Antradienį Prezidentūroje vyko prezidento Gitano Nausėdos pasitarimas su ministrais, kaip būtų galima kompensuoti ugdymo praradimus, patirtus dėl COVID-19 pandemijos.

„Kalbant apie naujus mokslo metus, mano pozicija aiški – visi vaikai turi būti mokyklose. Negalime žinoti, kokia bus pandeminė situacija rudenį, tačiau masinė vakcinacija, vis daugiau paskiepytų gyventojų teikia viltį, kad pamažu grįšime į priešpandeminį gyvenimą“, – pranešime cituojama švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Sausį Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pristatytame per pandemiją patirtų mokymosi praradimų kompensavimo plane buvo numatyta tikslinė pagalba abiturientams, socialiai pažeidžiamų šeimų vaikams ir kitiems sunkumų mokantis patiriantiems mokiniams, mokyklų aprūpinimas kompiuterine technika, pedagogų kompetencijų stiprinimas bei nemokamų teminių vaikų vasaros stovyklų organizavimas ir kitos priemonės.

Pasak ministerijos, nemažai šių priemonių jau įgyvendintos ar vykdomos šiuo metu, be to, pagalba mokiniams ir mokytojams nenutrūks ir kitais mokslo metais – tikimasi, kad kai kurios iniciatyvos taps ilgalaikėmis.

Pagalbos plane išskiriamos keturios sritys: ugdymo(si) praradimų kompensavimas, emocinė-psichologinė pagalba, technologijos bei patirtinė veikla ir testavimas.

Nuo vasario pradžios iki šių mokslo metų pabaigos mažose grupėse vyksta papildomos konsultacijos mokymosi sunkumų patiriantiems įvairių klasių mokiniams. Planuojama, jog tokios konsultacijos vyks ir kitais mokslo metais. Padėti švietimo įstaigoms organizuoti mokymosi procesą pasitelkti 77 savanoriai. Tęsti iniciatyvą planuojama iki 2021-ųjų pabaigos.

Siekiant padėti abiturientams geriau pasiruošti egzaminams šįmet į pagalbą pasitelktos mokytojų asociacijos: įvairių dalykų mokytojų organizacijos rengė nuotolines konsultacijas ir seminarus abiturientams bei juos mokantiems mokytojams, parengta teminės metodinės medžiagos, vaizdo įrašų. Pagalbos teikimas bus tęsiamas iki 2021 metų pabaigos.

Šiuo metu vyksta konkursas stovyklų rengėjams. Valstybės lėšomis finansuojamose teminėse stovyklose bus kviečiami dalyvauti mokymosi sunkumų patiriantys 5–8 klasių mokiniai. Jie stovyklose galės tobulinti savo žinias gamtos mokslų, matematikos ir kalbų srityse. Tikimasi, kad per vasarą šiose stovyklose dalyvaus mažiausiai 2,5 tūkst. vaikų.

Valstybės lėšomis finansuojamoms teminėms stovykloms rengti numatoma skirti 510 tūkst. eurų. Stovyklos bus organizuojamos ir savivaldybių lėšomis, o jose galėtų dalyvauti apie 50 tūkst. vaikų.

Ministerija taip pat praneša šiuo metu rengianti Geros savijautos programą. Tai pasirenkamųjų paslaugų fondas mokykloms, skirtas mokinių emocinei sveikatai, fizinei būklei ir socialiniams įgūdžiams atstatyti ir palaikyti. Savo emocine sveikata skatinami rūpintis ir mokytojai – jiems numatoma rengti mokymus, savitarpio pagalbos grupių susitikimus.

Padės psichologai, vyks įvairūs užsiėmimai

Spaudos konferencijoje J. Šiugždinienė teigė, kad visos šalys sutaria, jog nuo rugsėjo 1-osios grįžti į klases turėtų visi moksleiviai. Anot jos, minėta geros savijautos programa apims papildomas psichologų konsultacijas moksleiviams, fizines, menines veiklas. Tai bus teikiama per Kultūros paso platformą.

Tuo metu vasaros stovyklas, pasak J. Šiugždinienės, organizuos tiek savivaldybės, tiek ministerija – pastaroji didesnį dėmesį sieks skirti vaikams, kuriems sunkiau sekėsi mokytis per karantiną.

„Turėsime galimybę stovyklose matyti apie 5 tūkstančius vaikų. Stovyklos bus tikslinės, skirtos tiek vaikų motyvacijai stiprinti, tiek psichologinei-emocinei sveikatai, tiek praradimams kompensuoti. Taip pat savivaldybės jau organizuoja stovyklas panaudodamos neformalaus ugdymo lėšas, čia mes planuojame apie 60–70 tūkst. vaikų“, – teigė ministrė.

Ji tvirtino, kad nuo rugsėjo 1-osios bus tęsiamos papildomos konsultacijos sunkiau besimokantiems moksleiviams, toliau mokyklose dirbs ir savanoriai.

Ministrė taip pat akcentavo, kad nuo rudens moksleiviams atlikti COVID-19 testus bus tik rekomenduojama – šiuo metu tai privalomai turi daryti dalis pradinukų, 5–11 klasių moksleiviai.

Ministerija taip pat tvirtina, kad ruošiantis kitiems mokslo metams sisteminamos įvairios skaitmeninės mokymo priemonės Nacionalinės švietimo agentūros tinklalapyje. Mokykloms nupirkta daugiau kaip 9 tūkst. nešiojamųjų kompiuterių, centralizuotai perkama įranga, skirta hibridinėms klasėms įrengti. Planuojama įrengti apie 2000 tokių klasių.

Ministerijos duomenimis, Mokymosi praradimų dėl COVID-19 pandemijos kompensavimo planui įgyvendinti skirta daugiau nei 18 mln. eurų.

Prezidentas antradienį taip pat susitiko su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu, socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene, vaiko teisių apsaugos kontroliere Edita Žiobiene ir nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Antradienį, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Prezidentūroje taip pat rengiama konferencija apie šeimos politiką.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją