Vaiko teisių apsaugos kontrolierės vyriausioji patarėja Eivilė Žemaitytė antradienį Prezidentūroje žurnalistams teigė, kad per dešimtmetį buvo atlikta daug tyrimų dėl galimų pažeidimų šioje įstaigoje, kuri šiomis dienomis linksniuojama dėl auklėtinių įsitraukimo į prostituciją, tačiau tik nedaugelis iš tyrimų pasiekė teismą, nes vaikai būna priversti liudyti prieš galimus smurtautojus, nuo kurių nėra atskiriami, todėl keičia parodymus.

„Šiuo metu mūsų įstaigoje atliekamas dar vienas tyrimas - dėl vaikų priėmimo į šią mokyklą tvarkos, dėl įtarimų, kad galbūt nėra tinkamai dozuojami ir skiriami vaistai, psichiką veikiantys, ir lygiai taip pat dėl smurto apraiškų šitoje įstaigoje“, - sakė ji.

Pasak E.Žemaitytės, dėl vaistų skyrimo ir dozavimo šiuo metu laukiama specialistų išvadų, jos Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybą turėtų pasiekti vasarį.

„Yra įtarimų, kad kai kuriais atvejais, kaip vaikai ir skundžiasi, kad vaistai kartais duodami kaip drausminimo priemonė“, - sakė ji.

Paklausta, ar smurtas yra visų panašių Lietuvos įstaigų problema, jis sakė, kad „tokio pobūdžio ir tokios koncentracijos problemų, kaip šitoje įstaigoje, iš tikrųjų, ko gero, analogo neturime“.

Lietuvos „Carito“ programos vadovė Kristina Mišinienė savo ruožtu sakė, kad centro vaikai, be kita ko, skundžiasi ir dėl ilgų laikymų izoliatoriuose.

„Prostitucijos klausimas palietė daugybę kitų problemų. Matome, stebime, girdime nepilnamečius kalbant apie smurtą viduje, apie tokius dalykus, kad vaikai nuolat už netinkamą elgesį laikomi izoliatoriuose ilgą laiką, tų izoliatorių yra daug, psichotropinių vaistų naudojimas slopinant tam tikras netinkamo elgesio apraiškas. Vaikai pasakoja daug iš tikrųjų, tačiau šiandien mes žinome, kad vaikai, tie, kurie pasakoja, jie tebėra toje įstaigoje, todėl manau, kad sudėtinga yra neišėmus tų vaikų iš tos įstaigos daugiau kalbėti apie įvykius“, - sakė ji.

K.Mišinienė teigė nesutinkanti su nuomone, kad vaikai gali išsigalvoti netinkamą personalo elgesį: „Tikrai nedemonizuočiau šitų vaikų, kad štai jie šantažuoja, kad kuria sąmokslo teorijas prieš suaugusius“.