Pasak Lietuvos mokinių parlamento (LMP) pirmininko Pauliaus Kazakevičiaus, Paskutinio skambučio tradicija – kuo įspūdingiau atvykti į mokyklą ir atsivežti auklėtoją. Į pagalbą pasitelkiami ir greitosios medicinos pagalbos automobiliai, ir arkliai, ir kitos transporto priemonės.

Iškilmingą renginį, kuriame atsisveikinama su abiturientais, dažniausiai organizuoja vienuoliktokai.

Po oficialaus renginio mokykloje šventė dažniausiai pratęsiama. „Tai priklauso nuo dvyliktokų išradingumo. Vieni renkasi paprastą kavinukę, čia pasikviečiama auklėtoja, tėvai, dalis renkasi kitokias atrakcijas. Yra ir tokių, kurie Paskutiniam skambučiui užsisako, pavyzdžiui, „Combo“ klubą“, - kalbėjo P. Kazakevičius.

LMP pirmininko teigimu, atskirai vieni mokiniai švenčia retai.

„Verta pastebėti, kad Paskutinis skambutis, Šimtadienis audringai švenčiamas su alkoholiu. Tai man labai nepatinka ir kelia nerimą. Realybė skaudi – dauguma jaunimo švenčių dažnai neapsieina be alkoholio. Tai – blogoji mokyklinių švenčių pusė“, - sakė P. Kazakevičius.

94 abiturientams ilgai švęsti neteks – tiek jų šeštadienį laikys valstybinį prancūzų kalbos egzaminą. Abiturientai jau laikė pasirenkamuosius vokiečių, rusų ir anglų kalbų valstybinius egzaminus. Bene mėnesiu anksčiau brandos egzaminai šiemet pradėti laikyti siekiant, kad būtų ne tokia intensyvi egzaminų sesija birželį.

DELFI nuotraukų galerijoje – Paskutinio skambučio šventė Vilniaus Simono Daukanto gimnazijoje: