Be Lietuvos, mažesnioji studentų dalis už mokslą moka tik Kroatijoje, Slovėnijoje ir Vokietijoje. Pastarojoje 2012–2013 mokslo metais už mokslą teks mokėti dviejų žemių – Bavarijos ir Žemutinės Saksonijos – studentams, kitose 14 žemių studijuoti galima nemokamai.

Europos Komisijos (EK) šią savaitę paskelbtoje ataskaitoje atskleidžiama, kad už mokslą mokančių studentų dalis skirtingose Europos šalyse gerokai skiriasi.

Visi studentai už mokslą moka Belgijoje (Flandrijos bendruomenėje), Bulgarijoje, Čekijoje, Anglijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Nyderlanduose, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje ir Turkijoje.

Belgijos prancūzakalbėje bendruomenėje, Estijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Italijoje, Latvijoje ir Rumunijoje už mokslą tenka mokėti daugumai studentų.

Studentai (išskyrus studentus iš šalių, nepriklausančių Europos Sąjungai ir Europos ekonominei erdvei) už studijas nemoka (su tam tikromis išlygomis) Austrijoje, Kipre (nemokamos tik bakalauro studijos), Danijoje (tik dieninės studijos), Suomijoje, Graikijoje ir Maltoje (tik bakalauro studijos), Norvegijoje, Škotijoje (tik bakalauro studijos) ir Švedijoje.

Iš ataskaitos matyti, kad taip, kaip ir Lietuvoje, stipendijos nedaugeliui studentų mokamos didžiojoje dalyje Europos šalių.

Ataskaitą EK užsakymu parengė tinklas "Eurydice", turintis padalinius 34 Europos šalyse.