1986 metais stažavo Kijevo konservatorijoje, tobulino kvalifikaciją tarptautiniuose akordeono muzikos interpretacijos kursuose Lenkijoje ir Zalcburgo "Mozarteum'e". Nuo 1986 metų E. Gabnys yra vienas iš Lietuvos akordeonistų asociacijos vadovų, Lietuvos ir Baltijos šalių akordeonistų draugijų, tarptautinių akordeono muzikos festivalių meno vadovas, vertinimo komisijų narys.

Lietuvoje ir užsienyje garsiame akordeonininkų duete su Genadijumi Savkovu ir Baltijos akordeonų kvintete "Exelsior" grojantis E. Gabnys sako norintis tęsti ir savo koncertinę veiklą, išlaikyti atlikėjo kvalifikaciją, kad galėtų ne tik žodžiu, bet ir pavyzdžiu ugdyti savo studentus.