Praėjusią savaitę PB rašė, kad agresijos protrūkis - tarpusavio santykių aiškinimasis kumščiais mokyklose dažnas. M.Karkos vidurinės mokyklos vadovas A.Paberžis neneigė, kad smurto švietimo įstaigoje pasitaiko.

Prieš pusantros savaitės du M.Karkos vidurinės mokyklos septintokai Darius ir Marius (vardai pakeisti) apsižodžiavo tarpusavyje, o vėliau kiek apsistumdė.

Vienas vaikinų lanko graikų ir romėnų imtynių treniruotes. Mokyklos direktorius A.Paberžis teigė, kad didžiosios muštynės įvyko ne įstaigoje, o Automobilių turguje šeštadienį. Ten Darių, pasikvietęs į pagalbą draugus, Marius ir primušė.

Gyvena normaliai

Po pusantros savaitės mokyklos vadovas A.Paberžis paklaustas, kokių imtasi priemonių, kad smurtas švietimo įstaigoje nesikartotų, tiesiog atsakė, kad niekas nepasikeitė. „Gyvename normaliai. Vyko pokalbiai su moksleiviais, klasės auklėtoja ir tėvais“, - teigė direktorius.

A.Paberžis pripažino, kad smurtas mokykloje - blogas dalykas. „Tylėti ir slėpti faktų neketinu. Nesu jau toks bejėgis, kad negalėčiau susitvarkyti. Procese turi dalyvauti visi: moksleiviai, tėvai ir mokytojai. Mane stebina dar vienas dalykas. Jei mūsų mokykla tokia bloga ir nesaugi, kodėl tėvai nori, kad jų atžalos čia mokytųsi“, - svarstė vadovas.

Priima visus

M.Karkos vidurinės mokyklos direktorius nėra patenkintas ir kolegomis, kitų miesto švietimo įstaigų vadovais. „Kaip gali būti patenkintas? Jie impulsyvių ir agresyvių vaikų į savo mokyklas stengiasi nepriimti. O aš taip nedarau. Nė vienam neuždariau durų. Išmesti iš mokyklos smurtaujantį paauglį - ne išeitis“, - kalbėjo A.Paberžis.

Negali dirbti?

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius PB sakė nesuprantąs, kaip M.Karkos vidurinės mokyklos vadovas gali būti bejėgis sutramdyti smurtą švietimo įstaigoje.

„Vertėtų pagalvoti, gal direktorius negali dirbti tokio darbo, jei jaučiasi bejėgis. A.Paberžis turi imtis atatinkamų priemonių, kad agresijos protrūkių, smurto mokykloje nebebūtų. Reikia sutelkti visas pajėgas ir išgyvendinti negatyvius dalykus. Gal vertėtų į talką kviestis ir policiją. Vaikai mokykloje turi jaustis saugiai“, - teigė administracijos direktorius.

V.Matkevičiaus nuomone, smurto atvejais vidurinėje mokykloje turėtų pasidomėti Švietimo skyriaus vadovai ir Tarybos politikai, dirbantys Švietimo ir mokslo komitete.

Apie smurtą girdėjo

Už švietimą Panevėžio mieste atsakingi valdininkai į praėjusią savaitę M.Karkos vidurinėje mokykloje vykusį smurto protrūkį bei „Panevėžio balso“ išplatintas muštynių nuotraukas reagavo ramiai. Neoficialiomis žiniomis, jokių veiksmų, išskyrus komisijos posėdį, iki šiol imtasi nebuvo.

Švietimo skyriaus vedėjas Dainius Šipelis neslėpė girdėjęs apie šį smurto protrūkį. „Imtasi priemonių, kad tai nesikartotų. Šį klausimą svarstė Neigiamų socialinių veiksnių komisija. Buvo nutarta stiprinti prevencijos priemones. Žinoma, bendrauta su mokyklos vadovais. Manau, smurto pasitaiko ir kitose mokyklose. Nuo to niekas nėra apsaugotas“, - aiškino jis.

Sužinojo pavėluotai

Savivaldybės Tarybos Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Vitalijus Satkevičius PB neneigė, kad apie smurtą M.Karkos mokykloje išgirdo tik pavėluotai perskaitęs dienraštyje prieš savaitę išspausdintą straipsnį. Jis prisipažino, kad skambino Švietimo skyriaus vedėjui, mokyklos vadovui A.Paberžiui ir teiravosi, kokių priemonių imtasi, kad agresijos protrūkiai švietimo įstaigoje nesikartotų.

„Man skyriaus vedėjas D.Šipelis sakė, kad šis klausimas buvo svarstytas - buvo surengtas Neigiamų socialinių veiksnių komisijos posėdis. Bus imtasi priemonių, bus kalbama su moksleivių tėvais, mokytojais ir pačiais moksleiviais“, - kalbėjo politikas.