„Jei esi sportininkas, mokytojai Lietuvoje rimtai į tave nežiūri. Jie iš karto pradeda galvoti, kad mokslai man – paskutinėje vietoje. Būti sportininku JAV – visai kas kita. Visi mokytojai ateina į varžybas, palaiko savo mokinius. Mokytojai Amerikoje su tavimi bendrauja kaip su draugu, stengiasi tau padėti suprasti dėstomus dalykus, gauti kuo aukštesnį pažymį“, – pasakojo vaikinas.

Švietimo sistema JAV – visiškai kitokia

Išvažiuoti už Atlanto jį paskatino tėvas, apsiprasti svečioje šalyje padėjo treneris, tad blogai dėl to, kad išvyko iš Lietuvos, jis nesijaučia. Priešingai, džiaugiasi padarytu sprendimu.

„Būti moksleiviu Amerikoje man reiškia labai daug. Ne kiekvienas gauna šansą čia mokytis – tai yra labai brangu. Man pasisekė, nes dėl to, kad žaidžiu krepšinį, gavau stipendiją. Gavau tokią galimybę, apie kurią svajoja daugelis“, – atviravo vaikinas.

Šiuo metu jis mokosi „Florida Air Academy“, tad pastebi aiškius Lietuvos ir Amerikos mokyklų skirtumus. Pavyzdžiui, šiuo metu jis mokosi tik matematikos, Amerikos istorijos, Amerikos politikos, aviacijos ir literatūros. Papildomai lanko pamokas, kurios padeda pasiruošti „SAT“ testui. Šio testo laikymas prilygsta egzaminui.

„Jame tikrinamos matematikos ir anglų kalbos žinios. Tačiau viskas sudėliota labai aiškiai, daugiau nėra kažkokių egzaminų, nereikia laukti vasaros vidurio, kol sužinosi, įstojai kur, ar ne. Be to, stojant į universitetą žiūrima į visų dalykų pažymių vidurkį“, – patogia tvarka džiaugėsi vaikinas.

Kasdien po pamokų tris valandas jis skiria sportui, dvi – pamokų ruošimui, tad daug laisvo laiko neturi, tačiau tuo tikrai nesiskundžia, randa laiko ir malonumams. Pavyzdžiui, kartu su tėvu ir broliu lankėsi „Toronto Raptors“ ir „Orlando Magic“ varžybose.

Grįžti į Lietuvą neplanuoja

Vaikinas patikino, kad mokytis Amerikoje smagu ir naudinga, į šią šalį suvažiuoja daug žmonių iš skirtingų pasaulio vietų. Tai padeda praplėsti akiratį, turėti pažįstamų įvairiose pasaulio vietose. Be to, J. Petkaus teigimu, visi amerikiečiai – labai draugiški ir tolerantiški.

„Mane labai nustebino vietinių paslaugumas. Pavyzdžiui, šio mėnesio pabaigoje mūsų mokykloje bus atostogos, per kurias mokykla bus uždaryta. Krepšinio komandos draugas pasiūlė tuo metu gyventi pas jį, nors to net neprašiau“, – džiaugėsi vaikinas.

Jo teigimu, tokia praktika nėra reta. Kurį laiką gyvenantys Amerikoje mokiniai supažindina naujokus su bendra tvarka, aplinka.

„Prie Amerikos pripratau gana greitai. Į Lietuvą grįšiu tik per Kalėdas ir vasarą. Planuoju Amerikoje pabaigti universitetą, tuomet, jei pavyks, pradėti profesionalo karjerą krepšinyje. Jei nepavyks, manau, kad Amerikos universiteto diplomas turėtų padėti ir ateityje“, – įsitikinęs vaikinas.