„Rengdami šias ekspedicijas sulaukiame ypač didelio palaikymo iš visuomenės, ypač tų, kurie patys yra patyrę tremtį ar įkalinimą lageriuose. Taigi, tai tik dar kartą patvirtina, kad šis projektas – ne tik jaunų žmonių ugdymas ir istorinis priminimas visuomenei, bet ir būdas kartų dialogui,“ – sako projektą „Misija Sibiras‘09“ rengiančios Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas Šarūnas Frolenko.

Pasak jo, ši ekspedicija, lydima ekspedicijos vadovo Gintauto Aleknos, iš Vilniaus geležinkelio stoties į Maskvą išvyks rugpjūčio 1 d. (šeštadienį), 17 val.. Iš Maskvos jaunuoliai lėktuvu pasieks Buriatijos sostinę Ulan-Ude, o iš ten toliau trauks lietuvių tremtinių takais. Planuojama, kad ekspedicijai pavyks aplankyti Zaigarajevo, Verchny Taltsy bei Chorinsko vietoves. Tiesa, šiai ekspedicijai gali trukdyti oro sąlygos, nes rugpjūtį Buriatijoje prasideda rudens sezonas ir orai sparčiai vėsta.

Primename, kad pirmoji projekto „Misija Sibiras‘09“ ekspedicija prieš kiek daugiau nei savaitę, liepos 24 d., grįžo iš Kazachstano. Čia jaunuoliai lankė bei fiksavo sparčiai griūvančių lagerių teritorijas, rinko lietuvių pasakojimus bei tvarkė pavienes jų kapavietes.

Projektas „Misija Sibiras‘09“ rengiamas jau ketvirtus metus iš eilės. Per ketverius metus su ekspedicijomis į Sibirą išvyko apie 80 dalyvių, buvo sutvarkyta apie 80 lietuviškų kapaviečių, susitikta su daugiau nei 100 lietuvių ar lietuvių kilmės asmenų. Kiekvienais metais dalyviai parsiveža savo dienoraščius bei fotografijas, o visą rudenį bei žiemą važinėja po šalies mokyklas pristatinėdami projektą savo bendraamžiams. Taip siekiama paskatinti jaunimą domėtis valstybės istorija ir puoselėti tautos atmintį.