Parlamentarai iš konservatorių, Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“, Mišrios Seimo narių grupės bei „Drąsos kelio“ frakcijų Konstitucijoje siūlo nustatyti, kad mokslas privalomas visiems asmenims iki 18 metų. Dabar Konstitucija mokyklos suole įpareigoja sėdėti bent iki 16-ojo gimtadienio.

Jei Seimas tokiam siūlymui pritars, nauja tvarka galios jau nuo kitų metų rugsėjo 1-osios.

„Kuo ilgiau vaikas mokysis mokykloje, tuo didesnė tikimybė užaugti doru piliečiu. Vaikų buvimas mokykloje iki 18 metų yra ne tik ugdomoji priemonė, bet ir prevencinė priemonė. 16 metų paauglys dar yra emociškai nesubrendęs, todėl tokie vaikai apgaulės būdu nesunkiai tampa prekybos žmonėmis aukomis, pradeda vartoti narkotines medžiagas, alkoholį, tabaką, įtraukiami į nusikalstamas veikas. Švietimo įstaigose vaikai yra ne tik užimti, bet ir prižiūrimi visą dieną“, - savo pasiūlymo aiškinamajame rašte teigia parlamentarai.

Dokumente sykiu pabrėžiama, esą „16 metų jaunuoliai, nusprendę nebelankyti mokyklos tampa socialinės rizikos grupe“.

Seimo nariai taip pat nurodo, kad privalomas mokslas iki 18 metų yra Belgijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Portugalijoje. Vienuolikoje JAV valstijų, dvejose Kanados provincijose, Argentinoje.