„Bakalauro diplomas suteikiamas baigusiems penkias, magistro diplomas – po šešių mokymo pakopų ir turintiems vienerių metų darbo patirtį. Mokytojo diplomas išduodamas po trejų metų darbo ir sėkmingai užbaigusiems septynias pakopas“, - skelbiama licencijos rengti bakalaurus ir magistrus neturinčio mokymo centro reklamoje.

Abiturientams ir vyresniems žmonėms pristatomos centro „Du pasauliai“ studijos - dieninės, vakarinės ir neakivaizdinės, organizuojamos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Atvirų durų dienas rengia valstybinėse mokyklose

Mokytis širdžiai mielų dalykų – neuždrausta. Sunkiau suvokti, kodėl Studijų kokybės vertinimo centro nepripažįstamus diplomus išduodančios mokyklos reklamuojasi mokesčių mokėtojų išlaikomuose Lietuvos universitetuose ir kolegijose.

Astrologijos ir būrimų mokykla atvirų durų dienas jau surengė Šiaulių universitete ir Panevėžio kolegijoje, rugpjūčio 19 planuoja prisistatyti Klaipėdos verslo ir technologijos kolegijoje.

Pasibaigus bendrajam priėmimui į universitetus apsimetėliai universitetai (vadinamieji "diplomų malūnai") suaktyvėja, įspėja Studijų kokybės vertinimo centras. Dažniausiai tai kokybės kontrolės institucijų neaprobuotos įstaigos, neturinčios leidimo veiklai.

Internetu siuntinėjamose reklamose tokios mokyklos vilioja jaunuolius "rimtomis studijomis", po kurių išduodamas prestižinių universitetų "bakalauro" ar "magistro" laipsnis.

Paskaitų ciklas kainuoja iki 1150 litų

Apsimetėliuose universitetuose nereikia lankyti paskaitų, laikyti įskaitų ar egzaminų. Pakanka sumokėti tam tikrą pinigų sumą ir "diplomas, jo priedas, netgi rekomendaciniai laiškai jau keliauja paštu, jūsų nurodytu adresu".

Studijų kokybės vertinimo centro specialistų teigimu, tokiose įstaigose įgyti diplomai gali būti nepripažinti tinkamais toliau studijuoti ar dirbti.

Viešosios įstaigos „Du pasauliai“ mokymo centras astrologijos kursą „parduoda“ už 950 litų, alternatyviosios psichologijos ir natūraliosios terapijos paskaitų ciklai kainuoja po 1150 litus, biolokacija - 500 litų, chirologija - 1050 litų, tarologija - 560 litų.

Pirmadienį „įsirašyti“ į studentų sąrašus DELFI žurnalistei nepavyko. Centro vadovė Asta Garšvinė į telefono skambučius neatsakinėjo.

Kaip atpažinti „diplomų malūną“?

Atskirti "diplomų malūną" nuo rimtos mokymo įstaigos nėra lengva. Studijų kokybės vertinimo centro darbuotojai visų pirma siūlo išsiaiškinti, ar studijuoti siūlanti mokykla turi licenciją organizuoti aukštojo mokslo studijas toje šalyje.

Patikinimo, jog studijų programa ar institucija yra visiškai akredituota nepakanka, būtina paprašyti įrodymų.

Nereikėtų numoti ranka į tai, kad mokyklos darbuotojai vengia teikti tikslią informaciją apie institucijos veiklą, studijų vietą, tikrąjį adresą, pavaldumą.

Kiti požymiai, pagal kuriuos galima identifikuoti "diplomų malūną", - itin didelės ar mažos studijų įmokos, panašus į gerai žinomų, net prestižinių institucijų mokymo įstaigos vardas.

Studijų kokybės vertinimo centras norintiems studijuoti užsienyje nepataria per daug pasitikėti įstaiga, kurioje diplomą galima įgyti per labai trumpą laiką, į mokyklą paprasta įstoti, o sėkmingam studijų baigimui keliami nedideli reikalavimai.

"Diplomų malūnai" kai kuriose šalyse veikia nelegaliai, kitur - įteisinti kaip neformalaus mokymo įstaigos. Tačiau jie iš tiesų neužsiima tokia veikla, kuriai reikalingas specialus leidimas, nes studijų kokybe besirūpinančios institucijos jo neišduoda dėl trūkumų. Pavyzdžiui, tokių mokyklų programos gali neatitikti šalies išsilavinimo standartų, dėstytojams trūkti kvalifikacijos, o studentams - mokymo priemonių.