Po 5 metų pertraukos nutaręs grįžti į Vilniaus universitetą (VU) jis išgirdo, kad dėl pasikeitusios programos turės iš naujo atsiskaityti už 7 mokomuosius dalykus.

Maža to, spalio pradžioje pasirašęs studijų sutartį Rytis sužinojo, kad į studentų sąrašus buvo įtrauktas atbuline data, tad išmokos iš darbo biržos už rugsėjį nepriklauso. Analogiška situacija nutiko ir tuomet, kai sesija baigėsi. Nors oficiali semestro pabaiga – sausio 26 d., vasarį užsiregistravęs darbo biržoje Rytis išgirdo, kad vis dar yra studentų sąrašuose, tad pinigų negaus.

Sugrįžęs sužinojo, kad laukia dar 7 dalykų kursas

„Prieš 5 metus studijavau ir dėl užsitęsusios praktikos neparašiau baigiamojo darbo. Po 5 metų parašiau prašymą dėl studijų atnaujinimo ir sužinojau, kad reikės pasibaigti dar septynis dalykus dėl pasikeitusios programos“, – savo problemą DELFI ėmė dėstyti studentas.

Anot Ryčio, per mėnesį pavyko išsiderėti, kad papildomai mokytis tektų ne 7, o 3 dalykus.

„Jie, iš esmės, buvo visai man nereikalingi, viskas jau buvo girdėta, nieko naujo nesužinojau. Supratau, kad universitetai taip išvilioja daugiau pinigų, nes keičiantis programai nebūna nurodyta, ką ir kaip papildomai reikėtų studijuoti, sudaromas individualus planas kiekvienam“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Tiesa, jis, kaip pats sako, pasirinko tiesiog nuleisti rankas ir ėmė mokytis aptariamų dalykų, išlaikė egzaminus.

Vėl kilo problemų dėl statuso

„Spalio pradžioje pasirašiau studijų sutartį, ją persiunčiau darbo biržai, nes tuo metu gaudavau bedarbio pašalpą. Po kelių dienų sulaukiau jų skambučio ir sužinojau, kad į studentų sąrašus buvau įtrauktas atbuline data, nuo rugsėjo pirmos, tad už rugsėjį bedarbio išmokos nebegausiu.

Kadangi užsikroviau studijuoti tris dalykus, juos baigęs pradėjau rašyti baigiamąjį darbą, akivaizdu, pritrūkau laiko. Recenzentas parašė 7, gynimo metu gavau 4. Kilo klausimas, ar taip gali būti, bet žinojau, kad su tyrimu bandžiau praslysti, todėl jokių apeliacijų nerašiau“, – atvirai dėstė Rytis.

Tačiau didžiausia staigmena jo laukė vėl užsiregistravus darbo biržoje.

„Gynimas buvo sausio 24 d., pažymys įrašytas iškart, sesija baigiasi sausio 26 d. Nuo vasario 1 d. vėl užsiregistravau darbo biržoje, tačiau sulaukiau skambučio, kad vis dar esu studentų sąrašuose, nors jau prasidėjo pavasario sesija. Darbo birža ir Švietimo ir mokslo ministerija sako aiškintis su VU, o universitetas, panašu, niekur neskuba“, – piktinosi studentas.

Paaiškino, kodėl programa keitėsi

Tiesa, VU Viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys DELFI aiškino, kad studijų programos keičiamos ne dėl noro pasipelnyti, bet reaguojant į besikeičiančią praktinę ir mokslinę aplinką, absolventų atsiliepimus, socialinių partnerių, ekspertų rekomendacijas.

„Nuo to laiko, kai studentas pirmąkart įstojo į programą (prieš 10 metų), jos turinys reikšmingai keitėsi ir šis pokytis sudarė daugiau nei 15 kreditų, todėl jam, kaip ir kitiems po ilgesnio laiko studijas atnaujinantiems studentams, reikėjo likviduoti susidariusius programos skirtumus.

Šie skirtumai identifikuojami atsižvelgus į kiekvieno studento anksčiau studijuotus dalykus ir atnaujintos programos turinį. Tam ir buvo sudarytas individualus studijų planas, pritaikytas prie asmeninių studento poreikių, studentas su juo sutiko ir planą pasirašė“, – pabrėžė universiteto atstovas.

Rugsėjį išmokas dar turėjo gauti, tačiau dėl vasario teks palūkėti

Pasak E. Spūdžio, darbo birža, kaip ir visos kitos institucijos, duomenis gauna iš studentų registro, į kurį universiteto duomenys perkeliami automatiškai.

