„Yra skirtingi interesai ir tai yra natūralu, kad vienus interesus turi institucijų vadovai, kitus interesus turi akademinė bendruomenė ar regionų valdžia. Mūsų atsakomybė yra pateikti valstybės interesą (...). Akademinės bendruomenės turi galimybę ir valią išreikšti savo siūlymus, mūsų atsakomybė yra pateikti valstybinių mokslo ir studijų institucijų pertvarkos planą“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministrė.

Taip J. Petrauskienė kalbėjo po jos vadovaujamos darbo grupės pirmojo posėdžio.

Šią darbo grupę premjeras sudarė pertvarkos planui parengti.

Darbo grupė nagrinės daugiau kaip keturias dešimtis suinteresuotų institucijų pasiūlymų ir planą turėtų parengti iki balandžio pabaigos.

Šioje darbo grupėje nėra aukštųjų mokyklų administracijų atstovų.

„Universitetai yra tiesiogiai suinteresuotos šalys. Jie buvo pakviesti pateikti savo siūlymus ir mes, be jokios abejonės, juos nagrinėsime. Jeigu darbo grupei reikės, numatome galimybę susitikti su atskirų miestų, akademinių bendruomenių atstovais, tokia galimybė tikrai yra“, – sakė ministrė.

Paklausta, ar institucijos turėtų tęsti anksčiau pradėtus integracijos planus, J. Petraukienė kalbėjo aptakiai.

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) senatas šiuo metu svarsto jungtinės su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) aukštosios mokyklos statutą, reorganizacijos planus ir sąlygas.

Senato pirmininkas Audronius Vilkas teigė, kad premjero sudarytoje darbo grupėje vykstančios diskusijos, kaip optimizuoti valstybinių aukštųjų mokyklų tinklą, nėra pagrindas stabdyti jau kurį laiką vykstančią LEU ir VDU integraciją.

„Šitas siūlymas yra pateiktas ir mums, kada premjeras buvo kreipęsis į aukštąsias mokyklas, į visas suinteresuotas šalis pateikti siūlymus ir mes šitą siūlymą taip pat nagrinėsime“, – paprašyta pakomentuoti LEU Senato veiksmus kalbėjo ministrė.

LEU siūlosi integruoti ne tik VDU, bet ir Vilniaus universitetas (VU).

A. Vilkas sako, kad jei būtų nuspręsti, jog LEU turi jungtis prie VU, universitetas paklustų.

Vis dėlto pagal pirmadienį LEU Senato svarstomą scenarijų, pedagogus turėtų rengti akademijos statusu prie VDU prisijungęs LEU.

A. Vilkas pažymi, kad tokiam planui turėjo praėjusios Vyriausybės vadovų pritarimą.

J. Petrauskienė atkreipė dėmesį, kad galutinai dėl universitetų pertvarkos spręs Seimas.

„Mūsų atsakomybė yra pateikti planą ir planą mes pateiksime Seimui. Seimas yra universitetų steigėjas ir Seimas priims sprendimus dėl universitetų. Dėl kolegijų, dėl profesinio mokymo sprendimus priims Vyriausybė“, – pabrėžė ji.

Sausį premjeras Saulius Skvernelis, su švietimo ir mokslo ministre J. Petrauskiene pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką, sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.