Kaip DELFI patvirtino Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos (ONTT) pareigūnai, narkotinių ir psichotropinių medžiagų liūnas vis dažniau įtraukia nepilnamečius. Dažniausiai šiuo metu jaunuolių platinamos narkotinės medžiagos – „žolė“ ir „tabletės“.

„Viskas prasideda nekaltai, draugų būreliuose, nuo siūlymo kartu parūkyti. Bet jeigu žmonės užkimba, patys pradeda pardavinėti narkotikus, pradeda smukti į liūną“, - sakė nenorėjęs savo vardo atskleisti Klaipėdos ONTT pareigūnas.

Paklaustas, ar narkotikų dileriai nepilnamečiais naudojasi dėl jų amžiaus, pašnekovas sakė tokios schemos nepastebėjęs. „Dažniau į narkotikų prekybą įsisukama iš noro būti svarbiu, reikšmingu, neva galinčiu gauti to, ko kiti neturi“, - pastebi pareigūnas.

Problemos prasideda nuo skolų

Problemos paprastai prasideda nuo skolų. „Iš pradžių keli gramai duodami į skolą, neva „parduosi – grąžinsi“. Vis dėlto, kai kurie už narkotikus pinigų negauna ar patys žolytę su draugais surūko, o dėl skolos nesirūpina, galvodami, kad dings iš akiračio, ir nieko nebus. Tačiau narkotikų platintojai irgi turi atsiskaityti su tiekėjais, todėl skolininkų ieško ir išmušinėja pinigus“, - pasakojo klaipėdietis.

Jo praktikoje yra buvę atvejų, kai skolos už narkotikus siekė net dešimtis tūkstančių litų. „Tačiau nepilnamečiai paprastai tiek neprasiskolina, nes platina lengvuosius, pigesnius narkotikus“, - sakė pareigūnas.

Žinia, mokinukui ir 1000 litų skola - dideli pinigai. Pasak ONTT pareigūno, tokiu atveju geriau nelaukti, o apie situaciją pranešti policijai.

„Būna, narkotikus pardavinėję ir į bėdą papuolę nepilnamečiai pas mus ateina su tėvais. Tai – geras sprendimas. Nes mes gi ne žvėrys, nepuolam visų iškart sodinti už grotų”, - sakė Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos darbuotojas.

Sulaikė 8 nepilnamečius

Pagal Lietuvos įstatymus, narkotikus ir psichotropines medžiagas platinantys nepilnamečiai baudžiami laisvės atėmimu nuo 3 iki 12 metų. Tačiau kaip sakė tokias bylas tiriantis pareigūnas, jei dėl kvaišalų disponavimo nepilnametis įkliūva pirmą kartą, apsiribojama lygtinėmis bausmėmis, jaunuoliai įpareigojami naktimis, vakarais likti namuose.

Ketvirtadienį pranešta apie Klaipėdoje baigtus du ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių medžiagų platinimo. Įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis buvo įteikti aštuoniems jaunuoliams. Kaltinimai dėl kvaišalų platinimo pareikšti septyniems asmenims. Trys iš jų nusikalstamos veikos padarymo metu nebuvo sulaukę pilnametystės.

Kvaišalų platintojai demaskuoti gruodžio mėnesį, po to, kai kelis kartus pardavė pirkėjais apsimetusiems asmenims kanapių ir jų dalių. Narkotikų aptikta kratos metu, įtariamųjų namuose, daugiabučio laiptinėje bei rūsyje.

Dar keturi narkotinės medžiagos platinimu kaltinami jaunuoliai sulaikyti per 2013 m. sausio-kovo mėn. per Klaipėdos mieste atliktą policijos operaciją. Vienas įtariamasis įsigijęs kvaišalus vartojimui buvo sulaikytasis, dar vienas nuo ikiteisminio tyrimo pasislėpė, tad teko skelbti paiešką.

Be minėtų jaunuolių, pareigūnai su įkalčiais sulaikė ir daugiau neteisėtu disponavimu narkotikais įtariamų jaunuolių, net penki jų buvo 17-18 metų amžiaus.

Susigundo lengvais pinigais

Panevėžio organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnų teigimu, darbas su nepilnamečiais niekuo nesiskiria nuo įprasto.

Asmenys nuo 16 metų baudžiami kaip suaugę, todėl jiems taikomi tie patys LR Baudžiamojo kodekso straipsniai.

Kaip pastebi pareigūnai, tapti narkotikų platintojais jaunuoliai paprastai sugundomi lengvais ir greitais pinigais.

Kokaino platintojai patys jo nevartoja

„Narkotikus platina ir nuo jų priklausomi, ir nepriklausomi asmenys. Tendencijos, kad yra tik taip ar tik kitaip tarp lengvų narkotikų platintojų nėra. Kitaip su kokaino pardavėjais. Jie paprastai nevartoja, tačiau, kad šį ir kitus sunkiuosius narkotikus pardavinėtų nepilnamečiai – retas atvejis“, - sakė nenorėjęs savo vardo minėti pareigūnas.

Kaip pastebi Panevėžio Organizuotų nusikaltimų tyrimo skyriaus darbuotojai, paprastai narkotikų prekeiviai bazuojasi netoli savo gyvenamosios vietos, kad nereikėtų su savimi nešiotis prekės.

„Dažniausiai miegamuosiuose rajonuose mokyklos būna šalia daugiabučių, todėl ir susidaro įspūdis, kad narkotikais prekiaujama prie mokyklų. Neturime duomenų, kad narkotikų pardavėjai specialiai vaikščiotų prie mokyklų, tačiau jei žmonės tai pastebi, pareigūnai visada prašo jiems apie tai pranešti“, - sakė panevėžietis.

Pastebėjus įtartinus, galimai narkotikais prekiaujančius asmenis policija prašo visuomenės skambinti bendruoju pagalbos telefonu arba policijai.