Nors tarp norinčių studijuoti vis dar populiariausi socialiniai mokslai, bet pasirenkančių juos abiturientų mažėja, rašo dienraštis „Kauno diena“.

Pasak dienraščio, iš viso socialinius mokslus siekia studijuoti 43,66 proc. stojančiųjų, po jų rikiuojasi biomedicinos mokslai - į juos paraiškas kol kas pateikė 20,81 proc. abiturientų. Toliau - technologijos mokslai (19,05 proc), humanitariniai mokslai (6,15 proc), fiziniai mokslai (5,44 proc.) ir menai (4,89 proc).

Nors socialiniai mokslai artimiausią studijų kryptį lenkia daugiau kaip dvigubai, pastaraisiais metais stojančių į juos mažėja. Pernai socialinių mokslų diplomą panoro gauti maždaug 47 proc. būsimųjų studentų, užpernai - 51 proc.

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidento Pauliaus Baltoko svarstymu, aklai džiaugtis tokiais rezultatais nereikėtų.

"Manau, kad tas džiaugsmas yra ganėtinai geras, nes šiaip daugėja stojančiųjų į biomedicinos ir technologijos mokslus, palyginti su dvejų metų rodikliais. Bet vėlgi, ar tikrai Lietuvoje įmanoma pasiūlyti tokiam procentiniam skaičiui darbo vietų? Vėl susiduriam su problema ir klausimu, kad greičiausiai dauguma tų moksleivių ketina išvažiuoti", - pripažino P. Baltokas.
Paulius Baltokas

Be to, pasak jo, kartais abiturientams koją kiša įsigalėję stereotipai, verčiantys stoti į universitetus, kai neretai didesnės perspektyvos laukia kolegiją baigusių studentų. Be to, P. Baltoko teigimu, paplitusi nuomonė, jog universitetas turi ruošti specialistus.

"Kartais yra atvirkščiai, jis turi ruošti plačiai išsilavinusį žmogų, o specialistą turi ruošti kolegija. Čia irgi toks mūsų visuomenės mitas, kuris labai klaidina stojančius", - pabrėžė LSS prezidentas.