„Elektroninis laiškas Navickui (Lietuvis švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkui Andriui Navickui – DELFI) buvo išsiųstas 14 val. 59 min., o visi pasirašyti atėjo 15 val.“, – teigė jau savaitę ministerijoje esanti klaipėdietė mokytoja Lilija Bručkienė.

Ji įvardijo, kad tai ne pirmas kartas, kai kitų profesinių sąjungų atstovai siekia tęsti derybas būtent tuo metu, kai A. Navickas dalyvauja kokiose nors laidose. Šį kartą, antradienio popietę, A. Navickas taip pat buvo išvykęs į filmavimą.

Papildyta. L. Bručkienė teigė, kad laiškas A. Navickui buvo išsiųstas kone susitikimo metu, tačiau DELFI pateikia elektroninio laiško kopiją. Joje matyti, kad laiškas A. Navickui su kvietimu susitikti buvo išsiųstas antradienį 11 val. 19 min.

Laišką išsiuntė Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Elektroninio laiško kopija

L. Bručkienė taip pat DELFI žurnalistams pademonstravo ir pasirašyti pateiktą dokumentą. Jame nurodoma, jog ŠMM įsipareigoja iki sausio 10 dienos parengti įsakymo projektą ir pateikti jį profesinėms sąjungoms. Taip pat nurodoma, kad vadovavimas klasei turi sudaryti ne mažiau kaip 152 valandas, nors, mokytojos teigimu, jau dabar tų valandų yra daugiau, tad toks sutarimas tik pablogintų mokytojų situaciją.

„Skaldyk ir valdyk – toks principas iki šiol dominuoja elgiantis su mumis. Kai jau buvo pranešta, kad derybos atnaujintos, įvyko slaptas susitikimas su „saule“ jau atnešusiomis profesinėmis sąjungomis. Mūsų pirmininkui buvo išsiųstas apie tai informuojantis laiškas (turbūt visi suprantame, kaip dažnai šiuo metu žiūrime elektroninį laišką).

Todėl tai pamačiusi pavaduotoja nubėgo į susitikimą. Jame kaip oficialūs atstovai nedalyvavo mūsų profesinė sąjunga (pirmininkas nieko neįgaliojo, pats negalėjo) ir streikuoti besiruošiančios. Juridinės galios neturinčiame dokumente nėra jokių datų, kada bus įgyvendinti tie minimi susitarimai, nėra jokio konkretumo, kaip turėtų atrodyti mokytojo krūvio sandara, nėra įrašytas nė vienas mūsų reikalavimas – visa tai vėl leis manipuliuoti, užsiimti demagogija ir nieko nekeisti, – teigė L. Bručkienė, aktyviai komunikuojanti feisbuke. – Susitikime dalyvavo ministrė J. Petrauskienė, ministrės patarėjas A. Varanauskas, profesinių sąjungų lyderiai A. Jurgeliavičius, R. Minkevičienė, R. Znutas.

P.s. įdomu, kiek narių liko tose profesinėse sąjungose, nes, mūsų žiniomis, iš jų masiškai pasipiktinę oficialiai išstoja mokytojai. P.s.s. ministre, jūs dar tris dienas Dirbsite. Panašu, tikrai savo stiliumi dirbsite. p.s.s. Premjero patarėjas pasakė – kreipsis į policiją, kad padėtų išspręsti problemas.“

Sutarime, kurį buvo siūlyta pasirašyti, taip pat nurodoma, kad streikuojančiose mokyklose bus atliktas patikrinimas.

L. Bručkienės teigimu, prie streiko ketina jungtis profesinė sąjunga „Sandrauga“, o mokykloje, kurioje dirba A. Jurgelevičius, paskelbtas boikotas, nes mokytojai, priklausantys A. Jurgelevičiaus vadovaujamai profesinei sąjungai, negali jungtis prie streiko.

Kaip rašė LRT.lt, į ŠMM atvyko (antradienį apie 15 val. – DELFI) Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius ir Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Ramūnas Znutas bei Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjungos „Solidarumas“ atstovai.

Buvo skelbiama, kad pasirašyti protokolo buvo kviečiamas ir Andrius Navickas, tačiau jis neatvyko.

Panašu, kad apie tai, jog A. Navickas buvo kviestas, nežinojo ir ministerijoje beveik savaitę gyvenantys pedagogai. Jie salėje buvusiems žurnalistams pasakė, kad į ministeriją atvyko kitų profesinių sąjungų lyderiai, tačiau apie tai, kad kvietimas buvo siųstas ir jų lyderiui, atrodo, nežinojo. Išgirdę, kad A. Navickui buvo siųstas elektroninis laiškas su kvietimu atvykti, kai kurie ministerijos salėje buvo mokytojai atrodo nustebę. Tačiau ministrės patarėjas Arminas Varanauskas žurnalistams parodė išsiųstą elektroninį laišką, tarp kurio adresatų aiškiai buvo matoma ir A. Navicko pavardė.

Tiesa, netrukus prie kitų profesinių sąjungų lyderių prisijungė A. Navicko pavaduotoja Erika Leiputė-Stundžienė, o už durų laukė dar keletas streikuojančių pedagogų.