Dalis vaikų atšilus orams nusprendžia pamaištauti ir iš namų pabėga patys, tačiau kiti – kartais net su tėvų žiniomis parduodami į užsienį.

Policijos statistikos duomenimis, kasmet dingsta apie 1300 nepilnamečių. Tačiau DŽŠP centras sulaukia vos 300 skambučių, nors būtent jų dėka dauguma sužino apie ieškomus asmenis. Tikimasi, kad ši situacija pasikeis dar šį rudenį, kai visoje Europoje bus įdiegta nemokama linija. Numeriu 116000 apie dingusį nepilnametį galės pranešti ne tik įstatyminiai globėjai arba tėvai, bet ir pažįstami bei tolimesni giminaičiai.

Bėglių vasarą padaugėja

DŽŠP centro direktorės Natalijos Kurčinskajos teigimu, bėglių ypatingai padaugėja vasaros metu. Atsiranda ir tokių, kurie iš namų pabėga ir 11 kartą, pasisavina namuose rastus pinigus ir lekia prie jūros.

„Dabar kaip tik paskutinis atvejis: mes galvojome, kad čia kažkas labai labai negero, bet paskui motina pastebėjo, kad dingo papuošalai ir kažkur 500 litų. Aišku, kad vaikas turbūt norėjo kažkur išeiti. Kada šilta, atsiranda draugų, kurie nuvilioja ir kartu pasisiūlo papramogauti. Būna, kad pabėga ir 10 kartų, bet tėvai neturi prie to priprasti. 11 karto gali ir nebebūti“, - pasakojo N. Kurčinskaja.

Daug problemų kelia ir asocialios šeimos. Neretai tokių šeimų tėvai net nepamena, kiek turi vaikų, kokie jų vardai. Ir nepastebi, jei kažkurio vaiko namuose nėra visą savaitę.

„Galbūt tėvai ir vaikas sukonfliktavo, pasibarė. Vaikai yra negailestingi ir nesupranta to, kad aš tave pagąsdinsiu, pabėgsiu iš namų ir pažiūrėsim, kaip tau bus. Kai prasideda paauglystė, vaikas tampa asmenybe, o tėvai nesupranta naujų poreikių. Tėvams labai skaudu, kai dingsta vaikas, tačiau vaikai nemano, kad jų pabėgimas gali būti tokia didelė tragedija“, - pasakojo N. Kurčinskaja.

Užsienyje paverčiami vagimis

Ji pataria nelaukti, vos supratus, kad vaiko nėra ir nepavykus su juo susisiekti, iš karto apie tokį atvejų pranešti policijai. Anksčiau paieška būdavo paskelbiama tik po 3 dienų, tačiau dabar laukti nebereikia – dingusio žmogaus pradedama ieškoti iš karto.

DŽŠP centro direktore labiausiai gąsdina tarptautiniai prekybos žmonėmis atvejai. Dauguma nepilnamečių yra išvežami vagiliauti į Norvegiją, Vokietiją, Švediją. Pasirodo, tokie vaikai ne tik pavagiami, bet ir nuperkami iš tėvų.

„Asocialūs asmenys gauna 100 litų gėrimams, pažadama, kad vaikas važiuos dirbti, po vasaros grįš. Tačiau atvažiavęs vaikas pamato, kad jei norės prasimaitinti, turi pradėti vogti.

Nepilnamečiams nėra jokios atsakomybės, o už jų stovintis suaugęs iš to gauna neblogą pelną. Vaikai vežami iš Kauno, Šiaulių, atokesnių kaimelių ar miestelių. Skaudu sakyti, bet tai vaikai – kurie niekam nereikalingi. Jie net turi savus žargonus: „arklys“ – jis užklijuotoje kuprinėje išneša prekes ir „jokeris“ – jis sugeba tą viską ten sudėti“, - pasakojo N. Kurčinskaja.

Surasti padeda socialiniai tinklai

Ji tikino labiausiai nerimaujanti dėl vaikų, kurie gimė, augo, yra registruoti, tačiau niekada nepasirodė mokykloje. Prieš 3 metus, kai buvo pradėta svarstyti ši problema, tokių pradingėlių buvo net apie 14,5 tūkstančių. Pagalbos, surandant šiuos vaikus buvo prašoma net Prezidentūroje, Seime sudaryta darbo grupė. Per metus šis skaičius siekė 3318, dabar ieškoma dar 2,5 tūkstančių vaikų.

„Šių vaikų niekaip nerandame, kad ir kaip beieškotumėme. Kokiame amžiuje mes gyvename, jei su tuo nesusitvarkome? Metų metais tas skaičius siekia 2-3 tūkstančius. Galbūt jie organams parduoti, galbūt čia prekyba žmonėmis. Tų vaikų nėra, nors jie kažkur egzistuoja. Pas mus per maža šalis, kad galėtume sau tai leisti“, - stebėjosi N. Kurčinskaja.

Ji pripažįsta, kad dabar ieškant žmonių labiausiai padeda socialiniai tinklai. Dažniausiai pamatę pradingėlio nuotrauką, apie jį praneša draugai ar pažįstami.

„Kuo daugiau sklaidos, tuo geriau. Jei žmogus dingo, apie tai praneškite kuo greičiau. Paskelbus apie paieška per pirmas dingimo valandas ar dienas, rezultatas būna stulbinančiai geras. Jei dingsta vaikas, aplankykite visus jo draugus, visas vietas, kurose jis galėtų būti, visus aplinkinius takus apklijuokite nuotraukomis“, - kaip elgtis vaikui patarė Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro duomenimis, 2012 metais ieškoti 2599 žmonės, iš jų 1288 nepilnamečiai. Jie sudaro 49 proc. visų dingusių žmonių.