„Studentas nebuvo įtrauktas į studentų sąrašus atbuline data, nes studentų registre jis atsidūrė nuo 2017 m. spalio 9 d. Esant poreikiui, visuomet esame pasirengę padėti studentams ir suformuoti atitinkamas pažymas, kurios yra reikalingos institucijoms aiškinantis jų statusą apie studijas, detalizuojant situaciją ir terminus.

Pavasario studijų semestras VU prasidėjo nuo vasario 4 dienos. Baigiamojo semestro studentai, tiek apgynę darbus, tiek ir neapgynę, braukiami iš sąrašų parengus padalinio vadovo teikimą dėl studijų sutarties nutraukimo, kurio pagrindu rengiamas rektoriaus įsakymas. Kad procesas būtų sklandesnis, universiteto informacinėje sistemoje suprogramuota, kad studentas būtų išbrauktas nuo teikimo suformulavimo datos praėjus ne mažiau nei 10 kalendorinių dienų.

Šiuo atveju teikimas dėl studijų sutarties nutraukimo buvo parengtas vasario 6 dieną, studentas iš sąrašų bus pašalintas nuo vasario 16 dienos. Tam, kad galima būtų išspręsti nesklandumus su darbo birža, kviečiame studentą susiformuoti pažymą, detalizuojančią jo situaciją“, – pasiūlė VU Viešosios komunikacijos vadovas.

Pasidalijo patarimu

Savo ruožtu Lietuvos darbo biržos atstovė spaudai Milda Jankauskienė DELFI sakė, kad asmeniui registruojantis darbo biržoje, priklausomai nuo jo situacijos darbo rinkoje, suteikiamas bedarbio/besimokančiojo/dirbančiojo asmens statusas.

Pasirodo, duomenis darbo birža, asmens sutikimu, gauna iš tarpusavyje susietų registrų: švietimo ir mokslo institucijų, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir kitų.

„Šiuo atveju iš švietimo institucijų registro gavus informaciją, kad asmuo nesimoko, jam suteiktas bedarbio statusas ir, teisės aktų nustatyta tvarka, suteiktas bedarbio statusas. Kai klientas spalio mėnesio pradžioje sugrįžo į studijas, jis pateikė darbo biržai studijų sutartį, tačiau aukštosiose mokyklose semestras prasideda nuo rugsėjo 1-osios ir nuo tos datos asmeniui suteikiamas studento aukštojoje mokykloje statusas, kuris nesuderinamas su bedarbio statusu.

Dėl šios priežasties panaikinus bedarbio statusą, valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba sustabdė nedarbo socialinio draudimo išmokos mokėjimą. Šios situacijos sprendimo būdas galėtų būti tik vienas: darbo biržoje registruoti asmenys, kurie pradeda studijas ne nuo rugsėjo 1-osios, turėtų iš karto patikslinti aukštojoje mokykloje, nuo kada jie bus įtraukti į studijų registrą ir nedelsdami informuoti juos aptarnaujančius darbo biržos specialistus“, – patarė ji.

Statusą ir išmokas gaus vos susitvarkęs dokumentus

M. Jankauskienės teigimu, tokia situacija, kai apie pasirašytą studijų sutartį darbo birža informuojama atgaline data, nėra dažna, tačiau pasitaikanti.

„Tai – kiekvienos aukštosios mokyklos darbo specifika“, – trumpai paaiškino ji.

Darbo biržos atstovės teigimu, kodėl nuo vasario 1, prasidėjus naujam semestrui, studentas nebuvo išbrauktas iš sąrašų, jis turėtų pasitikslinti savo aukštojoje mokykloje.

„Aukštajai mokyklai patikslinus duomenis, darbo birža iš karto gaus pranešimą ir klientui bus suteiktas bedarbio statusas nuo jo registracijos dienos. Reikėtų visus studijų aspektus iš karto tikslintis aukštojoje mokykloje, apie visas aplinkybes informuoti darbo biržos darbuotoją. Statusą galima patikslinti bet kuriuo asmens registracijos metu, taip pat, jei ji asmeniui priklauso, bus išmokėta ir nedarbo socialinio draudimo išmoka, suteiktos kitos socialinės garantijos. Jei asmeniui pačiam nepavyksta išsiaiškinti su aukštąja mokykla, galima kreiptis į Jaunimo darbo centro darbuotojus, kurie padės kiekvienam studentui“, – patarimu pasidalijo M. Jankauskienė.