"Mūsų įsipareigojimas - pateikti viziją kartu su Vyriausybės programos įgyvendinimo planu per 3 mėnesius", - antradienį po susitikimo su Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu žurnalistams sakė J. Petrauskienė.

Pasak jos, susitikimo metu aptarti pagrindiniai darbai švietimo ir mokslo srityje. "Ieškosime ir rasime būdus, kaip veikti kartu, kaip tuos darbus įgyvendinti. Aptarėme ir numatomus pokyčius bendrojo ugdymo, profesinio ugdymo, aukštojo mokslo srityse, mokslo ir inovacijų srityje", - sakė ministrė.

Jos teigimu, jau artimiausiu metu prasidės darbas dėl universitetų tinklo pertvarkos.

"Yra patvirtintas Seimo nutarimas dėl universitetų tinklo pertvarkos. Vyriausybė turi parengti planą, ir manau, kad jau rytoj susitikę su Ministrų Kabinetu pradėsime dėlioti pagrindinius žingsnius. Labai svarbu kuo skubiau įvardinti laukiamą viziją, numatomą rezultatą, numatyti visus reikalingus žingsnius Vyriausybės įgyvendinimo plane ir pradėti diskusijas su visomis suinteresuotomis šalimis apie tai, kiek ir kokių universitetų, kolegijų, profesinio mokymo centrų mes Lietuvoje turėsime", - sakė J. Petrauskienė.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis nesiėmė atsakyti žurnalistams, kiek galėtų likti universitetų po pertvarkos, tačiau užtikrino, kad visi veiksmai bus derinami ir su Seimo Švietimo ir mokslo komitetu.

"Paliesti turėtume visą sistemą, tarp jų ir kolegijas, ir tada kalbėti apie 47 įstaigų optimizavimą, o ne apie 14 ar 11 universitetų", - sakė V. Pranckietis.

Seimo vadovo nuomone, reikėtų rengti tiek specialistų, kiek mums reikia, ir studijos turėtų būti nemokamos. "Mūsų politika buvo grįsta tuo ir tą patį turėtume deklaruoti, kad studentai turėtų studijas gauti nemokamai - ne taip, kaip dabar ta kaina yra įvairi, keistai skiriasi tarp atskirų krypčių. Valstybė ir dabar finansuoja 13 tūkstančių vadinamųjų krepšelių. Jeigu mes priimtume tuos 13 tūkst. studentų, jie jau yra finansuojami valstybės. Reiškia, mums nereikėtų netgi pridėti finansavimo, tik reikėtų tiesiog sužinoti, ko mums reikia ruošti ir kiek mums reikia", - svarstė V. Pranckietis.

Seimo Pirmininko nuomone, pagrindinius reformą reglamentuojančius teisės aktus Seimas galėtų priimti pavasario sesijoje.