Šeštadienio rytą žygį pradėję Upninkų kaime pirmąją dieną dalyviai nuėjo daugiau nei 30 kilometrų, kurių metu teko bristi per pelkes, upelius, didelius atstumus žygiuoti pievomis ir miškais termometro stulpeliui artėjant prie 30 laipsnių karščio.

„Bandomasis žygis yra skirtas tam, kad ne vien organizatoriai išbandytų dalyvių asmenines savybes ir ištvermę, bet ir tam, kad patys dalyviai išbandytų save. Pasiruošti Sibirui nelengva, bet būtent bandomojo žygio metu sukuriame sąlygas, panašias į Sibiro. Žygyje kiekvienas gali sau atsakyti į klausimą „Ar aš tikrai pasirengęs ekspedicijai?“ Nors žygį pabaigė ne visi, tačiau visi tapo reikšmingų mūsų istorijai darbų liudininkais“, – teigia ilgametis projekto ekspedicijų vadovas Arnoldas Fokas.

Pirmosios dienos vakarą dalyviams reikėjo ne vien sutvarkyti partizanų brolių Felikso ir Vytauto Bagdonavičių, priklausiusių Didžiosios kovos partizanų apygardai, gimtąją sodybą, bet ir ją surasti. Tai buvo nelengva užduotis dėl užžėlusio jaunuolyno ir aukštos žolės, o sodybos teko ieškoti vien pagal istorinę nuotrauką. Visgi, jau po valandos darbo buvo iškirsti medžiai, atverta erdvė, ant kelio pastatyta lentelė, žyminti kelią į sodybos vietą.

„Bandomųjų žygių metu jau tradiciškai tvarkome Lietuvoje esančias istorines vietas. Tai tik dar vienas įrodymas, kad istorija yra gyva ir reikšminga visur: tiek čia, Lietuvoje, tiek Sibire, o mes prisidedame prie jos išsaugojimo. Kartu tai yra ir būdas dalyviams bent iš dalies susipažinti su tuo, kokie darbai jų laukia ekspedicijos metu ir įvertinti savo jėgas bei įgūdžius“, – sako projekto vadovė Raminta Kėželytė.

Antrąją dieną dar labiau įprasmindami partizaninio pasipriešinimo istoriją bandomojo žygio dalyviai inscenizavo partizanų bunkerio šturmą – Čiobiškio apylinkių miškuose sproginėjo netikri šūviai ir kilo dūmų uždangos. Ši simbolinė inscenizacija buvo skirta partizanams V. ir F. Bagdonavičiams, kurie žuvo būtent bunkerio, įkurto prie Musės upės, šturmo metu.

Dalyviai žygiuoti baigė Kernavėje, kur maršrutas baigėsi ties 52 nužygiuotais kilometrais. Organizatoriai teigia, jog dabar jų laukia atsakingas darbas įvertinant kiekvieno motyvaciją ir formuojant galutines ekspedicijų, vyksiančių į Krasnojarsko kraštą, komandas.

Kiekvienas, kuriam rūpi istorija, savo indėliu prie projekto prisidėti gali aukojimo portale aukok.lt arba trumpaisiais numeriais 1891 – 2 EUR, 1892 – 3 EUR.