Klausimas dėl katalikiškos kolegijos steigimo jau pasiekė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą (ŠMKK). Į ŠMKK kreipėsi Seimo narė V. V. Margevičienė. 

„Mes Lietuvoje neturime nė vienos katalikiškos kolegijos, o mokyklos kolektyvas daugiau negu 10 metų mokėsi, apsigynė daktaro disertacijas, labai seniai dirba pagal šv. Ignaco Lojolos paradigmas, jie turi visus mokymo planus, labai seniai mokykloje įsirengę koplytėlę, ketvirtadieniais visada rengiamos Mišios“, - DELFI aiškino V. V. Margevičienė.

Pasak V. V. Margevičienės, jos rinkimų apygardoje esanti profesinė mokykla nori tapti privačia katalikiška kolegija. Tai esą būtų naujo tipo kolegija Lietuvoje: dalis besimokančių pagal profesinę programą vėliau toje pačioje mokykloje rinktųsi tęstinį mokymą - koleginę programą.

Vincė Vaidevutė Margevičienė
„Taip nereikėtų jauniems žmonėms blaškytis, eiti į kitą aukštąją mokyklą, jie galėtų studijuoti čia pat, toje pačioje mokykloje“, - kalbėjo parlamentarė. Profesinėje mokykloje moksleiviai gautų pagrindus, o koleginėje programoje esą gilintųsi į profesijos dalykus.

Konservatorės teigimu, panašus atvejis Kaune jau yra – Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija turi kolegines programas ir profesinio rengimo kursą. V. V. Margevičienė teigė jau gavusi Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus ir Jėzuitų provincijolo pritarimą.

Pašnekovė tikino, kad visos mokyklos specialybės susijusios su dvasiniais dalykais. „Jeigu žmogus visą savo darbą pradeda pasisveikindamas su Viešpačiu... Jie visa tai labai gražiai daro – iš ryto turi Mišias, palinki vieni kitiems visko paties geriausio, kad moksluose sektųsi, kad dėstytojai padėtų, mokykla skiria daug dėmesio dvasiniams dalykams – tai susiję su vidiniu žmogaus grožiu“, - į klausimą, kur mato dvasiškumą, pavyzdžiui, kirpėjo ar siuvėjo specialybėje, atsakė V. V. Margevičienė.

Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro direktorė atostogauja ir yra išvykusi. Virtoje jos galinčių pakomentuoti norą virsti kolegija mokymo įstaigoje neatsirado.

ŠMM: naujos kolegijos niekam nereikia

„Mes tam nepritariame. Būtų visiškai nenormali situacija, jeigu Kaune išnyktų profesinė mokykla ir vietoje jos atsirastų kolegija. To niekam nereikia“, - aiškina Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Profesinių studijų skyriaus vedėjas Antanas Levickas. Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centras ŠMM buvo pateikęs norą tapti valstybine kolegija.

A.Levicko teigimu, Lietuvoje kolegijų tinklas sukurtas, kolegijos gana tolygiai išdėstytos visoje šalies teritorijoje. Štai Kaune veikia 3 valstybinės ir 2 nevalstybinės kolegijos. „Išnagrinėjus darbo rinkos poreikius matyti, kad reikalo steigti naujas kolegijas Lietuvoje nėra. Manome, kad dabar veikiantis kolegijų tinklas gali visiškai patenkinti iš praktikos ateinančius poreikius. Jeigu tik atsiranda naujų studijų programų, kvalifikacijų poreikis, visa tai galima įgyvendinti jau veikiančiose kolegijose“, - teigė ŠMM atstovas. Pasak jo, kaip tik Lietuvoje reikia daugiau asmenų, kurie baigtų profesines mokyklas ir eitų dirbti.

Ministerija nepalaiko naujos valstybinės kolegijos steigimo Kaune, tačiau A. Levickas sako, kad, esant iniciatyvai, steigti nevalstybinę kolegiją galima. „Privačių iniciatyvų mes stabdyti negalime“, - kalbėjo specialistas.

A.Levicko teigimu, norint įsteigti aukštąją mokyklą reikalinga materialinė bazė, kvalifikuoti dėstytojai, studijų programos. Pirmiausia įsteigiama aukštoji mokykla, po to turi būti gautas leidimas vykdyti studijas. Steigiant valstybinę kolegiją reikia turėti pagrindinio dalininko – ŠMM – sutikimą.

Praradusi viltį pagalbos prašo Dievo

Nors ŠMKK šiuo atveju neturi jokių galių, artimiausiu metu kolegijos klausimas turėtų būti svarstomas komitete.

Valentinas Stundys
Komiteto pirmininko Valentino Stundžio teigimu, tokiais klausimais Seimo pritarimo nereikia. „Kadangi tokia aktyvi iniciatyva, tiesiog komiteto narius supažindintume ir pasikeistume nuomonėmis. Šiuo klausimu sprendimus priima ne Seimas, o Vyriausybė, komitetas priimti atitinkamą sprendimą gali tik rekomenduoti“, - kalbėjo V. Stundys.

V.V.Margevičienė teigė, kad į komitetą kreipėsi, nes nebežino, ką daryti. „Dėl kolegijos pas Dangaus Tėvą kreipiausi savo maldose. Kokie 4-5 metai mes niekaip negalime išjudinti. Prašiau švietimo ministro, kad gerbiama viceministrė Nerija Putinaitė atvažiuotų ir apžiūrėtų, kur man daugiau kreiptis?“, - klausė parlamentarė.

Pasak jos, nors suremontuotas Kauno geležinkelio tunelis, iš ŠMM niekas į mokyklą esą negali atvažiuoti ir toliau.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 13 valstybinių ir 10 nevalstybinių kolegijų.