Švietimo ir mokslo ministerija pranešė, kad 2016–2017 mokslo metais Lietuvos valstybines stipendijas gaus penki studentai, studijuojantys lietuvių kalbą Čekijoje esančių Masaryko ir Prahos Karolio, Latvijos, Varšuvos ir Sankt Peterburgo universitetų lituanistikos centruose.

„Labai svarbu, kad pasaulio universitetai domisi lietuvių kalba kaip seniausia indoeuropiečių kalba ir sudaro savo studentams galimybes ją mokytis, tyrinėti. Skirdami K.Būgos stipendijas siekiame palaikyti šias pastangas ir paskatinti perspektyviausius studentus. Džiaugiamės, kad šie jaunuoliai tampa Lietuvos kultūros ambasadoriais – vertėjais, mokslininkais baltistais, bendrų kultūrinių iniciatyvų organizatoriais“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

K.Būgos stipendija skiriama siekiant paskatinti užsieniečius domėtis lietuvių kalba ir lituanistikos studijomis, prisidėti prie lituanistikos studijų užsienyje plėtros, skleisti lietuvių kultūros pažinimą ir žinias apie Lietuvą užsienyje. Stipendijos dydis – 304 eurai per mėnesį.

Kalbininko K.Būgos stipendiją Lietuvos Vyriausybė įsteigė 2007 metais. Švietimo ir mokslo ministerija stipendijų konkursą skelbia kasmet, kviesdama užsienio lituanistikos centrus atrinkti po vieną kandidatą iš savo studentų.

Savarankiškas lituanistikos ar baltistikos studijų programas šiuo metu vykdo apie dešimt užsienyje veikiančių lituanistikos centrų. Pasaulyje, daugiausia Europoje, iš viso veikia apie 40 įvairaus dydžio lituanistikos centrų, kuriuose tiriama ar dėstoma lietuvių ar baltų kalbos ir kultūra.