Įkainiai keičiasi

Dar prieš krizę viena akademinė anglų kalbos valanda, tai yra 45 minutės, besimokančiajam kainavo 20 litų, šiandien – 14 litų. Tuo pat metu rusų kalbos mokymo akademinė valanda šiuo metu kainuoja 25 litus.

Mokytis kalbų kursuose yra pigiau, bet ten dirbama su grupe, o didesnis efektas esą pasiekiamas, kai kalbos mokoma individualiai.

Klaipėdoje bendrojo lavinimo mokyklose dirba 1 663 pedagogai, jose mokosi 17 tūkst. 453 moksleiviai.

Interneto tinklalapyje mokytojo darbas.lt pateikiami pedagogų darbo skelbimai iš visos Lietuvos. Maždaug ketvirtadalis jų siūlo korepetitorių paslaugas.

Daugiausiai mokytojo darbo ieškoma Vilniuje (1 747 skelbimai), Kaune (462), Klaipėdoje (169), Šiauliuose – 222.

Tik po du mokytojus darbo neranda Kuršėnuose, Ignalinoje ir Druskininkuose.

Klaipėdoje savo paslaugas siūlo 14 lietuvių kalbos korepetitorių, 5 istorikai, 6 geografai, 4 chemikai, 10 dailės mokytojų.

Skelbime – 9 klaidos

Mokytis kalbų ar gilinti žinias individualiai internete siūloma ne tik moksleiviams, bet ir besiruošiantiems darbui užsienyje.

Anglų kalbos korepetitorė rašo: „Welcome. Turiu 9 metų praktinę patirtį ir galiu mokyti anglų kalbos suaugusius, kurie nori greitai pramokti kalbos ir vykti į užsienį. Sudarau individualią programą kiekvienam pagal poreikius. Tai yra parenku žodžius pagal specialybę statybininkams, suvirintojams, plytelių klojėjams, kirpėjams ir taip toliau. Drąsiau, skambinkit ar rašykit man. See you soon.“

Kai kurie skelbimai surašyti labai neatsakingai, su gramatinėmis klaidomis, nors nurodoma pedagoginio darbo patirtis net 15 metų.

Net 9 gramatines klaidas viename sakinyje padaręs informatikos korepetitorius siūlo ne tik informatikos, bet ir dažymo, plytelių klijavimo, tapetavimo, parketo klojimo paslaugas.

Korepetitoriai stengiasi visaip prisiderinti prie būsimų moksleivių ir siūlo įvairius variantus: „Galiu padėti jums patobulinti šnekamąją kalbą, pasiruošti egzaminams ar mokyti nuo pradmenų. Mokymo programą derinu prie jūsų poreikių. Turiu automobilį, todėl atvykimas į jūsų namus nesudaro jokių problemų. Galiu mokyti ir savo namuose ar kavinėje prie kavos puodelio. Svarbiausia, kad kalba jums teiktų džiaugsmą, o rezultatai su laiku džiugintų“.

Matematikos korepetitorė skelbia padedanti atlikti matematikos namų darbus nuotoliniu būdu (t.y. per „Skype“ programą).

Padeda atlikti įvairius darbus raštu studentams bei namų darbus moksleiviams ir patyrusi rusų kalbos mokytoja metodininkė.

Veiklą reikia įteisinti

Norint imtis savarankiškos veiklos, pasak valstybinių mokesčių inspektorių, galimi keli jos registravimo būdai: gyventojas gali registruoti individualią veiklą su pažyma arba atsižvelgus į veiklos pobūdį įsigyti verslo liudijimą.

Šias paslaugas taip pat teikia ir įmonės.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, individualią veiklą – „kitas, niekur kitur nepriskirtas, švietimas“ yra įregistravę 231 Klaipėdos apskrities gyventojai (Klaipėdos mieste – 161).

Verslo liudijimus „Kvalifikacijos tobulinimo ir papildomo mokymo veikla“ apskrityje šiemet yra įsigiję 105 gyventojai, iš jų Klaipėdos – 62.

Mokytojauja ir šešėlyje

Valstybinė mokesčių inspekcija šiemet gyventojų pranešimų dėl nelegalios korepetitorių veiklos nėra gavusi.

„Be abejo, įvertinant ir gyventojų pranešimus, gautus Valstybinės mokesčių inspekcijos pasitikėjimo telefonu, įprasta tvarka kontroliuojame, ar šias paslaugas teikiantys gyventojai yra įregistravę papildomo mokymo bei švietimo veiklą“, – teigė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Praėjusiais metais Klaipėdos apskrityje iš viso nustatyta 210 neregistruotos veiklos atvejų (šiemet – apie 100), tačiau neišskiriama, kiek iš jų buvo būtent neregistruotos papildomo mokymo ar švietimo veiklos atvejų.

„Atkreipiame dėmesį, kad už neregistruotos veiklos vykdymą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 500 iki tūkstančio litų“, – pabrėžė E.Cibienė.